Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ο μεγαλύτερος θεσμός της πόλης κάθε Σεπτέμβριο και συγκεντρώνει εκθέτες και επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη, από την περιφέρεια και από το εξωτερικό. Όταν η βόλτα στους χώρους της Δ.Ε.Θ. τελειώσει, αρχίζει η βόλτα στην πόλη και εμείς σας έχουμε μερικές από τις καλύτερες προτάσεις για καφέ, ποτό και φαγητό είτε προτιμήσετε μια ξεκούραστη περιήγηση, είτε θελήσετε να το συνδυάσετε με επαγγελματική συνάντηση.

Ζύθος ΝΤΟ-ΡΕ

Στρατηγού Τσιρογιάννη 7

All time classic επιλογή, με κουζίνα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και από τα καλύτερα στέκια καλλιτεχνών και όσων ενδιαφέρονται για την τέχνη. Βρίσκεται απέναντι από το Λευκό Πύργο, όπου το προτιμούν παραδοσιακά οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε., που βρίσκεται δίπλα, αλλά και στα Λαδάδικα, που αποτελεί ιδανικό μέρος για διάλειμμα από τη δουλειά ή οικογενειακό-φιλικό τραπέζι.

Ο ΖΥΘΟΣ ΝΤΟ-ΡΕ ξεχωρίζει πάντα για το πλούσιο μενού του, στο οποίο οι ελληνικές γεύσεις συναντούν και άλλες νόστιμες ιδέες από όλη τη Μεσόγειο. Εκτός από το βασικό μενού, προτείνει και πιάτα ημέρας, με γεύσεις προσαρμοσμένες στα υλικά της κάθε εποχής.

Μούργα

Χριστοπούλου 12

Σε μια απόμερη γειτονιά πίσω από την Αχεροποίητο θα συναντήσεις ένα παρεΐστικο στέκι με τα πιο νόστιμα θαλασσινά, την Μούργα. Το «αναρχοαυτόνομο» στύλ του, το παλιακό μωσαϊκό στο δάπεδο και οι τοίχοι βαμμένοι σε παστέλ διακριτικά χρώματα δημιουργούν μια ζεστή και χαλαρή ατμόσφαιρα. Την προσοχή σου θα τραβήξουν οι έξοχες φωτογραφίες στους τοίχους, πάνω σε καμβά του Νίκου Βαβδινούδη και η επιγραφή: «εδώ μας νοιάζει πάνω απ΄ όλα η γεύση».

Το μενού αλλάζει σχεδόν κάθε μέρα και κάθε εποχή, ανάλογα με τα φρέσκα προϊόντα που βρίσκουν στις βιολογικές λαϊκές αγορές ή ανάλογα με τα θαλασσινά που τους προμηθεύουν οι ψαράδες τους. Τα προϊόντα διαλέγονται προσεκτικά από κάθε σημείο της Ελλάδας. Όσο για την winelist, αυτή αφορά αποκλειστικά ελληνικούς αμπελώνες, με έμφαση στα βιολογικά κτήματα.

Koru

Ολύμπου 15

Κάθε εγχείρημα γνωρίζει επιτυχία όταν περιβάλλεται από αγάπη, μεράκι και όρεξη για δημιουργία. Πόσο μάλλον όταν αυτό σχετίζεται με το φαγητό που χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνογνωσία και αφοσίωση. Κάπως έτσι «γεννήθηκε» η ιδέα για το KORU inspired Cuisine, όπου άνοιξε τις πόρτες του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και προσφέρει μία συνολική έξοδο που ξεκινά από τις γεύσεις και τη μουσική και καταλήγει σε μία αξέχαστη εμπειρία.

Κύριο χαρακτηριστικό στο Koru είναι η φιλοσοφία του «food sharing», δηλαδή κάθε γεύση να αποτελεί μία κοινή εμπειρία για την παρέα. Ο συνδυασμός τών πρώτων υλών με μία πιο δημιουργική ματιά θα ανασύρει μνήμες από την παιδική σας ηλικία, ενώ ταυτόχρονα θα σας οδηγήσει σε νέα γευστικά μονοπάτια. Οι μάγειρες του εστιατορίου χρησιμοποιούν φρέσκα εποχιακά υλικά της ελληνικής γης, από τοπικούς παραγωγούς και βιολογικές καλλιέργειες και δημιουργούν με πάθος πρωτότυπα και νόστιμα πιάτα που θα εκπλήξουν και θα ενθουσιάσουν τους γευστικούς σας κάλυκες. Στο KORU θα απολαύσετε ελληνική δημιουργική κουζίνα με προϊόντα ελληνικής καταγωγής, εμπνευσμένα από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μικρασία, τον Πόντο, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, το Άγιο Όρος και φυσικά τα νησιά μας.

Δεσπεραί

Δεσπεραί 23

Το Δεσπεραί είναι ένα μεζεδοπωλείο, επί της ομώνυμης οδού Δεσπεραί, που δίνει μεγάλη βάση στις Μεσογειακές γεύσεις και δεν ξεχνάει τις συνταγές εκείνες που έχουν καθιερώσει διεθνώς την ελληνική κουζίνα. Εδώ μέσα βρήκαμε αρώματα απ’ όλη τη χώρα.

Ήδη μπαίνοντας στο μαγαζί, γνωρίζαμε πως δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε μεζεδοπωλείο. Η νεοκλασική του διακόσμηση μας φέρνει στο νου τη Θεσσαλονίκη μιας άλλης εποχής, ενώ οι πίνακες κι οι κορνίζες που κοσμούν το χώρο έρχονται για να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο το αποτέλεσμα.

Τηγανιές & Σχάρες

Λυσίμαχου Καυταντζόγλου 12

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ξέρουν τα πάντα για το κρέας και γνωρίζουν όλα του τα μυστικά απ’ έξω και ανακατωτά, όπως για την προετοιμασία, το μαγείρεμα αλλά και το σερβίρισμα. Χωρίς υπερβολή στη Θεσσαλονίκη φημιζόμαστε για το καλό κρέας και όχι άδικα. Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά και γι’ αυτό εμπιστευόμαστε τους καλύτερους του είδους. Μία τέτοια περίπτωση αποτελούν οι Τηγανιές & Σχάρες Meat Restaurant όπου φέτος κλείνουν 19 ολόκληρα χρόνια παρουσίας στον χώρο.

Οι επιλογές που θα βρεις στον κατάλογο είναι αμέτρητες και χωρίς υπερβολή θα μπορούσαμε να γράψουμε ότι πρέπει να τις δοκιμάσεις όλες. Ωστόσο, ξεχωρίσαμε κάποιες και σου τις προτείνουμε. Μπριζόλα χοιρινή με κόκκαλο σε γαλλική κοπή, χοιρινά μπριζολάκια τσεπάτα γεμισμένα με κεφαλογραβιέρα, χοιρινά παϊδάκια με τραγανή κρούστα & BBQ sauce και μπριζολοπανσέτα χοιρινή. Παράλληλα, θα βρείτε επιλογές ελληνικών τυριών, κεφτεδάκια με φέτα & δυόσμο, ενώ τη διαφορά κάνουν οι χειροποίητες πατάτες chips με κρόκο παστεριωμένου αυγού κ& λάδι τρούφας.

Ουζερί Λόλα

Αγαπηνού 10 με Εγνατία 150

Απέναντι από την Καμάρα, το Ουζερί Λόλα, στο στενάκι της Αγαπηνού, ετοιμάζει νόστιμα πιάτα με ψάρι και θαλασσινά και μεζεδάκια που κάνουν τις συναντήσεις της παρέας πιο γευστικές.

 

Το κριθαρώτο με γαρίδες και πέστο βασιλικού, σβησμένο με μπύρα και η δημοφιλής Πίτα «Αντόνιο» από ποντιακό φύλλο με λαχανικά και τυριά στη σχάρα είναι δύο από τις must προτάσεις. Ένας χώρος φιλικός με τους ανθρώπους εδώ να ευχαριστιούνται να σας φροντίζουν. Πλέον έχει και τραπεζάκια έξω, στην απέναντι πλευρά, πίσω από τον Ναό της Υπαπαντής.