Κάλεσμα συμμετοχής και ευαισθητοποίησης, με στόχο την ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη, απευθύνουν τρεις Δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης ( Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Παύλου Μελά), σε μια συνεργατική πρωτοβουλία για την προώθηση των βιώσιμων μέσων μεταφοράς και τη διαμόρφωση κυκλοφοριακών συνθηκών φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η διαδημοτική δράση που φέρει τον τίτλο «Πρόκληση Κοινωνικής Ποδηλασίας» (SocialBikingChallenge), διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2018. Θα πραγματοποιηθεί δε από τις 16 Σεπτεμβρίου (έναρξη της Ευρωπαϊκής Eβδομάδας Kινητικότητας) μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2018.

Ο πρότυπος αυτός πανευρωπαϊκός διαγωνισμός «Κοινωνικής Ποδηλασίας» βασίζεται στην εφαρμογή «BikePrints», μια εφαρμογή παρακολούθησης για ποδηλάτες, διαθέσιμη στα καταστήματα GooglePlay και AppleAppStore. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τις μετακινήσεις τους και να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, διάρκειας τριών εβδομάδων, κυκλοφορώντας στην πόλη τους καθώς και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Κάθε εβδομάδα αποτελεί και ένα αντίστοιχο στάδιο της πρόκλησης που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να οδηγούν μόνοι τους, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και να κερδίζουν πόντους με βάση την απόσταση που ταξιδεύουν.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κάποιος το ποδήλατό του, τόσο περισσότερους βαθμούς (πόντους) κερδίζει. Στο τέλος κάθε σταδίου, τα ονόματα των 10 νικητών επιλέγονται έπειτα από κλήρωση και λαμβάνουν ένα βραβείο.

Τα έπαθλα είναι μια ευγενική χορηγία της ΕΔΑΘΕΣΣ, Εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες των τριών Δήμων και να επιλέγουν το λογότυπο του SocialBiking ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα https://socialbiking.jrc.ec.europa.eu/#/start

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ