Θεσσαλονίκη: «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία» στο MOMUS-μουσείο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-98 έργα του Πικάσο ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας.

Έκθεση με έργα του Πάμπλο Πικάσο, που για πρώτη φορά ταξιδεύει εκτός Ισπανίας, θα φιλοξενήσει το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πολύχρονη αλληλογραφία του διάσημου ζωγράφου του 20ού αιώνα και του καλού του φίλου και προσωπικού του κουρέα Εουχένιο Αρίας ο οποίος είχε διαφύγει ως πολιτικός εξόριστος από το καθεστώς του Φράνκο.

Το ξύλινο κιβώτιο που έφθασε από τη Μάλαγα στη Θεσσαλονίκη άνοιξε και Έλληνες, Ισπανοί επιμελητές και συντηρητές έργων έβγαλαν με προσοχή τα έργα του μεγάλου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο. Πρόκειται για την πολύχρονη αλληλογραφία του διάσημου ζωγράφου του 20ού αιώνα και του καλού του φίλου, προσωπικού του κουρέα Εουχένιο Αρίας ο οποίος είχε διαφύγει ως πολιτικός εξόριστος από το καθεστώς του Φράνκο στη Νότια Γαλλία.

Ταύροι, ταυρομάχοι και σκηνές αρένας, αποτυπώνονται σε μικρά σχέδια στις σελίδες λαϊκής συντηρητικής εφημερίδας της εποχής, στα οποία ο Πικάσο είχε παρέμβει, δημιουργώντας ένα είδος καλλιτεχνικής χειρονομίας προς τον φίλο του, βασισμένης στον απόλυτο αυθορμητισμό.

Η συλλογή του «Museo Casa Natal de Picasso» αποτελείται από 98 έργα και συνοδεύεται από βιβλία, ποιήματα, φωτογραφίες, χαρακτικά, λιθογραφίες, κεραμικά και παρουσιάζεται για πρώτη φορά έξω από την Ισπανία.

Η έκθεση με τίτλο «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία», θα φιλοξενηθεί στο μουσείο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών από τις 12 Ιουλίου έως τις 10 Νοεμβρίου. Οι επισκέπτες έτσι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα σε ένα χώρο που αναπαριστά αρένα ταυρομαχιών.

Την ίδια ώρα που ο Πικάσο έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας, από τη Μονή Λαζαριστών έχουν αναχωρήσει 450 έργα της συλλογής Κωστάκη, τα οποία βρίσκονται ήδη στη Μάλαγα.

Πηγή: ertnews.gr