Διήμερο γνωριμίας με αρχαία μουσικά όργανα (λύρα, φόρμινξ, κίθαρις, σαμβύκη και μπεντίρ) θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. 

Συνδιοργανωτές

Πρόκειται για μία επαφή με την αρχαία ελληνική μουσική, με τίτλο «Δώρο των Θεών ΙΙΙ», που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Μουσείου με ελεύθερη είσοδο. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, σε συνδιοργάνωση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του εργαστηρίου ηλεκτρονικών ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, της Οργανοποιίας Αναστάσιος, του Ομίλου Πολιτισμού Seikilo και των εκδόσεων iWrite. 

Τα όργανα

Ανάμεσα στα όργανα που θα εκτίθενται είναι η Λύρα του Ερμή, η Σκοτεινή Λύρα του Ορφέα, η Λύρα του Απόλλωνα, η Βάρβιτος της Σαπφούς, η Κύλιξ Λύρα του Πάνα, η Λύρα του Ολύμπου, η Φόρμινξ, η Κίθαρις του Χρυσού Αιώνα, Σαμβύκη, Μπεντίρ, Επιγόνιον αλλά και η Λύρα της Μεγιδδώ.

Τι θα μπορούμε να κάνουμε;

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρατηρήσουν, να αγγίξουν και να παίξουν με ανακατασκευές αρχαίων μουσικών οργάνων και αρχαίων επιτραπέζιων παιχνιδιών, ενώ θα ακούνε αρχαίες μελωδίες.

Πρόγραμμα

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 11:00 θα ξεκινήσει εργαστήρι εκμάθησης αρχαίου μπεντίρ (κρουστό) και θα ακολουθήσει εργαστήρι εκμάθησης αρχαιοελληνικής λύρας, ενώ το βράδυ ο Michael Levy, ο γνωστότερος παίχτης αρχαίας λύρας, θα βρεθεί από το Λονδίνο στη Θεσσαλονίκη.

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι εκμάθησης αρχαίας οργανοποιίας, με την κατασκευή αρχαίων μουσικών οργάνων και θα γίνει παρουσίαση των αρχαιοελληνικών επιτραπέζιων παιχνιδιών πέττεια, εννεάδαι και κυκλική τριάς.

Οι ενδιαφερόμενοι για τα εργαστήρια στο φουαγιέ του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο [email protected].

από έως
Δράσεις