Αυτή είναι η νέα όψη της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα διατηρήσει τον χαρακτήρα της ως ανοιχτός δημόσιος χώρος, ενώ θα γίνει πιο φιλική για τους πολίτες κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών με την προσθήκη ενός συστήματος εκτοξευτήρων υδατονέφωσης.

Σε όλο το μήκος της οδού Αριστοτέλους και περιμετρικά της πλατείας θα προστεθεί υψηλή και χαμηλή βλάστηση, αφήνοντας το κεντρικό τμήμα ελεύθερο. Η πλατεία θα ανανεωθεί πλήρως, καταλήγοντας σε έναν αστικό κήπο στην οδό Εγνατίας, με δέντρα στο κέντρο της.

Επτά μήνες μετά την υποβολή της οριστικής μελέτης στον δήμο Θεσσαλονίκης από την ομάδα που επικράτησε στον διεθνή διαγωνισμό του 2021, τα σχέδια για την ανάπλαση της πλατείας λαμβάνουν την τελική μορφή τους. Προηγήθηκε μια διαδικασία διαβούλευσης και υποβολής παρατηρήσεων από τον δήμο και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, δίνοντας κατευθύνσεις για τροποποιήσεις χωρίς να αλλοιωθεί ο αρχικός χαρακτήρας της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την kathimerini.gr, οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν το είδος και τη θέση των δέντρων, καθώς και την αύξηση των επιφανειών χαμηλής βλάστησης. Κεντρικό στοιχείο παραμένει μια μεγάλη επιφάνεια 57×19 μέτρων στην καρδιά της πλατείας.

«Η πλατεία Αριστοτέλους πρέπει να παραμείνει κενή και ανοιχτή, ως δημόσιος χώρος. Προτείνουμε την τοποθέτηση πίδακων που εκτοξεύουν υδρατμούς, δημιουργώντας ένα δροσερό νεφέλωμα το καλοκαίρι», εξηγούν οι μελετήτριες Αριάδνη Βοζάνη και Εβίτα Φανού. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί ελεγχόμενα κατά τους θερινούς μήνες, βελτιώνοντας το μικροκλίμα και δημιουργώντας έναν πόλο έλξης παιχνιδιού.

Η επιφάνεια αυτή θα διαχωρίζεται από την υπόλοιπη πλατεία με διαφορετικό υλικό δαπεδόστρωσης, ενώ στο υψηλότερο σημείο της πλατείας θα δημιουργηθούν τρία πλατύσκαλα, που θα λειτουργούν και ως χώροι ανάπαυσης. Η διαφορά στάθμης θα εξομαλυνθεί σταδιακά λόγω της φυσικής κλίσης της πλατείας.

Η περιοχή του κεντρικού τμήματος θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις, με δυνατότητα αγκύρωσης κατασκευών σε δύο σημεία για τοποθέτηση εορταστικού διακόσμου. Τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία θα καλύπτονται από μεγάλα σταθερά σκίαστρα με κεντρική στήριξη, ενώ στην πλατεία επί της Εγνατίας θα τοποθετηθούν πέργκολες.

Η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ζήτησε από τους μελετητές οι χώροι των τραπεζοκαθισμάτων να καλύπτονται από πέργκολες με δυνατότητα κλειστού υαλοστασίου. Οι αρχιτέκτονες θα υποβάλουν συμπληρωματικό φάκελο με αυτή την εναλλακτική, αν και προτείνουν στέγαστρα τύπου μεγάλης ομπρέλας για καλύτερη αντοχή στις καιρικές συνθήκες.

Η μελέτη έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Λόγω της σημασίας της, η οριστική μελέτη θα πρέπει να εγκριθεί και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.