Κυριακή 25 Νοεμβρίου

Από τον Ιανουαρίου του 1944 έως και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, δηλαδή λίγο πριν την αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη των ναζιστικών στρατευμάτων, ο Αντώνιος Δάγκουλας και το τάγμα του επέβαλλαν ένα καθεστώς αδιανόητου τρόμου στην πόλη.

Οι «Δαγκουλαίοι» υπήρξαν κάτι περισσότερο από ένα ακόμη τάγμα ασφαλείας που συνεργάζονταν με τον κατακτητή. Ήταν μια μηχανή θανάτου που έδρασε πέρα και έξω από κάθε όριο και έλεγχο γράφοντας μια από τις πλέον αιματοβαμμένες και ζοφερές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας μας.

Η αγριότητα της δράσης του Αντώνιου Δάγκουλα και του τάγματός του άφησε έντονο το αποτύπωμά της στη πόλη και σημάδεψε τη συλλογική μνήμη ενώ ο τρόμος που προκάλεσε οδήγησε στη σιωπή τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που με διάφορους τρόπους τον βρήκαν μπροστά τους.

Ο ερευνητής Ανδρέας Βενιανάκης αφιέρωσε πολλά χρόνια προκειμένου να ανακαλύψει τις διαστάσεις αυτής της δράσης και τα αληθινά κίνητρα ώστε να ρίξει φως σε αυτή τη σκοτεινή ιστορία. Αυτό αποτύπωσε στο βιβλίο του «Δάγκουλας, ο «δράκος» της Θεσσαλονίκης» που αποτελεί σήμερα ένα σημείο αναφοράς για οποιονδήποτε μελετητή της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου.

Με οδηγό τον συγγραφέα του βιβλίου περιηγούμαστε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου σε σημεία, τόπους και χώρους που συνδέθηκαν με τη δράση του Δάγκουλα και του τάγματός του και επιχειρούμε να εισχωρήσουμε βαθύτερα στα γεγονότα ώστε να διερευνήσουμε τη φύση του κακού.

info
Thessaloniki Walking Tours
Κυριακή 25 Νοεμβρίου
Σημείο συνάντησης: άγαλμα Κωνσταντίνου, Πλατεία Βαρδαρίου
Ώρα: 11πμ
Συμμετοχή: 10 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected] & 6978186900- 1

(Η διαδρομή είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών)

Δράσεις