Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την 2η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου (European Cinema Night) την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:00, στον κινηματογράφο Ολύμπιον και προσκαλεί τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα της πόλης, λάτρη του σινεμά και αγαπημένο φίλο του Φεστιβάλ, Πρόδρομο Νικηφορίδη Prodromos Nikiforidis να μοιραστεί με το κοινό την αγαπημένη του ταινία. Πρόκειται για την βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες ταινία 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες του σπουδαίου ρουμάνου σκηνοθέτη Κρίστιαν Μουντζίου, η οποία θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο.

Μετά την προβολή, θα υπάρξει ένα σύντομο Q&A, στη διάρκεια του οποίου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωταγωνίστρια, Λάουρα Βασιλίου.

Η 2η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη: MEDIA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνδιοργανώνεται από τα Europa Cinemas.

*Η είσοδος στην προβολή θα είναι ελεύθερη με την έκδοση εισιτηρίου μηδενικής αξίας.

Λίγα λόγια για την ταινία

4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες

Στην Ρουμανία του 1987 η Οτίλια, βοηθά τη φίλη και συγκάτοικό της Γκαμπίτα να κάνει έκτρωση (απαγορευμένη από το κομμουνιστικό καθεστώς, όπως και κάθε είδους αντισύλληψη), ενώ βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Η ταινία, βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2007, καταδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν και τις συνέπειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες σκιαγραφεί με ωμό ρεαλισμό την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Ρουμανία επί καθεστώτος Τσαουσέσκου. Δυνατό ρεαλιστικό δράμα και ταυτόχρονα ένας ύμνος στην αλληλεγγύη και τις ανθρώπινες αξίες, που συνέβαλλε σημαντικά στην άνθιση του νέου ρουμανικού σινεμά.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου;

Για δεύτερη χρονιά, το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη: MEDIA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στηρίζει τον οπτικοακουστικό τομέα στην Ευρώπη, διοργανώνει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου.

Από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2019, 54 κινηματογράφοι σε χώρες της Ευρώπης διοργανώνουν ειδικές προβολές για να γιορτάσουν τον πλούτο της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κουλτούρας. Περισσότεροι από 14.500 θεατές αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της φετινής Ευρωπαϊκής Νύχτας Κινηματογράφου.

Το 2018 πραγματοποιήθηκε η 1η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου σε 34 κινηματογραφικές αίθουσες του δικτύου Europa Cinemas, σε 27 ευρωπαϊκές χώρες, προβάλλοντας συνολικά 21 ταινίες.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Νύχτας Κινηματογράφου είναι να δείξει πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ωφελεί τη δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία, αλλά και την κοινωνία. Η πρωτοβουλία αυτή συνδέει κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη την Ευρώπη και έχει, επίσης, ως στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων γύρω από μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα που βασίζεται στην ποικιλομορφία.

Σε συνεργασία με: Europa Cinemas + Δημιουργική Ευρώπη MEDIA

Ταινίες Cine News