Στο επίπεδο 4, «κόκκινο» εντάσσονται η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, η Χαλκιδική και η Λάρισα, όπως αποτυπώνεται και στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας για τη νόσο Covid-19, χάρτης ο οποίος επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα κατόπιν της εξέτασης των κριτηρίων που έχει θέση η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Παράλληλα, όπως φαίνεται στο χάρτη, στο «κόκκινο» παραμένουν οι ΠΕ Καστοριάς, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας και Καβάλας, ενώ στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί» «πέφτει» η ΠΕ Αργολίδας.

Πηγή: typosthes.gr

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη όσες περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 4 ισχύουν τα εξής ειδικά τοπικού χαρακτήρα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 έως 06:00, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. 

    Έτσι, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι αυτή την ώρα, η Θεσσαλονίκη θα επανέλθει μετά από μήνες σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, με την έναρξη των μέτρων να αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες μετά την έκδοση του αντίστοιχου ΦΕΚ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως σε όλες τις προηγούμενες φορές που επιβλήθηκε καθεστώς «κόκκινου» συναγερμού (σ.σ. αυτό που έχει γίνει γνωστό ως «μίνι» lockdown), η επίσημη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία εκδίδεται την Πέμπτη και τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή. Έτσι, σήμερα θα γνωρίζουμε κατά πόσο θα ισχύσουν τα ίδια και για τη Θεσσαλονίκη, όπως και αναμένεται.

    Βάσει του πρωτοκόλλου από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2021 στις 6 π.μ. θα εφαρμοστούν στην πόλη τα ειδικά μέτρα, που ισχύουν για όλες τις «κόκκινες» περιοχές και θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2021.

    Σημειώνεται, επίσης, πως με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του ιικού φορτίου στη χώρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε οι πολίτες που θα προσέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετηθούν, να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test. Μάλιστα, οι ειδικοί έχουν ζητήσει η εισήγηση αυτή να τεθεί άμεσα σε ισχύ.