Η Deligreens «άνθισε» το 2019 με σκοπό την καλλιέργεια και παραγωγή «microgreens», έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και βιταμίνες. Οι σπόροι έρχονται στη Θεσσαλονίκη απευθείας από Αγγλία και Ιταλία κι έτσι ξεκινάει το «ταξίδι» της καλλιέργειας μέχρι τη στιγμή που θα στολίσουν το γεύμα σου και θα σου προσφέρουν εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά.

Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή 

Τρόπος καλλιέργειας και παραγωγής 

Τα microgreens γνωστά και ως «μικροφυτά», είναι αρωματικά φυτά τα οποία βρίσκονται στη πρώτη φάση της ανάπτυξής τους. Αναπτύσσονται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού φωτισμού (LED), σε ελεγχόμενο περιβάλλον, έχοντας φωτοσυνθετική απόδοση.

Οι μέθοδοι παραγωγής που χρησιμοποιούνται ακολουθούν τις αρχές της προστασίας του καταναλωτή και του περιβάλλοντος, καθώς είναι απαγορευτική για την εταιρεία η χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και οποιασδήποτε άλλης χημικής ουσίας.

Η εταιρεία το 2019 ξεκίνησε την παραγωγή «microgreens» σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης και το 2022 προχώρησε στη δημιουργία νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων. Ο χώρος εξοπλίστηκε με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, τα οποία χωρίς τη χρήση χημικών μπορούν να αποστειρώνουν τον χώρο καλλιέργειας των φυτών μετά από κάθε κύκλο παραγωγής.

Επίσης, στο πλαίσιο της σωστής λειτουργίας της, η Deligreens έχει συνεργασία με διαπιστευμένα χημικά εργαστήρια, όπου στέλνονται δείγματα (σ.σ. αναλύσεις) για τον έλεγχο περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και για ποιοτικό έλεγχο. Σκοπός είναι να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό και ποιοτικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, γεγονός που αποτελεί προτεραιότητα της Deligreens.

Σε ποιους απευθύνεται 

Τα microgreens απεύθυνονται σε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης αλλά και σε άτομα που αγαπούν τη μαγειρική και θέλουν να δώσουν κάτι «έξτρα» στο φαγητό τους. Ταιριάζουν ιδανικά σε κρύα σάντουιτς και σαλάτες, αλλά πολύ εύκολα μπορούν να προσαμορμοστούν σε όλα τα πιάτα.  

Παράλληλα, έχουν πλούσια και έντονη γεύση, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά, εξασφαλίζοντάς τους ξεχωριστή θέση στην υψηλή γαστρονομία. Η γεύση τους μπορεί να ποικίλει από απαλή μέχρι πικάντικη και ελαφρώς πικρίζουσα, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα γευστικών προτιμήσεων και ικανοποιώντας ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Από τη Deligreens, μεταξύ άλλων, μπορείτε να προμηθευτείτε βασιλικό, κόκκινο βασιλικό, αρακά, μουστάρδα, μπρόκολο, ραπανάκι και κόκκινο αμάρανθο. 

Θρεπτική αξία

Όλα τα προϊόντα είναι θρεπτικά και συμβάλλουν στην υγιεινή διατροφή. Συγχρόνως, παραμένουν γευστικά και διατηρούν την θρεπτική τους αξία μέχρι τη στιγμή που θα καταναλωθούν και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στη καθημερινή διατροφή με ποικίλους τρόπους.

Στολισμός όπως λέμε… βρώσιμα λουλούδια 

Τα βρώσιμα λουλούδια αποτελούν μια εναλλακτική και ενδιαφέρουσα επιλογή διατροφής και διακόσμησης των πιάτων. Υπάρχουν πολλά είδη λουλουδιών που μπορούμε να τρώμε, όπως η καλέντουλα, η μπουράντζα, ο κρόκος, η βιολέτα ή ο πανσές.

Τα βρώσιμα λουλούδια μπορούν να προσθέσουν χρώμα, γεύση και υφή στα πιάτα μας. Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε ως στολισμό στη ζαχαροπλαστική, τα αλμυρά πιάτα, ως συστατικό σε σαλάτες, καθώς και σε διάφορα ποτά & κοκτέιλ.

Ωστόσο, εκτός από την αισθητική τους αξία, τα βρώσιμα λουλούδια έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Κάποια από αυτά είναι τα εξής:

  • Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών: Περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, του καρκίνου και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την οξείδωση των κυττάρων.
  • Πηγή βιταμίνων και μετάλλων: Περιέχουν πολλά από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που απαιτούνται για την υγιεινή διατροφή, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη K, το μαγνήσιο και το κάλιο.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Περιέχουν φυτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προϊόντα της deligreens μπορείτε να βρείτε στα εξής σημεία: Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης (Κομνηνών 12), Ζεμπίλι Παντοπωλείο (Ρωμανού 42, Περαία), Το Παλιό Μανάβικο (Βασ. Ηρακλείου 26)

Deligreens | Πολυμέσα 

Instagram: deligreens
Website: deligreens.gr

Περιοχή 
Καβαλάρι, Θεσσαλονίκη
Τ. 2394052243 & 6976655948