Μετά την ταινία «El Greco» και η πολυβραβευμένη εκτός Ελλάδος ταινία «Καζαντζάκης» του δημοφιλούς σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, εισέρχεται στο top 10 του Netflix και μάλιστα στην τρίτη θέση.

Αυτή η διάκριση έχει τεράστια σημασία για τον σκηνοθέτη γιατί ενώ το κοινό την είχε αγαπήσει όταν προβλήθηκε στις αίθουσες δέχτηκε στην Ελλάδα μύδρους αρνητικών επιθέσεων και εξαιρετικά υποτιμητικά σχόλια.

Το κοινό έρχεται πάλι να την επιβραβεύει αλλά κυρίως να την επιβραβεύσει το ίδιο το Netflix, ένας οργανισμός του εξωτερικού χαρακτηρίζοντας την ταινία «Καζαντζάκης» ως υποτιμημένη (understated), όπως επίσης έγραψε και για την ταινία «El Greco».

Αντίθετα απο όποιους απαξιωτικούς σχολιασμούς του παρελθόντος, οι προβολές στις μέρες μας στο Netflix, στην πραγματικότητα ήρθαν να επικυρώσουν την καλλιτεχνική αξία, αυτών των ταινιών.

kazzorbelc43

Η streaming υπηρεσία δικαιώθηκε πλήρως για την επιλογή της, επιβεβαιώνοντας ότι ο μόνος και καθοριστικός κριτής ενός έργου τέχνης είναι ο χρόνος, που αποθεώνει τα έργα που είναι χρήσιμα και παρηγορητικά για τις ανθρώπινες ψυχές ή καταδικάζει τα ανούσια ή άψυχα έργα.

Επιβεβαίωση ότι το Netflix χρησιμοποιεί για τις ελληνικές καλλιτεχνικές ταινίες υψηλά κριτήρια είναι ότι επέλεξε να προβάλει και την εξαίρετη ταινία «Ευτυχία» του Αγγέλου Φραντζή που επίσης εισήλθε στο top 10 και θα ακολουθήσει η σπουδαία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη.