Το Facebook ανακοίνωσε πως χάκερς χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για να στοχεύουν δημόσια πρόσωπα στην Ουκρανία – στρατιωτικούς αξιωματούχους, πολιτικούς και έναν δημοσιογράφο.

Τις τελευταίες 48 ώρες, και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Μeta απενεργοποίησε 40 ψεύτικους λογαριασμούς, γκρουπ και ομάδες στο Facebook και στο Instagram, που είχαν δημιουργηθεί από υπολογιστές στη Ρωσία και την Ουκρανία, στοχεύοντας Ουκρανούς. Οι σελίδες αυτές παραβίαzαν την απαγόρευση κακόβουλης και συντονισμένης συμπεριφοράς στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης.

Εκπρόσωπος του Twitter επίσης γνωστοποίησε πως η πλατφόρμα απενεργοποίησε πάνω από 12 λογαριασμούς και μπλόκαρε την διάδοση αρκετών συνδέσμων για παραβίαση των κανόνων κατά των μεθόδων χειραγώγησης και του spam.

Οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, δείχνουν πως οι λογαριασμοί είχαν δημιουργηθεί στη Ρωσία, και επιχειρούσαν να διαταράξουν τον δημόσιο διάλογο για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Meta απέδωσε τις απόπειρες χακαρίσματος σε μία γνωστή ομάδα χάκερ, την Ghostwriter που κατάφερε να αποκτήσει των έλεγχο στα social media των στόχων.

Οι χάκερς επιχείρησαν να ανεβάσουν βίντεο και στο Youtube, από λογαριασμούς που παρουσίαζαν δήθεν «χτυπημένες» μονάδες του Ουκρανικού στρατού. Σε ένα από τα ψευδή βίντεο, οι διαχειριστές υποστήριζαν πως απεικονίζονταν Ουκρανοί στρατιώτες που εξέρχονταν από ένα δάσος κραδαίνοντας την λευκή σημαία της παράδοσης.