Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:00 στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης θα εγκαινιαστεί η φωτογραφική έκθεση του Βασίλειου Τσιώλη με τίτλο: Έξι μέρες. Η διαδρομή των Ελλήνων Εβραίων.

Αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 80ή επέτειο από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης με προορισμό το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Στόχος της έκθεσης είναι να προσεγγιστεί η τραυματική μνήμη της αναχώρησης των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα του θανάτου μέσω του φωτογραφικού βλέμματος. Το κορυφαίο συγκρουσιακό ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος παρουσιάζεται μέσω της σύγχρονης φωτογραφικής αποτύπωσης μαρτυρικών ιστορικών τόπων. Η γενοκτονία αναπαρίσταται καλλιτεχνικά και αισθητικά μέσω της Τέχνης, για να αποδοθεί συμβολικά το έγκλημα που διαπράχθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα. Η έκθεση φέρνει αντιμέτωπο τον επισκέπτη με την «Προφορική Ιστορία», καθώς αξιοποιούνται προσωπικές προφορικές και γραπτές μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Το κεντρικό πρόσωπο της έκθεσης είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ο Θεσσαλονικέας Εβραίος Χάιντς Σαλβατώρ Κούνιο, ο οποίος βίωσε προσωπικά τα δραματικά γεγονότα ως έγκλειστος των ναζιστικών στρατοπέδων του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, του Μελκ, του Μαουτχάουζεν και του Έμπενζεε. Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι η χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας. Με σύμμαχο την τεχνολογία, ο επισκέπτης λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες πέρα από τις εικόνες που βλέπει. Οι φωτογραφίες αποκτούν φωνή, μουσική και ζωντανεύουν μπροστά μας, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βασίλειος Τσιώλης

ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Θεόδωρος Ράντος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Ξένια Ελευθερίου & Λούση Ναχμία