Μια νέα πρόταση έρχεται την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στα Πετροκέρασα. Ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Ομβριανός Πετροκεράσων, διοργανώνει τον «4ο Αγώνα Βουνού –Ομβριανός» σε πανέμορφα μονοπάτια της περιοχής των Πετροκεράσων. Την φόρμα εγγραφής καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για τον αγώνα, μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση www.omvrianos.gr.

Εφέτος εκτός από την κλασική και δοκιμασμένη πια διαδρομή των 15 χλμ (με θετική υψομετρική 710 μέτρα) υπάρχει και μια καινούργια εισαγωγική στο ορεινό τρέξιμο διαδρομή των 5,5 χλμ (με θετική υψομετρική 160 μέτρα). Η πλατεία των Πετροκεράσων είναι το σημείο εκκίνησης και τερματισμού των δύο διαδρομών. Οι διαδρομές αποτελούνται κυρίως από πανέμορφα ορεινά μονοπάτια, τα οποία καλύπτουν το 80% της διαδρομής Ο αγώνας θα διέλθει από τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς (δασώδεις εκτάσεις με καστανιές, οξιές και βελανιδιές, ρυάκια, δέντρα που σκεπάζουν τον δρόμο κρύβοντας τον ήλιο, φυσικές πηγές).

Τα Πετροκέρασα είναι ένας από τους πολύ λίγους εναπομείναντες παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς της χώρας, από τους παλαιότερους ιστορικά, και σε υψόμετρο 580 μέτρων στους βορεινούς πρόποδες της οροσειράς Χορτιάτη-Χολομώντα.

Παραγωγοί του χωριού μαζί με παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα της γης μας: κάστανα, ρόδια, μήλα, φλαμούρι, ρίγανη, μέλι, τσίπουρο, κρασί, γλυκά κουταλιού, λικέρ, κ.ά.
Με μια ιστορία που καταγράφεται από τον 17ο αιώνα,τα Πετροκέρασα βρίσκονται σε απόσταση 44 μόνο χιλιομέτρων από την Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης (από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου στρίβετε στα Βασιλικά προς Περιστερά – Λιβάδι. Πριν φθάσετε στο Λιβάδι στρίβετε προς Πετροκέρασα) ή 48 χιλιομέτρων από την Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης (από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας στρίβετε στην Γερακαρού προς Ζαγκλιβέρι. Μόλις μπείτε στο Ζαγκλιβέρι στρίβετε προς Αδαμ – Πετροκέρασα). Και οι δυο διαδρομές είναι ασφαλτοστρωμένες.

Η πλούσια βλάστηση της περιοχής κυριαρχείται από καστανιές, οξιές και βαλανιδιές ,ενώ σε αρκετά σημεία υπάρχουν εγκαταστάσεις για πικ-νικ, καθώς και διαδρομές για πεζοπορία και mountain bikes. Για περισσότερες πληροφορίες για τα Πετροκέρασα (γεωγραφικές, ιστορικές, ήθη και έθιμα,κλπ)μπορείτε αν το θέλετε, να επισκεφτείτε το site του τοπικού συλλόγου www.omvrianos.gr ή/και την σελίδα στο facebook: omvrianos petrokeraswn.

Δράσεις