Τετάρτη 28 Ιουνίου
«Σκοτεινή μνήμη»
Μυστήριο, δολοφονίες, μυστικές γωνιές και σημεία που κρύβουν τις δικές τους ιστορίες, απώλειες και τραύματα, γίνονται η βάση της πυκνής αφήγησης για μια διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ένας δολοφονημένος βασιλιάς, Βούλγαροι αναρχικοί, η Φεντερασιόν, εξεγερμένοι καπνεργάτες, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, ο Πολκ, ο Λαμπράκης, συμβάντα που άλλαξαν την ταυτότητα της πόλης γίνονται σταθμοί σε αυτή τη διαδρομή μνήμης με τις σκοτεινές πλευρές και τις γκρίζες ζώνες. Από την Πλατεία Αριστοτέλους έως το Διοικητήριο και από τη Συναγωγή των Μοναστηριωτών έως τον Φραγκομαχαλά και το Λιμάνι της πόλης μοιραζόμαστε αυτά που άφησε πίσω του ο συγκλονιστικός 20ος αιώνας της Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 28 Ιουνίου
Ώρα: 19.00 μ.μ
Σημείο συνάντησης: Άγαλμα Βενιζέλου

Τετάρτη 5 Ιουλίου
«Ο Μεσσίας της Θεσσαλονίκης»
Υπήρξε ένα από τα πλέον αινιγματικά πρόσωπα της ιστορίας. Γεννημένος στη Σμύρνη, λόγιος και χαρισματικός είναι εκείνο το πρόσωπο που ισχυρίστηκε το αδιανόητο: ότι είναι ο Μεσσίας. Στο πέρασμά του τον ακολουθούν εκατοντάδες πιστοί, όμως πουθενά δεν είχε μεγαλύτερη απήχηση από τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκονταν στα μέσα του 17ου αιώνα σε χιλιαστική παραζάλη. Ο Τάσος Παπαδόπουλος μελετώντας τις πηγές και τα κείμενα που αναφέρονται σε αυτόν, ακολουθεί τα ίχνη του στη πόλη και επιχειρεί να κατανοήσει καλύτερα την προσωπικότητα του ΣαμπετάιΣεβή, του Μεσσία της Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπήρξε και ιδρυτής μιας από τις πλέον παράδοξες θρησκευτικές κοινότητες της ανατολικής Μεσογείου, τους ντονμέδες, που άφησαν έντονο αποτύπωμα στην πόλη.

Τετάρτη 5 Ιουλίου
Ώρα: 19.00μ.μ
Σημείο συνάντησης: Υπουργειο Μακεδονίας – Θράκης

Τετάρτη 12 Ιουλίου
» Χαμένοι στην Άνω Πόλη»
Ανακαλύπτουμε μιαν άγνωστη και συναρπαστική Άνω Πόλη μέσα από μια σειρά οικείων συναντήσεων στο φως του δειλινού σε μια διαδρομή με έντονο το στοιχείο της αστικής εξερεύνησης. Ξεκινώντας από το ερεβώδες Γεντί Κουλέ, κινούμαστε στον χώρο και τον χρόνο της σχεδόν μυστικιστικής ατμόσφαιρας της Άνω Πόλης, με σκοπό να συνομιλήσουμε υπαινικτικά με ανθρώπους, τόπους και μνημεία. Κάθε στάση της διαδρομής αποτελεί αφορμή για μια ιδιαίτερη συνάντηση: Έρωτας, θάνατος, προσφυγιά, παραμυθία, μαύρη γη και ξενιτιά αποτελούν μερικές μόνο από τις ψηφίδες μιας πολιτιστικής περιπλάνησης με έντονα τα χαρακτηριστικά μιας flâneurie.
Οι ιστορίες των ανθρώπων που ολίσθησαν μέσα στο χάσμα της λήθης επανέρχονται στο φως, προτρέποντας μας να δούμε γωνιές και όψεις της πόλης με μια λοξή ματιά, σε μια προσπάθεια να συνδεθούμε με το geniusloci της αινιγματικής «Μητέρας Θεσσαλονίκης».
(Η διαδρομή έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν με τον τίτλο «ΘΕΣΣΑΛΟΝ-ΟΙΚΕΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ).

Τετάρτη 12 Ιουλίου
Ώρα: 19.00 μ.μ
Σημείο συναντησης: Γεντί Κουλέ

Ξεναγός των δράσεων της ThessalonikiwalkingTours: Τάσος Παπαδόπουλος
Κρατήσεις: [email protected]