Η ταινία των Ταρζάν Νάσερ και Αράμπ Νάσερ, «Γάζα, αγάπη μου» θα προβληθεί στο Στέκι της δημοτικής κίνησης Η Πόλη Αλλιώς, στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Solaris, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, στις 8.00 μμ, Νικολάου Παρασκευά 14, στις Συκιές. Στην ταινία βλέπουμε τις δοκιμασίες ενός Παλαιστίνιου μέχρι να βρει τη χαρά στον έρωτα που ψάχνει.

«Γάζα, αγάπη μου»

Σε μια εργατική γειτονιά της σύγχρονης Γάζας όλα είναι εγκλωβισμένα και αποπνικτικά. Η αστυνομία βρίσκεται παντού και ελέγχει τα πάντα. Η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τον κόσμο, βόμβες των Ισραηλινών διακόπτουν τον ρυθμό της ζωής. Κατά συνέπεια, η καθημερινότητα συνεχώς αλλάζει. Τα συχνά μπλακ άουτ υπογραμμίζουν ότι η ζωή είναι σε μία συνεχή εμπόλεμη ζώνη. Οι νέοι θέλουν να φύγουν, να το σκάσουν. Οι μεγαλύτεροι προσπαθούν να επιβιώσουν. Το να ζήσουν είναι πολυτέλεια.

Εκεί συναντάμε τον Ίσα, έναν εξηνταπεντάχρονο ψαρά. Εργένης, γιατί αρνείται πεισματικά τα προξενιά της αδελφής του. Μοναχικός, ακοινώνητος. Κρυφά ερωτευμένος με τη Σιχάμ, μία μελαγχολική χήρα, μοδίστρα, που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με την πρόσφατα χωρισμένη νεαρή κόρη της, κάτι που είναι ανήκουστο σε αυτή την κοινωνία. Οι μέρες περνούν απαράλλακτες, μέχρι που στην ψαριά του Ίσα παραμονεύει μια έκπληξη: Τα δίχτυα του ανασύρουν ένα αρχαίο ελληνικό άγαλμα. Μάλλον πολύτιμο, μάλλον μοναδικό, ίσως το εισιτήριό του για μια καλύτερη ζωή. Η νέα αυτή προοπτική τού δίνει την αισιοδοξία να χτυπήσει, συνεσταλμένα, και την πόρτα της Σιχάμ. Όμως, ταυτόχρονα, χτυπά και η δική του πόρτα: Οι αρχές τον κατάλαβαν, τον κατηγορούν για αρχαιοκαπηλία, η Χαμάς θέλει πάση θυσία να αποκτήσει τον πολύτιμο θησαυρό.

Οι περιπέτειες του Ίσα είναι μια παρομοίωση της περιπετειώδους ζωής των Παλαιστινίων. Ο άνθρωπος βάλλεται από παντού. Από τους ομοεθνείς του, από τους εχθρούς της κοινότητάς του. Ουσιαστικά δεν έχει από πού να πιαστεί. Η ταινία περνά αυτό το μήνυμα, μια αφήγηση που είναι μια αρχαία τραγωδία, έχει όμως και κωμικά στοιχεία που τονίζουν αυτή την τραγικότητα. Η ζωή του Ίσα μπορεί να είναι αυτή κάθε καταπιεσμένου Παλαιστίνιου. Αυτό, λοιπόν, που βλέπουμε είναι τα δεινά αυτού του λαού, στο πιο τραγικό σημείο, όπως είναι στην πραγματικότητα.

Η λύτρωση είναι ο έρωτας. Αυτός, σαν από μηχανής θεός, θα δώσει αυτά που δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι. Έτσι, θα πιαστούν από αυτό το «σωσίβιο» για να επιπλεύσουν, να ζήσουν όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο. Μια ουτοπική κατάσταση, βεβαίως. Είναι, ουσιαστικά, μια ευχή των σκηνοθετών να ζήσουν οι συμπατριώτες τους ειρηνικά και όμορφα. Συγχρόνως είναι μια αναφορά στον πατέρα τους, ένα χρέος θα λέγαμε. Η ταινία ήταν η επίσημη πρόταση της Παλαιστίνης για την υποψηφιότητα του Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Μετά την προβολή της ταινίας «Γάζα, αγάπη μου» θα συντονίσει τη συζήτηση ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου και παραστασιολόγος. Σας περιμένουμε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, στις 8.00 μμ, Νικολάου Παρασκευά 14, στις Συκιές, στο στέκι της δημοτικής κίνησης Η Πόλη Αλλιώς. Να προβληματιστούμε  από αυτό το έργο τέχνης για το δράμα αυτού του λαού που σήμερα είναι τόσο επίκαιρο όσο και έντονα τραγικό.

Είσοδος ελεύθερη!

Ταινίες Cine News #CHRISTMAS IN THE CITY_