Το θέμα του διαγνωστικού ελέγχου (testing) στους μαθητές, αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οι μαθητές να υποβάλλονται πλέον σε ένα self test την εβδομάδα αντί για δύο που διενεργούν σήμερα προσκομίζοντας το αρνητικό αποτέλεσμα στην ειδική πλατφόρμα.

Η σταθερή αποκλιμάκωση της επιδημίας και η αποσύνδεση του οίκου φορτίου,που παραμένει υψηλό, από τους σκληρούς δείκτες των νοσηλειων, των διασωληνωσεων και των θανάτων, επιτρέπει στην επιστημονική κοινότητα να εισηγηθεί τη χαλάρωση ενός ακόμη σημαντικού προληπτικού μέτρου για τον έλεγχο της επιδημίας όπως είναι ο συστηματικος αυτοδιαγνωστικος έλεγχος στον σχολικό πληθυσμό, που υλοποιείται από πέρυσι τον Απρίλιο.

Οι επιστήμονες θα συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του νέου testing, με πιθανότερο σενάριο την έναρξη του από τον επόμενο μήνα.

Όπως άλλωστε έχει επισημανθεί από την κυβέρνηση, οι περισσότεροι περιορισμοί θα αρθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου, και η «επόμενη ημέρα» χωρίς αυτούς θα αφορά μόνο τους εμβολιασμενους πολίτες.

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο της χαλάρωσης του testing αναμένεται να διενεργούνται από το επόμενο διάστημα, πιθανόν μετά το Πάσχα, έλεγχοι για κορωνοϊο μόνο σε ευάλωτους πληθυσμούς και σε όσους έχουν συμπτώματα της λοίμωξης covid -19.