Σήμερα το ημερολόγιο δείχνει Τρίτη 13 Μαρτίου 2018. Και πολλοί τρομοκρατούμαστε καθώς συνειδητοποιούμε πως Τρίτη και 13 συνέπεσαν.

Γιατί, από παλιά μάλιστα, γνωρίζουμε πως όταν συμπέσει Τρίτη και 13, αυτό δεν είναι και πολύ καλός οιωνός. Κακά πράγματα θα συμβούν, πρέπει να προσέχουμε παραπάνω.

Γιατί όμως; Γιατί γεννήθηκε αυτή η αντίληψη και γιατί επιβιώνει ακόμα, έστω και σαν αστείο στις ημέρες μας;

Πότε και πώς ξεκίνησε;

Η ιστορία για τη γρουσουζιά της Τρίτης και 13 πηγαίνει αρκετά πίσω. Η ιστορία γεννιέται ευθύς μετά από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. 

Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Πόλη, αλλά το άθροισμα της ημερομηνίας της Άλωσης (1+4+5+3=13) βγαίνει 13. Ακόμα μία εκδοχή είναι πως Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού.

Άλλες δημοφιλείς απόψεις

Η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη ημέρα, κυρίως λόγω της αρνητικότητας και του «σκοταδισμού» που κρύβεται πίσω από τον αριθμό 13.

Διαταράσσει την αρμονία
Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος καθώς «σπάει την αρμονία» του 12: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ.

Ορθόδοξη Θρησκεία
Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου.

Ταρώ
Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.

Πάντα κάτι περισσεύει στο 13
Γενικότερα, το δεκατρία θεωρείται κακός αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ’ το δώδεκα το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς. Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το «κακό»!

Ακόμα κι ο ΟΑΣΘ δεν προτιμάει τον αριθμό 13
Έχετε προσέξει πως ο ΟΑΣΘ δεν έχει γραμμή λεωφορείου με τον αριθμό 13; Από τον αριθμό 12 της γραμμή Κάτω Τούμπα – Ν.Σ. Σταθμός περνάει στον αριθμό 14 της γραμμής Άνω Τούμπα Ν.Σ. Σταθμός. Αν και η διοίκηση ανέκαθεν δήλωνε πως πρόκειται για απλή σύμπτωση, οι γλώσσες στην πόλη θεωρούν πως στον ΟΑΣΘ είναι βαθιά προληπτικοί.