Μπορεί οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού να μην επιτρέπουν το αποκριάτικο ξεφάντωμα που γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά πρόκειται να μεταφέρει στους συμπολίτες μας -με τη βοήθεια της τεχνολογίας αυτήν τη φορά- την ατμόσφαιρα και το κλίμα της παραδοσιακής Αποκριάς του τόπου μας.

 

Φέτος, λοιπόν, στον Δήμο Παύλου Μελά γιορτάζουμε την Αποκριά… διαδικτυακά!

Το online αφιέρωμα διάρκειας 150 λεπτών «Διαδικτυακά κούλουμα στον Δήμο Παύλου Μελά»,  που διοργάνωσε και επιμελήθηκε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ευαγγελία Καρακούτα και το Τμήμα Πολιτισμού θα προβληθεί την Κυριακή 14 Μαρτίου από την ιστοσελίδα του Δήμου μας www.pavlosmelas.gr και περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, δρώμενα και έθιμα της Αποκριάς, ακόμη και παρουσίαση εκλεκτών εδεσμάτων.

Στο αποκριάτικο αφιέρωμα του Δήμου Παύλου Μελά συμμετέχουν τα μουσικά σύνολα Μουσική Ζυγιά, Σαλονικιώτικο Τακίμι, Ποντιακό Σχήμα των Αλέξη Παρχαρίδη, Φάνη Κουρουκλίδη, Ηρακλή Αδαμίδη, καθώς και μια σειρά από αξιόλογους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας (Αθλητικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης «Διόνυσος», Εκπολιτιστικός Όμιλος Σταυρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» Μετεώρων, Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας «Ουσάκ», Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», Πολιτιστικός Σύλλογος Πολίχνης «Επίκουρος»).

Πιστός στο ραντεβού με την παράδοση, ο Δήμος Παύλου Μελά αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας και επιστρατεύει σημαντικούς εκπροσώπους της πολιτιστικής μας παράδοσης, μουσικούς και χορευτές, για να γιορτάσουμε την Αποκριά όπως γνωρίζουμε και της αξίζει, φροντίζοντας όμως να μείνουμε ασφαλείς.

Αποκριάτικο ξεφάντωμα σε… Home edition!

 

Και άλλα αποκριάτικα δρώμενα με ασφάλεια

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης:

Κατασκευή χαρταετού (Βίντεο) από 10 Μαρτίου

(Προβολή στη σελίδα του Δήμου Παύλου Μελά www.pavlosmelas.gr και στο κανάλι YouTube ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ)

Μαζί με την ιστορία του, που χάνεται στους αιώνες, θα μάθουμε να τον κατασκευάζουμε και ίσως με κάποιον τρόπο θα καταφέρουμε να χρωματίσουμε τον ουρανό με τον δικό μας χαρταετό. Για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους το πέταγμα του χαρταετού είναι μια αφορμή για εξόρμηση στη φύση που τους γεμίζει όλους χαρά, παιχνίδι, αλλά και αγωνία για το αν ο δικός τους φτάσει ψηλότερα!

Παρουσιάζουν την κατασκευή του χαρταετού  και αφηγούνται την ιστορία του, μέλη του συλλόγου «Φίλοι του Δάσους».

 

Συναυλία με χορευτική αποκριάτικη μουσική από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Παύλου Μελά (Βίντεο) από 13 Μαρτίου

(Προβολή στην σελίδα του Δήμου Παύλου Μελά www.pavlosmelas.gr και στο κανάλι YouTube ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ)

Με  την πεποίθηση πως όλα θα περάσουν, τα μέλη της  φιλαρμονικής μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις, ετοίμασαν ένα αποκριάτικο, χαρούμενο πρόγραμμα για να συμμετέχουν και να ανταποκριθούν στο εορταστικό κλίμα της αποκριάς.

 

Διαγωνισμός κατασκευής πρωτότυπης μάσκας

Καλούμε μικρούς και μεγάλους να φανταστούν και να  δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες κατασκευάζοντας μια μάσκα.

Η ιστορία της μάσκας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από τους πρωτόγονους λαούς μέχρι σήμερα η μάσκα  συνδέεται με σύμβολά και κρυφές ιστορίες (αλλά κάποιες από αυτές πολύ γοητευτικές!). Σήμερα αποτελεί σήμα κατατεθέν της Αποκριάς. Η ανωνυμία αυτού που τη φοράει την έκανε να καθιερωθεί σαν ένα σύμβολο ελευθερίας. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να φανταστούν και να  δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες κατασκευάζοντας μια μάσκα.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Οι μάσκες θα συγκεντρώνονται στις βιβλιοθήκες, κατόπιν συνεννόησης, και θα αναρτώνται, αφού φωτογραφηθούν, στην επίσημη σελίδα του Δήμου. Η δράση θα ολοκληρωθεί με συμβολικό διαγωνισμό και επιβράβευση με συμβολικά δώρα.

 

Σημείωση: Για τις δράσεις που ήταν απαραίτητη η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο (διαγνωστικό τεστ, άδεια από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας). Οι βιντεοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης στη Σταυρούπολη.

 

Πληροφορίες
Τμήμα Πολιτισμού
T: 2313302835, 938
e-mail: [email protected]
2313.302851
6977 360144