Όσον δε για τα υπόλοιπα νησιά στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στα Επτάνησα, όσοι δεν έχουν κλείσει κατάλυμα από τον χειμώνα ή την Άνοιξη θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρουν διαθεσιμότητα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα περισσότερα νησιά ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου έχουν πολύ υψηλές πληρότητες εξαιτίας της ζήτησης από εισερχόμενο τουρισμό. Βλέπουμε ότι και μικρότερα νησιά έχουν πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση, λόγω της διαφορετικής εμπειρίας που μπορεί να ζήσει κάποιος εκεί, αλλά και της προβολής των τελευταίων ετών που είχαμε, να επιλέγονται από Αμερικανούς και από άλλες εθνικότητες. Σε συνδυασμό με τις λίγες κλίνες που έχουν, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθεσιμότητα και οι πληρότητες να είναι υψηλές όχι μόνο για τώρα ακόμα και για τον Ιούλιο, Αύγουστο», δηλώνει χαρακτηριστικά στα Dnews ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Τάσιος Γρηγόρης.

Παράγοντες του τουρισμού αναφέρουν με την σειρά τους ότι είναι μια πολύ καλή χρόνια.

«Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι σε μικρούς προορισμούς που δεν έχουν διάθεση κλινών είναι ουσιαστικά ακατόρθωτο να πάει κάποιος», επισημάνει ο κ. Στέλιος ο οποίος διαχειρίζεται δωμάτια στα Κουφονήσια.

Η μεγαλύτερη δυναμική που υπάρχει σε κρατήσεις είναι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Σε αυτό το διάστημα γίνονται πάρα πολλές. «Δεν είναι μόνο για να βρουν μία καλή τιμή για το καλοκαίρι, αλλά αναζητούν και το μεταφορικό μέσο, είτε λέγεται πλοίο, είτε λέγεται αεροπλάνο», σημειώνει ο κ. Τάσιος.

Τα νησιά διαφοροποιούνται στις περιόδους σε σχέση με τις πληρότητες.

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα στις Κυκλαδες είναι με υψηλές πληρότητες, τα Δωδεκανησα όπου υπάρχουν πιο οικογενειακά νησιά για παράδειγμα η Λέρος, η Καλυμνος.

«Βλέπουμε και σε νησιά όπως η Θάσος που εκεί έχουν μικρότερη δυναμική λόγω της στέρησης του μεταφορικού μέσου ότι η πληρότητα είναι μεγάλη, παρότι οι πτήσεις είναι λίγες και οι προσεγγίσεις μικρές. Επίσης και στα νησιά του Ιονίου όπου η Λευκάδα πρωταγωνιστεί διότι έχει εύκολη πρόσβαση, όπως και η Κεφαλονιά έχουν υψηλές πληρότητες», καταλήγει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων.

Εκτός όμως από τους τουρίστες του εξωτερικού που θέλουν να επισκεφτούν τα ελληνικά νησιά, πλέον και οι Έλληνες φροντίζουν να κλείσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές όσο το δυνατόν νωρίτερα μπορούν.

«Για ένα Σαββατοκύριακο στην Άνδρο, έχω κλείσει από τον Απρίλιο για δυο λόγους. Ο ένας είναι για να βρω ξενοδοχείο και ο δεύτερος να μου έρθει πιο οικονομικά. Αυτό με δυσκολία φυσικά γιατί τα περισσότερα ήταν ήδη κλεισμένα κυρίως από τουρίστες του εξωτερικού. Τελικά κατάφερα να βρω ένα δωμάτιο για τον μήνα Ιούλιο», λέει στα Dnews ο κ. Νεκτάριος.

Πηγή: dikaiologitika.gr