«Στη σκιά των σουλτάνων»
Λογοτεχνικός Περίπατος
08.04.2017

Το βιβλίο του Κώστα Ιορδανίδη «Στη σκιά των σουλτάνων. Περιδιάβαση στη Θεσσαλονίκη και ελληνο-οθωμανικά παράλληλα» (εκδόσεις Καστανιώτη) αποτελεί την αφορμή για να ξεδιπλώσουμε όψεις και πτυχές της οθωμανικής Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες και να τη γνωρίσουμε μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών της.

Θεσσαλονίκη. Πέντε αιώνες οθωμανικής κατοχής, πέντε Oθωμανοί σουλτάνοι συνδεδεμένοι με διαφορετικό τρόπο με την πόλη. Με αφετηρία την κατάκτηση και ένα όνειρο με ένα ρόδο βλέπουμε τη σταδιακή μετατροπή της βυζαντινής συμβασιλεύουσας σε μια καθαρά ανατολίτικη πόλη. Βυζαντινές εκκλησίες που γίνονται τζαμιά, χαμάμ, αγορές, χάνια και κέντρα διοίκησης αποτελούν κάποιους από τους σταθμούς μας. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που αποκτά η Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής, σημαντικές αλλαγές που έχουν σχέση με την ίδια τη δομή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές του 19ου αιώνα, καθώς και τα επαναστατικά κινήματα που την άλλαξαν ριζικά. Όλα ενώνονται σε μια διαδρομή που μας οδηγεί πλέον στον 20ο αιώνα και την απελευθέρωση.

*Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

* Μετά το τέλος της διαδρομής θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Public Τσιμισκή όπου συζητάμε με το δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη.

Δηλώσεις συμμετοχής: http://bit.ly/2o1Rbt1

 

«Πύργοι-Εξοχές: το πρώτο κοσμοπολίτικο προάστιο της πόλης»
Περιπατητική διαδρομή
09.04.2017

Τώρα λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας. Τότε, λεωφόρος των Εξοχών. Η σημερινή πολύβουη λεωφόρος πήρε τη θέση του δρόμου όπου κάποτε κινούνταν το τραμ της Θεσσαλονίκης, ενώ οι πολυώροφες οικοδομές που την περιβάλλουν πήραν τη θέση πολυτελών αρχοντικών. Οι λιγοστές πια βίλες που σώζονται, μάρτυρες μιας κοσμοπολίτικης γειτονιάς του παρελθόντος, στέκουν ακόμα εκεί γεμάτες με τις ιστορίες των ενοίκων τους και όσων πέρασαν από αυτές και χάρηκαν τους ανθισμένους κήπους τους δίπλα στη θάλασσα. Μια ξεχωριστή συνοικία, με κατοίκους τους πιο ευκατάστατους πολίτες της Θεσσαλονίκης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική αλλά και πολλές, σήμερα λιγότερο φανερές πτυχές, παραμένει γοητευτική και περιμένει να την ανακαλύψουμε!

* performance: Νίνα Φωτιάδου

Ώρα: 19.00-21.30
Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected], 2311242382 & 6946002553 (όνομα, τηλέφωνο & email)
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25 άτομα
Κόστος: 12 ευρώ (κανονικό) – 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, παρέες άνω των 4 ατόμων)

 

«Αυτός, αυτές και τα μυστήρια Ι: τα μυστήρια της Θεσσαλονίκης»
Περιπατητική διαδρομή
23.04.2017

 

H dot2dot και ο Γιώργος Μαντζουρανίδης συνεχίζουν το ταξίδι στο μεταφυσικό…

Αστικοί θρύλοι, μυστήρια, συνωμοσίες, μίση, πάθη και υπερβολές. Δημιουργήματα της φαντασίας που επιβίωσαν σαν φήμες και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα; Πραγματικά γεγονότα που ο ανθρώπινος νους παρερμηνεύει από την αδυναμία του να τα συνδέσει με την ιστορία της πόλης; Ή μήπως και τα δύο μαζί; Το σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλονίκη κρύβει πιο πολλές τέτοιες ιστορίες απ’ όσες φαντάζεσαι!

* performance: Νίνα Φωτιάδου

Ώρα: 20.00-22.30
Δηλώσεις συμμετοχής: 
[email protected], 2311242382 & 6946002553 (όνομα, τηλέφωνο & email)
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών:
25 άτομα
Κόστος:
12 ευρώ (κανονικό) – 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, παρέες άνω των 4 ατόμων)

 

Περισσότερα για την dot2dot και τις δράσεις της:
www.dot2dot.gr
www.facebook.com/dot2dot.thess