Οι κορυφαίοι της διεθνούς γαστρονομίας τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει και πάλι το κεφάλαιο «κρέας» σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν τόσο την έρευνα για την καλή πρώτη ύλη, όσο και τις τεχνικές μαγειρέματος για να έχουμε στο πιάτο μας ένα καλύτερο και – γιατί όχι – διαφορετικό από τα συνηθισμένα αποτέλεσμα. Το TZAKI-‘HO έχει βραβευτεί ως ένα από τα 10 Καλύτερα Εστιατόρια για κρεατικά από το 100 Best Restaurants του 2018.

Θα αναρωτηθείτε, τώρα, πως συνδέεται αυτό με τον Χορτιάτη. Συνδέεται. Εκτός του ότι είναι παραδοσιακά ένας προορισμός για τους φίλους των κρεατικών, έχει αποκτήσει πρόσφατα ένα εστιατόριο που θέλει να κάνει τη διαφορά γενικότερα στη Θεσσαλονίκη με όσα μας προτείνει. Αυτό είναι το ΤΖΑΚΙ ‘HO και ήρθε η ώρα να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Country eating…διαβάζουμε κάτω από το λογότυπο του και συζητώντας με τον Νίκο Νυφούδη, τον ιδιοκτήτη και εμπνευστή αυτής της γαστρονομικής πρότασης μας εξηγεί ότι σκοπός του ήταν να δημιουργήσει μία γαστρο-ταβέρνα, ένα εστιατόριο κρεατικών που θα αναβαθμίσει αυτό που έχουμε στο νου ως τυπική ταβέρνα κρεατικών. Με ποιον τρόπο το πετυχαίνει αυτό δεν αργήσαμε να το καταλάβουμε.

Το μενού περιλαμβάνει προσεκτικά επιλεγμένα κρεατικά από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ποικιλία στα είδη και τα μέρη του ζώου που θα μαγειρευτούν.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν κρέατα από Έλληνες παραγωγούς, όπως το φιλέτο (αλλά και τα σουτζουκάκια) από νεροβούβαλο Κερκίνης, καθώς και διεθνείς επιλογές από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Σκωτία ή τη Ν. Ζηλανδία. Μάλιστα, η επιλογή γίνεται έπειτα από αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την κάθε φάρμα, τον τρόπο εκτροφής των ζώων και άλλα χρήσιμα στοιχεία, που θα εξασφαλίσουν την ποιότητα.

Επίσης σε ό,τι αφορά τα ορεκτικά και τις σαλάτες επίσης οι Έλληνες παραγωγοί έχουν προτεραιότητα ενώ για την πρώτη ύλη, σε προϊόντα που υπάρχει δυνατότητα, οι προμηθευτές βρίσκονται μέσα σε ακτίνα 15 χλμ. από τον Χορτιάτη ώστε να υποστηρίζεται η περιοχή αλλά και να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από τις μεταφορές.

Τι δοκιμάσαμε…

Η περιήγησή μας στο μενού ξεκίνησε με μία πλούσια σαλάτα με σφαίρες κατσικίσιου τυριού και φρεσκοκομμένες πατάτες με τρούφα. Επίσης και τα βραστά λαχανικά είναι μια καλή επιλογή για να συνοδεύσετε τα κυρίως πιάτα. Σε ό,τι αφορά τα κυρίως δοκιμάσαμε φιλέτο βουβάλι με πουρέ αγκινάρας Ιερουσαλήμ και σπαράγγια, μία ταλιάτα πολύ ζουμερή και ψημένη όσο ακριβώς πρέπει ενώ η εντυπωσιακή στιγμή ήταν όταν ήρθε στο τραπέζι μία Τόμαχωκ Δανίας, βάρους 950 γραμ., την οποία προτείνουμε να δοκιμάσετε μέτρια ψημένη. Και επειδή η προσοχή στις λεπτομέρειες και σε όλο το μενού πρέπει να επιβραβεύεται θα τονίσουμε και το επιδόρπιο. Ένα ισορροπημένο, σε ό,τι αφορά τη γλυκύτητα του, προφιτερόλ που φτιάχνεται εξ ολοκλήρου στο εστιατόριο.

Το κρασί είναι ο πρωταγωνιστής

Ο συνδυασμός εκλεκτών κρεάτων και κρασιού είναι σοβαρή υπόθεση και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά εδώ. Γι’ αυτό φροντίζουν μαζί με έμπειρους συνεργάτες, να έχουν μία από τις μεγαλύτερες λίστες κρασιών στην Ελλάδα, η οποία προσεγγίζει τις 400 φιάλες. Εδώ θα ικανοποιηθεί και ο πιο απαιτητικός οινόφιλος. Όσο για τις τιμές ξεκινούν από 9€ η φιάλη (καλά διαβάσατε, δεν είναι τυπογραφικό λάθος) και φτάνουν έως 2000€. Ωστόσο, μην ανησυχείτε εάν δεν είστε μυημένοι και γνώστες του κρασιού, εκτός του ότι θα σας βοηθήσει το προσωπικό υπάρχει πάντα μια θεματική short list κρασιών με περιγραφές που θα βρείτε χρήσιμες. Βέβαια δε λείπουν και τα εκλεκτά αποστάγματα, ούζα και τσίπουρα από γνωστές ελληνικές ετικέτες.

Το TZAKI ‘HO, λοιπόν, είναι ένας προορισμός για να απολαύσετε χαλαρώνοντας και μακριά από το αστικό τοπίο ποιοτικό φαγητό σ’ ένα περιβάλλον όπου δεσπόζει το μεγάλο πέτρινο τζάκι και όταν ανοίξει ο καιρός η δροσιά μιας υπέροχης αυλής. Το «country eating» που προτείνει το TZAKI ‘HO είμαστε βέβαιοι ότι θα συζητιέται ολοένα και περισσότερο.

Περιοχή
Χορτιάτης

Διεύθυνση
Δράγου 2

Τ: 2310349266