Η Ελευθερία Πάτση είναι ιδιαίτερα γνωστή στο κοινό της Θεσσαλονίκης αφού ξεχώριζε πάντα με τις εμφανίσεις της αλλά και με σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με τον Σταμάτη Κραουνάκη. Αυτή την περίοδο έχοντας ήδη ξεκινήσει μια συνεργασία με τη Μυρτώ Κοντοβά και αφού εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, είναι έτοιμη για νέες εμφανίσεις και νέες ερμηνείες. Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα ξανασυναντηθεί με το κοινό της Θεσσαλονίκης σ’ ένα περήφανο live-party, στο Club του ΜΥΛΟΥ.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Υποθέτω ότι διανύεις μία περίοδο αλλαγών ή ανανέωσης. Έχεις νέα τραγούδια και νέες συνεργασίες, όπως αυτή με τη Μυρτώ Κοντοβά. Ποια είναι τα άμεσα σου σχέδια;
Η γνωριμία μου με τη Μυρτώ ήταν η αιτία να κάνω μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου. Μετακόμισα στην Αθήνα για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα, να μπω στη δισκογραφία έχοντας τα δικά μου τραγούδια και να κάνω τις παραστάσεις που πάντα ήθελα. Έχοντας ήδη τέσσερα τραγούδια με την υπογραφή της Μυρτώς Κοντοβά και του Βαγγέλη Τούντα, συνεχίζουμε να δουλεύουμε τα υπόλοιπα κομμάτια που θα συμπληρώσουν αυτό το project. Παράλληλα οργανώνουμε τις νέες μας παραστάσεις για Άνοιξη και Καλοκαίρι. Εσείς κρατήστε αυτή στο club του Μύλου, στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Μαρτίου.

Η συνεργασία σας με τη Μυρτώ Κοντοβά πως προέκυψε και που θέλετε να σας οδηγήσει ;
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε βάλει κάποιο «ταβάνι» στη συνεργασία μας. Όσο πειραματιζόμαστε προκύπτουν νέες ιδέες, νέα σχέδια, το οποία μας ανανεώνουν και μας κρατάνε συνεχώς σε εγρήγορση. Όσον αφορά τη γνωριμία μας, ήταν μάλλον συμπαντική. Συγχρονιστήκαμε χωρίς να γνωριζόμαστε. Η Μυρτώ να ψάχνει μια νέα φωνή για να πει τα τραγούδια της κι από την άλλη, η δική μου ανάγκη να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Μέσω τηλεφώνου, Θεσ\νίκη-Αθήνα, ξεκίνησαν όλα.

Έχετε διαμορφώσει ένα concept μουσικής παράστασης όπου πρωταγωνιστούν οι γυναίκες μέσα από τα τραγούδια και μαζί με αυτά. Ποιες γυναικείες φωνές έχουν επιδράσει επάνω σου;
Η παράσταση αυτή είναι ένα live party με όλων των ειδών τραγούδια. Απ’το προσωπικό μου ρεπερτόριο σε τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει μεγάλες μου αδυναμίες, όπως η Χαρούλα Αλεξίου κι η Ελένη Βιτάλη, μουσικές ανατροπές κι ενορχηστρωτικές εκπλήξεις απ’ το ρεμπέτικο στο ροκ κι απ’ το λαϊκό στο επαναστατικό. Επίσης, θα ακούσετε αρκετά τραγούδια που έχουν ειπωθεί από αντρικές φωνές, κάτι το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για μένα και πιστεύω και για το κοινό. Φυσικά όλα αυτά δε θα μπορούσαν να ταιριάξουν χωρίς την καλλιτεχνική επιμέλεια της Μυρτώς Κοντοβά. Παρ’ όλο που η μέρα είναι αφιερωμένη στον αγώνα των γυναικών, είναι απαραίτητη η παρουσία των ανδρών.

Τι θα ήθελες να κρατήσουν οι γυναίκες αλλά και οι άντρες φεύγοντας από το live;
Όλοι όσοι επιλέξουν να περάσουν το βράδυ τους μαζί μας, θα ήθελα να φύγουν με ένα λαμπερό χαμόγελο και  την αίσθηση ότι ξεφεύγουν, έστω και για λίγο, απ’ την ρουτίνα της καθημερινότητας τους.  Αν κρίνω από  τον εαυτό μου, όταν βλέπω μια ωραία παράσταση, η συγκίνηση και η  χαρά που εισπράττω, με τροφοδοτούν με ενέργεια για τις επόμενες μέρες. Λειτουργεί όπως η επαναφόρτιση ή ακόμη καλύτερα σαν restart.

Ελευθερία Πάτση
Ένα περήφανο live – party για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ένα κόνσεπτ της Μυρτώς Κοντοβά
Ενορχηστρώσεις Βαγγέλης Τούντας

info
Παρασκευή 8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Μύλος Club
Ανδρέου Γεωργίου 56, 2310 510081

 

 

 

 

  1. Έχεις δει αλλαγές στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού σε σχέση με την παρουσία των γυναικών τα τελευταία χρόνια;

 

Αν εννοείτε κατά πόσο βγαίνουν καινούριες φωνές, πιστεύω ότι πάντα οι γυναίκες ήταν περισσότερες, αντιθέτως είναι πιο δυσεύρετες ως μουσικοί .Επίσης, και στο δημιουργικό κομμάτι είναι έντονη η παρουσία τους. Όλο και πιο συχνά, γυναίκες τραγουδοποιοί παρουσιάζουν τις προτάσεις τους, τη δουλειά τους και δείχνουν να έχουν την ανάγκη να εκφραστούν μέσα από αυτήν.