Η μεγαλύτερη ΔΕΘ της τελευταίας πενταετίας, σε επίπεδο εκθετών και εκθεσιακού χώρου, ανοίγει τις πύλες τις στις 10 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 18. Η 81η ΔΕΘ συμπίπτει με τον εορτασμό των 90 χρόνων ζωής της διοργάνωσης, γεγονός που δίνει στη φετινή έκθεση επετειακό χαρακτήρα.

Οι εκθεσιακές συμμετοχές στην 81η ΔΕΘ έσπασαν το «φράγμα» των 1.000 και προσεγγίζουν τις 1.015, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, ενώ και οι καλυμμένοι χώροι (τόσο μέσα στα περίπτερα όσο και υπαίθρια) αξιοποιούν κάθε τ.μ. του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.Οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες (έναντι 14 το 2015) και συγκεκριμένα από Κύπρο, Ιράν, Σλοβακία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ν. Αφρική, Αρμενία, Ινδονησία, Ουρουγουάη, FYROM, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ινδία, Ιταλία, Τυνησία, Αίγυπτο, Ρωσία και Τουρκία.

Η Ρωσία είναι η τιμώμενη χώρα, που έρχεται στη ΔΕΘ και στο περίπτερο 16 με επιχειρήσεις από τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής και επεξεργασίας, των τροφίμων, της ενέργειας και της βιομηχανίας. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του θεσμού της τιμώμενης χώρας θα διοργανωθεί το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που θα διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, θα διοργανωθεί ποδοσφαιρικό παιχνίδι μεταξύ βετεράνων ποδοσφαιριστών και πολιτικών Ρωσίας και Ελλάδας.

Η εικόνα της 81ης ΔΕΘ έχει ως εξής:

– Για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν 42 Επιμελητήρια από όλη τη χώρα, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και με 230 επιχειρήσεις. Ξεχωριστό επετειακό περίπτερο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του θα έχει το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

-Σε μια μοναδική συνεργασία με τον ποιητή παραμυθιών Ευγένιο Τριβιζά, δημιουργήθηκε ένα φαντασμαγορικό, θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» θα αποκαλύψουν προς το παρόν ένα μικρό μόνο μέρος από τα σπαρταριστά μυστικά τους, κατά τη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ, προτού κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στις 24 Οκτωβρίου.

-Το Φεστιβάλ Τέχνης-Επιστήμης-Τεχνολογίας είναι ένα νέο project της ΔΕΘ-Helexpo, με το οποίο ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Artecitya. Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο (2014-2018)». Πλάι στο eGaming, που πλέον εντάσσεται στο Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας του Artecitya, παρουσιάζονται φέτος τρία projects, το Amanda, το Enter the Game και το AURA-Advanced Urban Responsive Art.

-Το αφιέρωμα «ENERGIA-NATURAL GAS» έχει περισσότερες από 30 συμμετοχές, με παρούσες όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς του κλάδου.

-Η AKADEMIA είναι ένα νέο θεματικό αφιέρωμα για την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας, όπου συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, επιχειρήσεις και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εκπαίδευσης.

-Η ΔΕΘ αποτελούσε και αποτελεί πεδίο παρουσίασης νέων μοντέλων ΙΧ. Φέτος στην έκθεση συμμετέχουν οι οίκοι JEEP, PEUGEOT, HYUNDAI, KIA, FIAT, ALFA ROMEO, CITROEN, SKODA και FORD. Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά πανελλαδικά τα μοντέλα Peugeot 308 GTi by Peugeot Sport, το SUV Peugeot 2008, το ανανεωμένο DS3 και το επαγγελματικό μοντέλο Citroen Jumpy.

-Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στην έκθεση με ένα βαγόνι-demo και θα αναδειχθεί ιδιαίτερα η ονομασία της στάσης του Μετρό στο Σιντριβάνι σε στάση «Σιντριβάνι–Έκθεση».

-Το κοινό της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τη μηχανή από το τρένο του Πηλίου, τον γνωστό «Μουτζούρη», που φέρνει στην 81η ΔΕΘ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, το λεωφορείο των αστέγων θα εγκατασταθεί τις ημέρες της ΔΕΘ εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.

-Τα αερόστατα της 81ης ΔΕΘ, που συνεχίζουν το ταξίδι τους σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, τις ημέρες της διοργάνωσης θα βρίσκονται τόσο εντός του εκθεσιακού κέντρου όσο και στην παραλία της πόλης, για να προσφέρουν συναρπαστικές πτήσεις σε μικρούς και μεγάλους.

-Τη δική της MONOPOLY αποκτά η Θεσσαλονίκη, που θα κάνει μάλιστα την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 81η ΔΕΘ, στις 14 Σεπτεμβρίου.

-Πλούσιο θα είναι το συναυλιακό πρόγραμμα των Music Events Live, κάθε βράδυ στις 21:30 στη μεγάλη μουσική σκηνή κάτω από το Τόξο της ΧΑΝΘ. Μάλιστα, στη συναυλία των αδελφών Κωνσταντίνου & Ματθαίου Τσαχουρίδη, στις 13 Σεπτεμβρίου, θα επιχειρηθεί να γίνει πραγματικότητα μία θέση στα ρεκόρ Γκίνες για τον μεγαλύτερο σε μήκος και σε αριθμό συμμετεχόντων ποντιακό χορό «Ομάλ».

-Το Τόξο της ΧΑΝΘ θα φωταγωγηθεί εντυπωσιακά και θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερο θέαμα, διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν.

-Θα διοργανωθεί το «4ο Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους» με διαγωνιστικό χαρακτήρα, με είσοδο ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες της έκθεσης, υπό την αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος και με συνεργαζόμενο φορέα το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

-Παρούσα θα είναι και η Cheapart, που φιλοξενεί αυθεντικά έργα πολλών δεκάδων καλλιτεχνών, τα οποία οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν να τα αποκτήσουν σε πολύ ελκυστικές τιμές.

-Ένα μεγάλο πειρατικό καράβι, μήκους 16 μέτρων βρίσκεται στην 81η ΔΕΘ. Πειρατές που ξιφομαχούν, ακροβάτες και μάγοι, δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία.

-13 μύθοι και 7 ιστορίες για τη Θεσσαλονίκη, οι Θρύλοι της πόλης μας, θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του Περιπτέρου 1.

Πολυγεγονός η 81η ΔΕΘ
Ένα πολυγεγονός, που συμβάλει όσο κανένα άλλο στα μεγέθη της ΔΕΘ-Helexpo, είναι η ΔΕΘ, όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων της διοργάνωσης, ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Τάσος Τζήκας. Μάλιστα, τόνισε πως πρέπει ως τέτοιο να διαφυλαχθεί από όλους, επισκέπτες, πολιτικούς και διαδηλωτές.

Την ευχή να γίνει η 81η ΔΕΘ η απαρχή μιας νέας πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη εξέφρασε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Έκανε μάλιστα γνωστό πως το περίπτερο του ΥΜΑΘ στη φετινή έκθεση θα έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς θα ενημερώνει τους επισκέπτες για το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Κίνητρο για να προχωρήσει μπροστά η ΔΕΘ θα είναι οι αναμνήσεις του κόσμου που θα ξεδιπλωθούν στην 81η διοργάνωση της, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημειώνοντας πως η έκθεση είναι φέτος πιο ώριμη από ποτέ.

«Μπορεί τα 90 χρόνια να είναι προχωρημένη ηλικία για έναν άνθρωπο, όχι όμως για τη ΔΕΘ, η οποία ευτυχώς για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα ζει και βασιλεύει» τόνισε από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ, υπενθυμίζοντας πως και η ρωσική συμμετοχή μετρά 90 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Ποπόφ, τα εγκαίνια της έκθεσης θα επισκεφθεί ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.

«Η παρουσία μας εδώ αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι η Θεσσαλονίκη ενώνει τις δυνάμεις της και γυρνά την πλάτη της στο κακό παρελθόν και στην απραξία» σημείωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Γιάννης Μυλόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Μυλόπουλος έκανε γνωστό πως το βαγόνι του Μετρό που φέρνει η εταιρεία στην Έκθεση θα παραμείνει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώστε να λειτουργήσει ως χώρος εκπαίδευσης των νέων παιδιών σε θέματα πολλαπλών συγκοινωνιών.

Από την πλευρά ο αντιπρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Λάζαρος Λαζαρίδης, τόνισε πως η έκθεση δεν είναι απλά μια γιορτή, «ένα πανηγυράκι», αλλά ένα πολυγεγονός με πολλές εκφάνσεις. «Μια επίσκεψη φέτος δεν αρκεί για να δει κανείς όλα όσα έχουμε ετοιμάσει στην 81η ΔΕΘ» τόνισε.

Πάνω από 500 άτομα εργάζονται αυτή τη στιγμή μέσα στην έκθεση, αριθμός που θα φτάσει τις μερικές χιλιάδες όταν η ΔΕΘ λειτουργήσει, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Αλέξης Τσαξιρλής. Σημείωσε δε πως όλα θα είναι έτοιμα στις 10 το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τα εισιτήρια υπάρχει λαϊκή είσοδος 3 ευρώ τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, με οικογενειακό εισιτήριο 10 ευρώ. Τις υπόλοιπες ημέρες το εισιτήριο θα είναι 5 ευρώ, με το οικογενειακό στα 15 ευρώ. Για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ το εισιτήριο θα είναι 3 ευρώ, ανεξάρτητα από την ημέρα.

Το ΑΠΘ παραχωρεί το parking του, δωρεάν, για τους επισκέπτες της έκθεσης, ενώ η Taxi Way θα παρέχει σε ΑμεΑ και στους συνοδούς τους υπηρεσίες δωρεάν μεταφοράς από και προς το χώρο της 81ης ΔΕΘ από το σπίτι τους εντός Θεσσαλονίκης.

Επίσημη Τράπεζα είναι η Εθνική Τράπεζα και Επίσημος Πάροχος Ενέργειας η ΔΕΗ.