Τον δεύτερο κύκλο εκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά, καθώς και νέα εργαστήρια για ενήλικες, διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.  το πρώτο εξάμηνο του 2017. Οι εγγραφές αρχίζουν την Τρίτη 24 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017.

Στις 4 Φεβρουαρίου ξεκινά ο β΄ κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά, τα οποία έχουν ως άξονα την έκθεση έργων της συλλογής του Σταύρου Τσιγκόγλου, που θα φιλοξενήσει το Τελλόγλειο από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Απριλίου 2017. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως οι Γιάννης Μόραλης, Γιώργος Μπουζιάνης, Σπύρος Παπαλουκάς, Δημήτρης Μυταράς, Joan Miro, Pablo Picasso και Salvador Dali. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών, από την προσχολική έως την προεφηβεία και αποσκοπούν στην εισαγωγή και εξοικείωσή τους με το μαγικό κόσμο της τέχνης μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις.

Εικαστικό εργαστήριο «Ουράνιο Τόξο»

Ηλικίες 4-6 // Σάββατο 10:00 -12:00 (εργαστήριο 1ου ορόφου)

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα παιδαγωγικού περιεχομένου που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Κάθε εβδομάδα τα παιδιά επεξεργάζονται θέματα σχετικά με την έκθεση που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο μέσα από ποικιλία διαθεματικών δραστηριοτήτων. Έτσι, τα παιδιά ασχολούνται με κατασκευές, δραματοποίηση, πειράματα, αυτοσχεδιασμούς, δραστηριότητες μουσικοκινητικής αγωγής κτλ.

Εργαστήριο εικαστικών Ι

Ηλικίες 7-9 // Κυριακή 10:00-12:00 (εργαστήριο Miro)

Με σκοπό την έκφραση και την δημιουργία και με βάση την έκθεση του Τελλογλείου, τα παιδιά εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους πάνω στην ιστορία της τέχνης. Παράλληλα έρχονται σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της χαρακτικής. Γνωρίζουν διαφορετικά υλικά και δημιουργούν τα δικά τους έργα αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους.

Εργαστήριο εικαστικών ΙΙ

Ηλικίες 10-14 // Κυριακή 12:30-14:30 (εργαστήριο Miro)

Το εργαστήριο εικαστικών ΙΙ έχει ως στόχο να καταρτίσει θεωρητικά και πρακτικά τα παιδιά πάνω σε εικαστικά ζητήματα. Τα παιδιά εμπνέονται και εξοικειώνονται με την εικαστική σκέψη, αναπτύσσουν τη συνθετική και σχεδιαστική τους ικανότητα και εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους με αυτό της ζωγραφικής και της ιστορίας της τέχνης.

Διάρκεια εργαστηρίων για παιδιά: 4 Φεβρουαρίου – 28 Μαΐου 2017.

Ο β΄ κύκλος αποτελείται από  12 δίωρα εργαστήρια. Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε εργαστήριο 10 παιδιά και μέγιστος 18. Κατά την ολοκλήρωση των εικαστικών εργαστηρίων, θα πραγματοποιηθεί έκθεση στο Τελλόγλειο με έργα των παιδιών που συμμετείχαν στα εικαστικά εργαστήρια του α΄ και β΄ κύκλου.

Νέα εργαστήρια για ενήλικες

Δύο νέα εργαστήρια για ενήλικες με θέμα τη δημιουργική αξιοποίηση χρησιμοποιημένων υλικών και την κοπτική – ραπτική, θα πραγματοποιηθούν στο Τελλόγλειο από τις 6 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2017.

Εργαστήριο ανακύκλωσης υλικών:

Ισόγειο, Δευτέρα 17.00 – 19.00

Με το σκεπτικό «δεν πετάμε τίποτα» δίνουμε δεύτερη «ζωή» σε υλικά που, αδίκως, τα θεωρούμε «άχρηστα». Έτσι τα αξιοποιούμε και τα μεταλλάσσουμε σε νέα με άλλη χρήση και λειτουργικότητα ή τα εξελίσσουμε σε διακοσμητικά θέματα, όπως: πεταλούδες, λουλούδια, πασχαλινά αβγά, πρωτομαγιάτικα στεφάνια, μοτίβα που μας εμπνέουν και μας ωθούν στο να φτιάξουμε από το «τίποτα» δημιουργίες που εντυπωσιάζουν.

Διάρκεια: 6 Φεβρουαρίου – 29 Μαΐου 2017. Αριθμός συμμετεχόντων 15 άτομα.

Εργαστήριο κοπτικής – ραπτικής

Ισόγειο, Τετάρτη 17.00 – 19.00

Αποκτούμε βασικές γνώσεις κοπτικής – ραπτικής μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε τα διάφορα εργαλεία και να χειριζόμαστε τεχνικές.  Θα αναπτυχθούν ενδιαφέροντα και χρήσιμα θέματα όπως: Τι είναι το πατρόν και πώς δημιουργείται; Πώς μπορούμε να διορθώσουμε ή να μεταποιήσουμε ένα ρούχο; Μπορούμε να ράψουμε κάτι εύκολο μόνοι μας; Με τη βοήθεια των υπευθύνων του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αξεσουάρ ένδυσης, οικιακά είδη καθημερινής χρήσης, απλά ρούχα, χειροτεχνήματα και διακοσμητικά αντικείμενα.

Διάρκεια: 8 Φεβρουαρίου – 31 Μαΐου 2017. Αριθμός συμμετεχόντων 10 άτομα.

Περίοδος εγγραφών:  24 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2017

Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η καταβολή των διδάκτρων πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της περιόδου των εγγραφών. Πληροφορίες στα τηλ. 2310 247111 και 2310 991610   και στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων 2310 991611 (Δέσποινα Βενετούλια).