Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο καθώς υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει μίνι καύσωνα. Ποιες είναι οι 7 περιοχές που θα πιάσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, «ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) φέρνει αξιόλογη ζέστη με διάρκεια, και σημαντικά ποσά αφρικανικής σκόνης στην περιοχής μας».

Από την Τετάρτη (15/5) και ύστερα ευνοείται η μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές τις Αφρικής προς τη χώρα μας.

«Το θερμό αυτό κύμα δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα» ανέφερε ο ίδιος.

Ποιες περιοχές επηρεάζει ο υποτροπικός αεροχείμαρρος

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος θα επηρεάσει αρχικά τη δυτική και νότια Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα φτάσει λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο 18/5 θα ανέβει πάνω από τους 35 βαθμούς σε περιοχές όπως:

  1. Κρήτη
  2. Βοιωτία
  3. Φθιώτιδα
  4. Αχαΐα
  5. Ηλεία
  6. Αργολίδα
  7. Δωδεκάνησα

Όσον αφορά στην Αττική, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα θερμόμετρα θα φτάσουν στους 27.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Το άστατο σκηνικό του καιρού θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες σε αρκετές περιοχές, ωστόσο τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ότι από την προσεχή Πέμπτη (16/5) η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά, ξεπερνώντας τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό επιβεβαίωσε και με τη σημερινή του πρόγνωση ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας πως μέσα στο Σαββατοκύριακο πιθανότατα θα δούμε ακόμα και 35άρια σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

«Η εβδομάδα θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο τμήματα. Μέχρι και την Τετάρτη θα έχουμε άστατες καιρικές συνθήκες με μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες της ημέρας, ωστόσο από Πέμπτη και στη συνέχεια περιορίζεται ή και υποχωρεί, θα μπορούσαμε να πούμε, η αστάθεια, και η θερμοκρασία ανεβαίνει σημαντικά. Μας έρχεται ένα Σαββατοκύριακο που θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 33-35 ακόμη και 36 βαθμούς Κελσίου. Δηλαδή η ζέστη θα γίνει αρκετά έντονη προς το τέλος της εβδομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η πρόγνωση Αρναούτογλου

Παράλληλα, ο Σάκης Αρναούτογλου ενημέρωσε για την πορεία που θα ακολουθήσει η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες.

Ο ίδιος αναφέρει πως θα επικρατήσει «αρκετή ζέστη» αλλά και «θολούρα» στην ατμόσφαιρα, λόγω σκόνης.