Ποιος είναι «Αυτός», τι θέλουν μαζί του «Αυτές» και για ποια «Μυστήρια» μιλάμε;

Κείμενο: Κώστας Γιάντσιος
Φωτογραφίες: Crea8ive studio

 Αν δεν έχετε ακουστά για το «Αυτός, Αυτές και τα Μυστήρια» θα προχωρήσουμε ευθύς αμέσως στις απαραίτητες συστάσεις για να γνωρίσουμε μια ενδιαφέρουσα δράση αλλά και τους δημιουργικούς ανθρώπους που έκαναν πράξη μια ωραία ιδέα.

Ο Γιώργος Μαντζουρανίδης είναι «Αυτός» που σε συνεργασία με την ομάδα dot2dot (τη Βασιλική Καρτσιακλή, τη Μαρία Τρυφινοπούλου, τη Νικολίνα Μανώλη, την Τάνια Βλαχομήτρου, τη Χριστίνα Βρακά, ήτοι «Αυτές»), σχεδιάζουν διαδρομές στην πόλη για να περιηγηθούμε σε σημεία με ιστορικό ενδιαφέρον αλλά και με άγνωστες πτυχές, συνδεδεμένα με αστικούς μύθους ή και άγνωστες μέχρι πρότινος παραδόσεις. Αυτά είναι, λοιπόν, τα «Μυστήρια». Πρόκειται, όπως μας εξήγησε ο Γιώργος, για την εξέλιξη μιας παλιότερης διαδρομής που είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2012 και έχει περάσει τώρα, με τη βοήθεια της ομάδας dot2dot, σε μία ανανεωμένη φάση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία διαδρομή που «τρέχει» ενώ σχεδιάζεται και μία νέα, η οποία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, σε μία τέτοια διαδρομή;
Πρόκειται, ουσιαστικά για μια περιήγηση, διάρκειας περίπου 2 ωρών, με αφετηρία την Άνω Πόλη και κατάληξη στον Θερμαϊκό. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης πραγματοποιούνται μια σειρά από στάσεις σε σημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον με βάση στο σκεπτικό που εξηγήσαμε παραπάνω. Αφού, λοιπόν, γίνει μια μικρή εισαγωγή στο ιστορικό πλαίσιο συνεχίζεται η αναφορά σε μυστήρια, παραδόσεις, ιστορίες που ταξιδεύουν στο χρόνο από στόμα σε στόμα και ό,τι άλλο θα μπορούσε να αναδείξει τη μυστηριώδη πτυχία σημείων και κτιρίων που συναντάμε στη διαδρομή μας. Η διαδρομή ξεκινάει από τη Μεσαία Πορτάρα κινείται προς τον Πύργο του Τριγωνίου και στη συνέχεια κατηφορίζει στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Η δεύτερη διαδρομή, που, όπως είπαμε, σχεδιάζεται για τον Σεπτέμβριο, θα έχει την ίδια αφετηρία αλλά θα κινείται δυτικά προς το Τσινάρι και θα καταλήγει στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.
Για να διευκολυνθεί η κίνηση των συμμετεχόντων και να διατηρείται η ποιότητα της περιήγησης σε καλό επίπεδο ορίζεται ένας μέγιστος αριθμός ατόμων ανά περιήγηση. Αρχικά, η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει ως σκοπό οι άνθρωποι που ζουν στην πόλη να έρθουν σε επαφή με γωνιές της και σημεία που διασχίζουν καθημερινά. Ωστόσο στα σχέδια των διοργανωτών είναι να αποκτήσει ενδιαφέρον και για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες (με μια αγγλόφωνη εκδοχή που ετοιμάζεται) ενώ σχεδιάζουν την προσαρμογή της και στη νοηματική γλώσσα για άτομα με προβλήματα ακοής.

More Info
Mystery Walk
Δευτέρα 6 Οκτωβρίου

Προθεσμία συμμετοχών: 04 Οκτωβρίου
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20 άτομα
Κόστος: 10€ (κανονικό) – 8€ (φοιτητικό, ανέργων)
Κρατήσεις: 2311242382 / [email protected]

Who is Who
Γιώργος Μαντζουρανίδης
Δηλώνει Αριστερόχειρας, εσωστρεφής και δημότης Αθηναίων από το 1973. Αναγνώστης και μύωπας από το 1979. Μη πολιτογραφημένος Θεσσαλονικιός από το 1987. Κειμενογράφος από το 2003. Σαρκαστικός, φίλος (και πρόσφατα εμπλεκόμενος σε επίπεδο σεναρίου) του κινηματογράφου, οπαδός του μεταφυσικού, και λάτρης της (κακώς λεγόμενης) “άχρηστης” πληροφορίας.

dot2dot
Η ομάδα dot2dot σχεδιάζει και οργανώνει θεματικές διαδρομές στην πόλη, εικαστικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Κύριο στοιχείο της είναι η διεπιστημονική συνεργασία. Αξιοποιεί και συνδυάζει τα διαφορετικά επιστημονικά πεδία με στόχο οι δράσεις να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, να χαρακτήρα εκπαιδευτικό και βιωματικό και να προσφέρουν μία ευχάριστη και ολοκληρωμένη εμπειρία στο κοινό. Οι δραστηριότητές της απευθύνονται και σε άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές και άλλου τύπου ανάγκες, καθώς σχεδιάζονται και προσαρμόζονται στις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας.
Περισσότερα στο: www.dot2dot.gr