• Μια νέα έκθεση της Compare the Market AU ανέλυσε τον αριθμό των εστιατορίων, των κέντρων διασκέδασης, τις βαθμολογίες ασφάλειας και πολλά άλλα για να αποκαλύψει τις καλύτερες μικρές πόλεις του κόσμου για να ζήσει κανείς.
  • Η Πάφος της Κύπρου (5.495) κατέλαβε την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από το Arrecife της Ισπανίας (4.717) και το Trapani της Ιταλίας (4.622).
  • Το Grande Praire του Καναδά (4.295) ήταν η πρώτη μη ευρωπαϊκή πόλη που μπήκε στον κατάλογο και κατέλαβε την 9η θέση.
  • Οι εμπειρογνώμονες του Compare the Markert AU αποκάλυψαν επίσης τα πλεονεκτήματα του να ζει κανείς σε μια μικρή πόλη

Η τηλεργασία επιτρέπει στους ανθρώπους να μετακομίσουν σε πόλεις με πιο αργούς ρυθμούς ζωής που ταιριάζουν καλύτερα στον τρόπο ζωής τους αλλά ποιες είναι οι πιο βιώσιμες μικρές πόλεις σε όλο τον κόσμο;

Η ομάδα της Compare the Market AU αποκάλυψε τις καλύτερες μικρές πόλεις στον κόσμο για όσους επιθυμούν να μετακομίσουν με βάση επτά παράγοντες, όπως ο αριθμός των εστιατορίων, οι επιλογές διασκέδασης, το ποσοστό ανεργίας, ο αριθμός των βροχερών ημερών, η βαθμολογία του δείκτη υγείας, η βαθμολογία ασφάλειας και το συνολικό κόστος των αγαθών.

Η Πάφος στην Κύπρο βγήκε πρώτη με βαθμολογία 5,495 στα 7, με το Arrecife της Ισπανίας (4,717) και το Trapani της Ιταλίας (4,622) να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Η πρώτη δεκάδα αποκαλύφθηκε ως εξής:

Πόλη Χώρα Νο. Εστιατορίων Επίπεδο ανεργίας (%) Νο. Μέρες βροχόπτωσης Δείκτης ασφάλειας Συν. Σκορ
Πάφος Κύπρος 500 6.4 70 67.6 5.495
Arrecife Ισπανία 226 11.76 23 63.8 4.717
Τραπάνι Ιταλία 284 7.5 85 52.7 4.622
Λουγκάνο Ελβετία 384 2.4 163 74.7 4.575
Opava Τσεχία 53 4 162 73.2 4.443
Πούλα Κροατία 197 6.7 143 74 4.400
Aveiro Πορτογαλία 305 6.6 144 68.8 4.360
Grande Prairie Καναδάς 152 6.1 120 54.8 4.295
Barreiro Πορτογαλία 103 6.6 110 68.8 4.093

Φωλιασμένη στη νότια ακτογραμμή της Κύπρου, δίπλα στη Μεσόγειο Θάλασσα, η Πάφος παίρνει το στέμμα ως η πιο βιώσιμη μικρή πόλη, και για καλό λόγο. Με τα περισσότερα εστιατόρια στη λίστα μας, 500, θα έχετε πολλές επιλογές όταν πρόκειται να δοκιμάσετε τα κλασικά κυπριακά πιάτα, όπως σουβλάκι, τηγανητό χαλούμι και ελιόπιτα (ψωμί με ελιές).

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η Πάφος έχει τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό επιλογών διασκέδασης (17) και τις έκτες λιγότερες βροχερές ημέρες, περίπου 70 ημέρες το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε εξαιρετικό καιρό για να εξερευνήσετε το νέο σας σπίτι.

Στο Λανζαρότε, το θέρετρο Arrecife βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με τις λιγότερες ημέρες βροχής, μόλις 23 το χρόνο. Η πρωτεύουσα του νησιού φιλοξενεί 57.000 κατοίκους και διαθέτει το πανέμορφο Charco San Gines, μια λιμνοθάλασσα με φοίνικες που είναι ιδανική για περιπάτους και γεύμα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Τράπανι, που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Σικελίας. Με 284 εστιατόρια στην περιοχή (το έκτο υψηλότερο στη λίστα μας), θα έχετε πολλές επιλογές για να φάτε έξω. Ένα άλλο σπουδαίο πράγμα για το Trapani είναι ότι απέχει μόλις μιάμιση ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο.

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στην 22η θέση της κατάταξης με 233 εστιατόρια. 11% ποσοστό ανεργίας, 125 ημέρες βροχόπτωσης ετησίως. Η Ξάνθη κατατάσσεται στην 44η θέση με 81 εστιατόρια, 53.3 δείκτης ασφάλειας και τελικό σκορ 3.03.

Γενικά, οι ευρωπαϊκές πόλεις κυριαρχούν στον κατάλογο. Το Grande Prairie του Καναδά είναι η μόνη μη ευρωπαϊκή πόλη που κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα με βαθμολογία 4,295. Φωλιασμένη στη βόρεια Αλμπέρτα, η πόλη έχει θερμοκρασίες -19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα εξ ου και οι 16 επιλογές διασκέδασης, οπότε μπορείτε να κάνετε πατινάζ στην παγωμένη λίμνη στο Muskoseepi Park ή στο Montrose Oval ή να πάρετε τα χιονοπέδιλά σας και να πάτε στο Saskatoon Island.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος χρημάτων της Compare the Market AU, Stephen Zeller, λέει: «Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα του να ζει κανείς σε μικρότερες πόλεις, όπως ένας πιο αργός ρυθμός ζωής, εύκολη πρόσβαση στη φύση και φθηνότερη στέγαση, καθώς οι μικρότερες πόλεις τείνουν να είναι πιο προσιτές, απλώς και μόνο επειδή υπάρχει μικρότερη ζήτηση για ανθρώπους που μετακομίζουν εκεί. Έτσι, όχι μόνο τα καθημερινά είδη όπως ο καφές και τα γεύματα έξω είναι φθηνότερα, αλλά και τα ακίνητα τείνουν να είναι επίσης- που σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε μικρότερο δάνειο για το σπίτι από ό,τι θα κάνατε αν αγοράζατε σε μια μεγάλη πόλη».

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την έρευνα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.comparethemarket.com.au/home-loans/features/most-liveable-small-cities/

 

Πηγές: 

– Ποσοστό ανεργίας: https://tradingeconomics.com/country-list/unemployment-rate?continent=world

– Ημέρες βροχής: https://weather-and-climate.com/ / https://en.climate-data.org/

– Εστιατόρια: https://www.tripadvisor.co.uk/

– Επιλογές ψυχαγωγίας: https://www.tripadvisor.co.uk/

– Βαθμολογία δείκτη υγείας: https://www.statista.com/statistics/1290168/health-index-of-countries-worldwide-by-health-index-score/

– Συνολικό κόστος αγαθών: https://www.numbeo.com/cost-of-living/

– Βαθμολογία ασφάλειας: https://www.numbeo.com/crime/rankings_by_country.jsp?title=2024&displayColumn=1

 

Μεθοδολογία: 

Αυτό το σύνολο δεδομένων κατατάσσει 50 μικρές πόλεις, με βάση το πόσο καλό είναι να ζει κανείς σε αυτές. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήθηκαν 7 διαφορετικοί παράγοντες. Αφού συλλέχθηκαν τα δεδομένα για τους παράγοντες, στη συνέχεια κανονικοποιήθηκαν, ώστε να δοθεί σε κάθε παράγοντα βαθμολογία μεταξύ 0 και 1. Εάν δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, δόθηκε βαθμολογία 0. Στη συνέχεια, οι κανονικοποιημένες τιμές αθροίστηκαν για να δοθεί σε κάθε τοποθεσία συνολική βαθμολογία 7. Οι τοποθεσίες κατατάχθηκαν από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη, με βάση τη συνολική βαθμολογία τους.

Οι παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι ακόλουθοι

– Αριθμός εστιατορίων – Ο αριθμός των εστιατορίων σε κάθε πόλη που αναφέρονται στο TripAdvisor.

– Αριθμός κέντρων ψυχαγωγίας – Ο αριθμός των αποτελεσμάτων στην κατηγορία ‘Δραστηριότητες και παιχνίδια διασκέδασης’ σε κάθε πόλη στο TripAdvisor.

– Ποσοστό ανεργίας – Το ποσοστό ανεργίας σε κάθε χώρα. [Επίπεδο χώρας]

– Αριθμός ημερών βροχής – Ο μέσος αριθμός ημερών βροχής ανά έτος σε κάθε πόλη.

– Health Index Score – Μια βαθμολογία που μετρά την υγεία των κατοίκων, τα συστήματα υγείας, το ποσοστό θνησιμότητας κ.λπ. [Επίπεδο χώρας]

– Βαθμολογία ασφάλειας – Μια βαθμολογία που μετρά την ασφάλεια σε κάθε χώρα. [Επίπεδο χώρας]

– Συνολικό κόστος αγαθών – Το συνολικό κόστος αγοράς ενός μεσαίου γεύματος για 2 άτομα, ενός κανονικού καπουτσίνο, 1 λίτρου γάλακτος και ενός τζιν παντελονιού σε κάθε πόλη.

Οι παράγοντες αναπροσαρμόστηκαν ως εξής:

– Αριθμός εστιατορίων – Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές παίρνουν χαμηλή βαθμολογία.

– Αριθμός κέντρων ψυχαγωγίας – Υψηλές τιμές παίρνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.

– Ποσοστό ανεργίας – Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία.

– No of Rainy Days – Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία.

– Βαθμολογία δείκτη υγείας – Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.

– Βαθμολογία ασφάλειας – Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.

– Συνολικό κόστος αγαθών – Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία.