Αυτό είναι το ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό πρόγραμμα της Thessaloniki Walking Tours, το οποίο μοιράζεται μαζί μας με ενθουσιασμό. Από την Πεταλούδα που θα πετάξει στο Γενί Τζαμί μέχρι το retreat λογοτεχνικής συγγραφής και αναζήτησης στον Παλαιό Παντελεήμονα, όπου θα έχουμε έναν ολόκληρο ξενώνα με μαγική θέα στη διάθεσή της ώστε να στεγάσουμε τα εργαστήρια τηε, μεσολαβούν ένα πλήθος πολιτιστικών περιηγήσεων και εξορμήσεων.

Άνοιξη και καλοκαίρι με τη Thessaloniki Walking Tours

Σάββατο 1 Απριλίου

«Μια πεταλούδα στο Γενί Τζαμί»

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι ακόλουθοι του Σαμπετάη Σεβή, οι περίφημοι Ντονμέ της Θεσσαλονίκης ανέθεσαν στον Σικελό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλλι, την ανοικοδόμηση του Γενί Τζαμί. Το καλαίσθητο αυτό κτήριο παραμένει μέχρι τις ημέρες μας το πιο σημαντικό οικοδόμημα των Ντονμέ παγκοσμίως, καθώς σε αυτό συγκεράστηκε με θαυμαστό τρόπο η επιφανειακή τους πίστη στο Ισλάμ, με μια πλειάδα συμβολισμών που αντανακλά τις ενδότερες πεποιθήσεις αυτής της μοναδικής εθνοθρησκευτικής ομάδας που άκμασε στην πόλη μας. Παράδοξα χωρία από το κοράνι, τεκτονικοί συνειρμοί, στηθαία κατάστικτα με το αστέρι του Δαβίδ, ρολόγια που μας καλούν να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, και μια εντέχνως κρυμμένη πεταλούδα, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης τον μεταβατικό χώρο της θρησκευτικής ετεροτοπίας των Ντονμέ.
(10:30, Γενί Τζαμί)

Κυριακή 9 Απριλίου

«Βραδινή διαδρομή στο Ντεπώ»
Ιστορία, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, αστικοί θρύλοι, προφορικές παραδόσεις γίνονται το υλικό της αφήγησης με φόντο το νυχτερινό αστικό τοπίο μιας γοητευτικής γειτονιάς.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής συναντά κανείς εμβληματικά κτήρια με την υπογραφή τριών διαφορετικών αρχιτεκτόνων από αυτούς που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της πόλης αλλά και τη συνοικία Ουζιέλ που δεν έχει χάσει το χαρακτήρα της.
Συναντούμε ακόμη την αποθήκη των τραμ, τα φώτα ενός σπιτιού που αναβοσβήνουν μέσα στη νύχτα γιατί λένε πως είναι στοιχειωμένο, παλιά σινεμά και παλιά λουτρά, ένα κατάστημα που μοιάζει να μην το άγγιξε ο χρόνος, τον ποιητή Γιώργο Βαφόπουλο, για μια στιγμή τον πεζογράφο Νίκο Μπακόλα και ένα ζευγάρι που κάποτε ένωσε ένας παράφορος έρωτας.
(19:00, Ανθέων με Σοφούλη)

Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου

«Θεσσαλον-οικείες συναντήσεις»

Ξεκινώντας από το ερεβώδες Γεντι Κουλέ, κινούμαστε στον χώρο και τον χρόνο της σχεδόν μυστικιστικής ατμόσφαιρας της Άνω Πόλης, με σκοπό να συνομιλήσουμε υπαινικτικά με ανθρώπους, τόπους και μνημεία. Κάθε στάση της διαδρομής αποτελεί αφορμή για μια ιδιαίτερη συνάντηση: Έρωτας, θάνατος, προσφυγιά, παραμυθία, μαύρη γη και ξενιτιά αποτελούν μερικές μόνο από τις ψηφίδες μιας πολιτιστικής περιπλάνησης με έντονα τα χαρακτηριστικά μιας flâneurie.
(19:00, Γεντί Κουλέ)

Σάββατο 22 Απριλίου

«Ανακαλύπτουμε τον Χορτιάτη»

Η περιήγησή μας ξεκινά από το Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Εξοχής-Χορτιάτη όπου θα επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε το απρόσωπο αυτών των χώρων και να εντοπίσουμε την ταυτότητα μερικών στρατιωτών που είναι θαμμένοι εκεί. Λίγο πιο πάνω τα επιβλητικά ερείπια του ιστορικού υδραγωγείου του Χορτιάτη μας συνδέουν με τρεις διαφορετικές εποχές. Φτάνοντας στο χωριό και μετά από μια σύντομη ανάπαυλα ανασυνθέτουμε μερικές από τις πιο μελανές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας με την τρομακτική σφαγή του Χορτιάτη στο τέλος της ναζιστικής κατοχής.
(09:30, Αρχαιολογικό Μουσείο, συμμετοχή)

Σάββατο 29 Απριλίου

«Ποιος δημιούργησε τους Κήπους του Πασά»

Μέσα από την έρευνα του Τάσος Παπαδόπουλος και με την καθοριστική συμβολή του Καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, Vasilis Melfos, αποκαλύπτουμε τον δημιουργό των Κήπων του Πασά, απαντώντας σε ένα ερώτημα που απασχόλησε αρκετά τη νεότερη ιστοριογραφία της Θεσσαλονίκης.

Πέρα από την αχλή του θρύλου που εδώ και δεκαετίες το περιβάλλει, το σημαντικό μνημείο της Belle Epoque αποκτά πλέον μία νέα υπόσταση, καθώς μέσα από την ιστορία του δημιουργού του, ανασυστήνεται μια ολόκληρη πόλη, η οποία έχει οριστικά και αμετάκλητα χαθεί. Οι Κήποι του Πασά έχουν πλέον υπογραφή και αυτό αποτελεί μόνο την αρχή για την απόδοση μιας σειράς σημαντικών μνημείων στον άγνωστο έως τώρα δημιουργό τους.
(10:30, Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, συμμετοχή)

Κυριακή 30 Απριλίου

«Ανακαλύπτοντας την άγνωστη Χαλκιδική»

Όχι τόσο μακριά από τις τουριστικές ορδές που κατακλύζουν τις κοσμοπολίτικες παραλίες της, μνημεία, χώροι πολιτισμού και μουσεία αφηγούνται την ιστορία μιας άλλης Χαλκιδικής. Επιχειρώντας να αναδείξουμε το πολιτιστικό απόθεμα αυτής της ανεξερεύνητης Χαλκιδικής επισκεπτόμαστε το Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών, όπου στις εγκαταστάσεις του παλιού αγιορείτικου μετοχίου λειτουργεί το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού «Ιουστινιανός», το οποίο αναδεικνύει τη βυζαντινή κληρονομιά της Χαλκιδικής στεγάζοντας ευρήματα από σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής. Στον ίδιο χώρο περιηγούμαστε στην περιοδική έκθεση «Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική», όπου εκτός από υλικά τεκμήρια έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μία τρισδιάστατη προβολή, η οποία με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα οπτικοποιεί τα δραματικά γεγονότα που συγκλόνισαν τη Χαλκιδική, αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Στον Πολύγυρο επισκεπτόμαστε το ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο της ιστορικής αυτής κωμόπολης, το οποίο μέσα από τα εκθέματα αλλά και τις πολυμεσικές διαδραστικές του εφαρμογές φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με την πλούσια αλλά και πολυτάραχη αρχαία ιστορία της Χαλκιδικής. Στεκόμαστε με δέος μπροστά στη Δέσποινα του Στρατωνίου και τα υπόλοιπα έργα που βρέθηκαν στο ταφικό ηρώο του χωριού αυτού από τον Πέτρο Θέμελη στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και αφηγούμαστε το συγκλονιστικό χρονικό της εύρεσής τους. Μετά από μια στάση για ξεκούραση στις παραδοσιακές ταβέρνες του Αγίου Προδρόμου, συνεχίζουμε την περιήγηση μας στην Περιστερά, όπου γνωρίζουμε ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά και πιο αινιγματικά, βυζαντινά μνημεία της βόρειας Ελλάδας, τον μοναδικό ναό του Αγίου Ανδρέα. Τέχνη, ιστορία και μικροϊστορία, αρχιτεκτονική, παράδοση και καινοτομία, διαχρονικές προσεγγίσεις και μια αίσθηση ανακάλυψης, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία
(09:00, Αρχαιολογικό Μουσείο, σνακ, εισιτήρια χώρων)

Κυριακή 7 Μαΐου

«Σελανίκ, το Ρόδο του Σουλτάνου»

Ένας σουλτάνος που ονειρεύεται ένα τριαντάφυλλο λίγο πριν πέσει μια πόλη στα χέρια του, ιστορία και θρύλοι, μνημεία εμβληματικά, μνημεία ξεχασμένα, μνημεία παραγνωρισμένα και μερικά σχεδόν άγνωστα, ένα κίνημα που άλλαξε την πορεία της αυτοκρατορίας, ο Κόμης Δράκουλας, ένας ποιητής του οποίου η ζωή συνδέθηκε με τη Θεσσαλονίκη, ένας διάσημος συγγραφέας που βρέθηκε εδώ και φεύγοντας πήρε μαζί του πολύτιμα ενθύμια, οι τρεις ταφές που έκαναν σε έναν πασά.
Αναζητούμε τα ίχνη της οθωμανικής περιόδου της πόλης και φέρνουμε στο φως περιστατικά που κοντεύουν να γλιστρήσουν από τη μνήμη της.
Τα μεγάλα γεγονότα αλλά και οι πολυάριθμες ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω τους, δίνουν τον τόνο σε μια πρωτότυπη διαδρομή, με αναπάντεχους σταθμούς και καινοτόμα προσέγγιση για μια σύνδεση με την πόλη έξω από τα καθιερωμένα.
(10:30, πάρκο απέναντι από την Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή)

14/ 15/ 16/ 17/ 18/ 19 Μαΐου

«Ταξίδι στο Φως»

Ταξιδεύουμε στην Τοσκάνη και την Ούμπρια

Μεσαιωνικά χωριά, ατέλειωτοι αμπελώνες, κυπαρίσσια, καθεδρικοί ναοί που κόβουν την ανάσα με τους καλλιτεχνικούς τους θησαυρούς, πέτρινες αγροικίες στη μέση μιας ήπιας και γαλήνιας φύσης, όλοι οι μύθοι που συνδέονται μέσα στους αιώνες με τις θρυλικές πόλεις και τα χωριά της Τοσκάνης και της Ούμπρια μας εμπνέουν και μας χαρίζουν το πολύτιμο υλικό για το πρώτο μας ταξίδι στην Ιταλία.

Με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, επιχειρούμε τη δική μας εκδοχή ταξιδιών που αποτελούν μια στοχαστική περιήγηση σε ιδρυτικούς μύθους και μεγάλα αφηγήματα του δυτικού κόσμου. Ενάντια σε κάθε τουριστική λογική δίνουμε έμφαση στην ανθρώπινη εμπειρία και περιπέτεια αναζητώντας εκείνο που διέφυγε της προσοχής, την αθέατη όψη των μεγάλων και σημαντικών πραγμάτων ή ακόμη και μια νέα προσέγγιση πάνω σε τόπους, χώρους και μνημεία που κατέστησαν μια ολόκληρη περιοχή παγκόσμιο προορισμό.
Παρά το γεγονός ότι ταξιδεύουμε σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς ολόκληρου του κόσμου, και μάλιστα σε εποχή πολύ υψηλής κινητικότητας, το ταξίδι μας σχεδιάστηκε έτσι ώστε η εμπειρία των συναρπαστικών μεσαιωνικών πόλεων της περιοχής να συνδυάζεται με την απόλυτη γαλήνη της εξοχής, το βίωμα της σύνδεσης με τη φύση.

Σάββατο 20 Μαΐου

«Οι Θεσσαλονικιές»

Διατρέχοντας αιώνες ιστορίας και συνδέοντας μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης αφηγούμαστε το βίο και το έργο γυναικών που σημάδεψαν την ιστορία μας. Από τη Θεσσαλονίκη, που αν και χάρισαν στην πόλη μας το όνομά της, παραμένει ένα πρόσωπο άγνωστο και ανεξερεύνητο, την ντονμέ φεμινίστρια Σαμπιχά Σερτέλ που έδωσε σκληρές μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το άτυχο κορίτσι που το έλεγαν Συμωνίδα και συνέθλιψε η αγριότητα της Βυζαντίου, τη σεφαραδίτισα Στέλα Χασκήιλ που έγραψε ιστορία τραγουδώντας έναν στίχο της Ανθούλας Σταθοπούλου, Βαφοπούλου, τη Ζωή Καρέλλη που άφησε το αποτύπωμά της στην ποίησή μας και τέλος τη Βαλέρια, κόρη του Διοκλητιανού και σύζυγο του Γαλέριου που πλήρωσε ακριβά το γεγονός πως γεννήθηκε γυναίκα, αναδεικνύουμε ζήτημα για τις έμφυλες ταυτότητες και μοιραζόμαστε άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας.
(18:00, Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης)

Παρασκευή 26 Μαΐου

«Ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό»

Σαλπάρουμε με την υπέροχη «Αλκυώνη» Aeolus Yachting από τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης για να μοιραστούμε ένα ξεχωριστό απόγευμα. Ο καπετάνιος μας Nikos Kouvakas και ο ξεναγός μας Τάσος Παπαδόπουλος είναι έτοιμοι για μια θαλάσσια διαδρομή γεμάτη από άγνωστες ιστορίες από την πόλη. Βυθισμένα τείχη, ένα ναυάγιο, εμπορικά πλοία που μόλις ανάβουν τα φώτα, η σχέση της Θεσσαλονίκης με το υδάτινο στοιχείο βρίσκονται στο κέντρο μιας απολαυστικής αφήγησης που συνοδεύεται από καλό κρασί, ελαφρύ δείπνο και γλυκό. Η Καλαμαριά, το Ντεπώ, το Λιμάνι, η αγκαλιά της Αριστοτέλους έτσι όπως προσεγγίζονται από τη θάλασσα συνθέτουν μια γοητευτική εικόνα λουσμένη στο φως του ηλιοβασιλέματος.
(ώρα 17:30, Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, συμμετοχή έως 6 άτομα, δείπνο, κρασί, γλυκό)

Σάββατο 27 Μαΐου

«Στα βήματα του Αριστοτέλη»

Επιχειρούμε να προσεγγίσουμε μια μοναδική φυσιογνωμία που σφράγισε τον αρχαίο κόσμο, επηρέασε καθοριστικά το δυτικό πολιτισμό και νοηματοδότησε την ανθρώπινη διάνοια. Περπατώντας σε έναν απίστευτο αρχαιολογικό χώρο, με καθηλωτική θέα, συναρπαστική φύση και σπάνια χλωρίδα με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο ξετυλίγουμε το νήμα της ζωής του Αριστοτέλη. Η αρχαία πόλη των Σταγείρων είναι γεμάτη εκπλήξεις όχι μόνο για τα συγκλονιστικά της ερείπια αλλά και γιατί στο κέντρο της κρύβει κυριολεκτικά τον τάφο του μεγάλου Φιλόσοφου. Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το πάρκο του Αριστοτέλη με το αξιόλογο άγαλμά του στη Νέα πόλη των Σταγείρων όπου εμβαθύνουμε στις καινοτομίες του, τη μέθοδό του αλλά και την κληρονομιά που άφησε στις μονοθεϊστικές θρησκείες, τη σύγχρονη φιλοσοφία ακόμη και στις αξίες μας.
(08:30, Αρχαιολογικό Μουσείο, σνακ, εισιτήρια χώρων)

2/ 3/ 4/ 5 Ιουνίου

«Ανακαλύπτουμε την άγνωστη Βοιωτία και Χαλκίδα»

Με έδρα το Γριπονήσι, όπως καθιερώθηκε η Χαλκίδα στη λογοτεχνία από τον παράδοξο υμνητή της Γιάννη Σκαρίμπα, περιηγούμαστε σε μνημεία που ανακαλούν τη μνήμη των ανθρώπων, που άφησαν το στίγμα τους στην ευβοϊκή μητρόπολη. Οι Δομινικανοί μοναχοί, τα κυνηγόσκυλα του Χριστού και ο μεσαιωνικός ναός της Αγίας Παρασκευής, ο Βενετός Βαϊλος του Νεγροπόντε και η οικία του, το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ, το φρούριο του Καράμπαμπα και ο ανώνυμος συγγραφέας της στρατιωτικής ζωής εν Ελλάδι, ο Γιάννης Σκαρίμπας και οι ατέλειωτοι καημοί του, ο έφιππος ανδριάντας του γενναίου Μαρδοχαίου Φριζή που υψώνει το αθηκάρωτο σπαθί του, ο νεοκλασικισμός και η παλιά συρταρωτή γέφυρα στα τρελά νερά, τα σημεία που μας συνδέουν με τον σπουδαίο συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, αποτελούν μερικούς από τους σταθμούς μας στην πολύσημη Χαλκίδα.Το νέο Μουσείο της Θήβας, ο τάφος ενός θρυλικού Μυκηναίου βασιλιά, η Παναγία Σκριπού, τα ίχνη της Καταλανικής Εταιρείας, η ιερά κεφαλή του Αγίου Γεωργίου, η Χαιρώνεια και ο μαρμάρινος κολοσσικός λέοντας, το μουσείο της Ερέτριας καθώς και ο τάφος ενός Φλαμανδού ιππότη είναι μερικές από τις στάσεις αυτής της συναρπαστικής τετραήμερης περιήγησης.

Σάββατο 10 Ιουνίου

«Διακοσμητικοί λίθοι στα μνημεία της Θεσσαλονίκης»

Πίσω από τα σημαντικά μνημεία και τα έργα τέχνης υπάρχει και μια καλά κρυμμένη ιστορία, εκείνη των υλικών από τα οποία κατασκευάστηκαν. Το λευκό μάρμαρο, το υλικό που εντυπωσίασε και ενθουσίασε όσο κανένα άλλο τον άνθρωπο, ο πράσινος Θεσσαλικός λίθος που εντοπίζεται στα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία όσο και στα σπουδαία έργα της μεσαιωνικής δύσης αλλά και ο τοπικός πρασινοσχιστόλιθος, του οποίου η εξόρυξη γίνονταν στα λατομεία της Θεσσαλονίκης, κάνουν έντονη την παρουσία τους και στα μνημεία της δικής μας πόλης. Με οδηγό τον καθηγητή γεωλογίας Vasilis Melfos ανασύρουμε τις καλά κρυμμένες αυτές ιστορίες των υλικών και διαπιστώνουμε το πόσο συναρπαστικές είναι. Τα παλιά λατομεία της Θεσσαλονίκης, τα εμβληματικά της τοπόσημα, λεπτομέρειες σε βυζαντινούς ναούς και θρυλικά έργα τέχνης, αποτελούν σταθμούς σε μια διαδρομή που εντοπίζει τα ίχνη που συνδέουν τον αρχαίο κόσμο με τον δικό μας εξηγώντας την γοητεία που ασκούν πάνω μας.
(10:30, άγαλμα Γ. Βιζυηνού, δίπλα στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας)

Κυριακή 11 Ιουνίου

«Στη σκιά του Άθωνα»

Ταξιδεύουμε στην Ουρανούπολη και τη Μονή Ζυγού
Ένας χαμηλός φράχτης ανατολικά της Ουρανούπολης σηματοδοτεί το όριο δύο κόσμων. Όποιος τον διαβεί εισέρχεται στην αθωνική πολιτεία, όπου ο χρόνος και ο άνθρωπος ακολουθούν τους δικούς τους ιδιαίτερους ρυθμούς εδώ και πάνω από μια χιλιετία. Πάνω σε αυτό το όριο, ανάμεσα στους κατάφυτους ελαιώνες που καταλήγουν στη θάλασσα, στέκονται επιβλητικά τα ερείπια της Μονής Ζυγού, ενός βυζαντινού μοναστηριακού συγκροτήματος, που πριν καταστραφεί από τη φθορά του χρόνου αλλά και την επιβουλή των ανθρώπων, αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της αγιορείτικης πολιτείας. Ο βυζαντινός πύργος του Προσφορίου μπροστά στο λιμάνι της Ουρανούπολης, τα ίχνη της διώρυγας του Ξέρξη, η αρχαία Άκανθος με τα εντυπωσιακά νεκροταφεία, οι πρόσφυγες του 1922, η
νωχελική Αμμουλιανή, το άβατον και η Μονή Ζυγού, αποτελούν μερικούς από τους σταθμούς της περιήγησης μας στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Μέσω των αφηγήσεων μας συναντάμε τον Αθανάσιο τον Αθωνίτη, τον Δεινοκράτη, τον Ξέρξη, το Κλειγένη και τον Αγήνορα, τον Sydney και την Joyce Loch, βυζαντινούς αυτοκράτορες, σαλούς μοναχούς και φράγκους τυχοδιώκτες, πάντα κάτω από τη σκιά του υψιπετούς Άθωνα.
(08:30, Αρχαιολογικό Μουσείο, σνακ, εισιτήρια χώρων)

Κυριακή 18 Ιουνίου

«Τα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης»

Από τον τόπο όπου κάποτε βρίσκονταν το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, μέχρι το κρυφό με έντονο μυστικισμό κοιμητήριο των Βογόμιλων στη Νέα Χαλκηδόνα αναζητούμε ίχνη, ψηφίδες, μικρές και μεγάλες ιστορίες που συνθέτουν το δικό τους αφήγημα για τη Θεσσαλονίκη. Κινούμαστε στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη μεταφυσική. Μοιραζόμαστε άγνωστες ιστορίες και ανασύρουμε μνήμες ακόμη κι αν αυτές κρύβουν πικρές και άβολες αλήθειες.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης μας επιχειρούμε να ανασυνθέσουμε την εικόνα του μεγαλύτερου εβραϊκού νεκροταφείου στα Βαλκάνια, ερμηνεύουμε την επιτύμβια στήλη ενός προξένου που είχε τραγικό τέλος, αναζητούμε σύμβολα και ιστορίες που πέρασαν στις εφημερίδες, στεκόμαστε στην τελευταία κατοικία προσώπων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη, εντοπίζουμε τους τάφους των τριών βασικών εκπροσώπων του εκλεκτικισμού που διηγούνται κι αυτοί με τη σειρά τους κάτι από την ιστορία τους, μπαίνουμε στο σημαντικότερο ιδιωτικό μαυσωλείο της πόλης στο σχεδόν άγνωστό καθολικό κοιμητήριο της Θεσσαλονίκης, στέκομαστε μπροστά στους τάφους Άγγλων, Γάλλων, Ιταλών, Σέρβων, Σενεγαλέζων, Κονγκολέζων, Ινδών, συναντούμε τη Ζαν ντ Αρκ, για μια στιγμή τον T. Σ. Έλιοτ και εισχωρούμε στις δοξασίες μιας μυστικιστικής σέκτας, που εμφανίστηκε στο
Μεσαίωνα.

(09:00, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ)

24/25/26/27/28 Ιουνίου

«Στη Μυστηριώδη Νήσο»
Ταξιδεύουμε στη Σαμοθράκη και τη Θράκη

Επιχειρούμε μια καταβύθιση στις πιο συναρπαστικές ιστορίες του αρχαίου κόσμου, αναζητούμε τα ίχνη μεσαιωνικών περιπετειών και ανασύρουμε αναμνήσεις από ένα παρελθόν πρόσφατο συνδέοντας το χθες με το σήμερα ενός συναρπαστικού προορισμού. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής μας στο νησί των μυστηρίων και των αχαρτογράφητων τελετών της αρχαιότητας συναντάμε τον Λύσανδρο τη στιγμή που ζητά να μυηθεί στα Καβείρια μυστήρια, τον Φίλιππο τη στιγμή που ερωτεύεται την Ολυμπιάδα και ένα συγκλονιστικό ακέφαλο άγαλμα τη στιγμή που αναδύεται από το χώμα και το οποίο αργότερα θα καταλάμβανε μια περίοπτη θέση σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Κινούμαστε κάτω από το «Φεγγάρι» όπως λένε οι ντόπιοι το όρος Σάος που με τα 1611μ. του δεσπόζει σε όλο το νησί και περπατάμε στο κατάμεστο από πλατάνια φαράγγι του Φονιά με την κρυστάλλινη βάθρα του. Σκαρφαλώνουμε σε Γενοβέζικους πύργους και ανακαλύπτουμε την γοητεία που κρύβουν τα λιθόστρωτα καλντερίμια της χώρας. Κολυμπάμε στο ακρωτήρι των Κήπων απολαμβάνοντας τη θέα της Ίμβρου και του Θρακικού πελάγους και γνωρίζουμε καλύτερα τον Ίωνα Δραγούμη την ώρα της δύσης από τη χώρα και ανακαλύπτουμε τη γοητεία του κάστρου και των λιθόστρωτων καλντεριμιών. Την τέταρτη μέρα αφήνουμε πίσω μας τη Σαμοθράκη για να εξερευνήσουμε την Αλεξανδρούπολη και τη γύρω περιοχή. Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, μια σημαντική εκκλησία, αλλά και τα ίχνη του Μεγάλου Πολέμου αποτελούν σταθμούς σε αυτή τη περιήγησή μας στον χώρο και τον χρόνο. Αρχαιολογία, πεζοπορία στη φύση, ιστορικές προσωπικότητες, μεσαιωνικοί ηγεμόνες, αγώνες και σφαγές, Χριστιανοί και Τούρκοι αλλά προπάντων οι Μεγάλοι Θεοί μας περιμένουν σε αυτό τον συναρπαστικό προορισμό.

13/ 14/ 15/ 16 Ιουλίου

«Retreat Λογοτεχνικής Συγγραφής και Αναζήτησης στη Σκιά του Ολύμπου»

Αφιερώνουμε τέσσερις μέρες στη λογοτεχνία, τα μυστικά της γραφής αλλά και στα συναρπαστικά πεδία αναζήτησης και συζήτησης που μόνο αυτή ξέρει να ανοίγει σε μια από την πλέον γοητευτικές περιοχές της χώρας. Με θέα προς την θάλασσα, στη σκιά του Ολύμπου, μέσα στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα Πιερίας, επιχειρούμε μια καταβύθιση σε σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα εισχωρώντας στις διαχρονικές αναζητήσεις της γραφής. Ο χώρος, ο χρόνος, ο μύθος, η ακατάπαυστη πραγμάτευση τους σε ιδρυτικά κείμενα αλλά και πιο σύγχρονα, τροφοδοτούν συζητήσεις, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, αναζητούν τα σημεία όπου η λογοτεχνία συναντά τη φωτογραφία και δίνει το έναυσμα για δημιουργικές ασκήσεις δράματος ώστε να γνωρίσουμε πληρέστερα διαχρονικούς λογοτεχνικούς ήρωες. Στο εργαστήριο συμμετέχουν ο Alexander Miroforides, υπ. Διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής, η Christina Demertsidou και η Evi Karkiti, τελειόφοιτες μεταπτυχιακές φοιτήτριες Δημιουργικής Γραφής.

Ξεναγός των δράσεων της Thessaloniki walking Tours: Τάσος Παπαδόπουλος με τη σύμπραξη του Vasilis Melfos και της Evi Karkiti

Πληροφορίες – κρατήσεις: [email protected]
Η αφίσα του νέου προγράμματος έχει, όπως πάντα, την υπογραφή του γραφίστα μας Χρήστου Σαββίδη. Η φωτογραφία είναι της Εύης Καρκίτη από το ατμοσφαιρικό εσωτερικό του καθεδρικού ναού στο Ορβιέτο.

H Thessaloniki Walking Tours λειτουργεί ως νόμιμο τουριστικό πρακτορείο.