Σε μία νέα πραγματικότητα καλούνται σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το τέταρτο βήμα χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τα δεδομένα φυσικά είναι τελείως διαφορετικά μετά από σχεδόν 2,5 μήνες όπου παρέμειναν κλειστά, αφού πλέον καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα πολύ στενό πλαίσιο ασφαλείας, ώστε η επάνοδος στην κανονικότητα να μην επιφέρει ανατροπή του σκηνικού και αύξηση κρουσμάτων στο υγειονομικό σκέλος της κρίσης του COVID-19.

Η ανησυχία των επιχειρηματιών της εστίασης είναι μεγάλη, καθώς το αναγκαστικό λουκέτο των 2,5 μηνών, αλλά και οι νέοι κανόνες δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα για την λειτουργία τους, μη γνωρίζοντας και το πως θα αντιδράσει ο κόσμος και αν θα επισκεφθεί τα καταστήματα.

Τα πρώτα δείγματα πάντως δείχνουν ότι ο κόσμος αδημονεί για την επαναλειτουργία των καφέ-μπαρ και εστιατορίων και μένει να φανεί αν αυτό θα αποτυπωθεί και οικονομικά στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Οι οδηγίες

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

 • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
 • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
 • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
 • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
 • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
 • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
 • Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ), ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης, εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση», με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19. Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Στην ομάδα που συνέταξε τον οδηγό συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΕΦΕΤ, εξέχοντες επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς και έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων, μέλη των ανωτέρω αναφερόμενων φορέων.

Ο οδηγός βασίστηκε στα στοιχεία που ίσχυαν μέχρι την ημερομηνία έκδοσής του και είναι διαθέσιμος για λήψη από την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ.

Όπως αναφέρει ο οδηγός, ειδική προσοχή θα πρέπει να ληφθεί κατά τον χειρισμό των χρημάτων, με τους εργαζόμενους να πρέπει να ζητούν από τους πελάτες να τοποθετούν τα χρήματα στον πάγκο και όχι απευθείας στα χέρια τους. Με τον ίδιο τρόπο θα μας επιστρέφονται τα ρέστα.

Ο ΕΦΕΤ θα επικαιροποιεί τον οδηγό όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τα νεώτερα δεδομένα.

Δείτε παρακάτω κάποιες από τις οδηγίες για την εστίαση, τους εργαζόμενους και τους πελάτες.  

efet-estiasi-1.jpg

efet-estiasi.jpg

Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους από Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επιφέρει στις κανονιστικές πράξεις του δήμου Θεσσαλονίκης το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε αναφέρει σχετικά:

 1. στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας έχει άδεια και επιθυμεί την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων ή,
 2. στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας δεν έχει άδεια για φέτος και καταθέτει τώρα την αίτηση με βάση τις νέες ρυθμίσεις ή,
 3. στην περίπτωση κατά την οποία, η αίτηση ενός επιχειρηματία, η οποία έχει υποβληθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω, δεν έγινε αποδεκτή, είτε ο επιχειρηματίας που έχει άδεια δεν επιθυμεί ανάπτυξη επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων, αλλά επιθυμεί αναλογικά μείωση ή επιστροφή (έως 50%) τέλους κατάληψης κοινοχρήστων χώρων

θα πρέπει να το αποστείλει και να το γνωστοποιήσει μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις από τους επιχειρηματίες

Σε εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για την ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους από Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επιφέρει στις κανονιστικές πράξεις του Δήμου Θεσσαλονίκης το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε (πατήστε εδώ για να δείτε τις «Έκτακτες Ρυθμίσεις στην Διάθεση Κοινόχρηστου Χώρου για Ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων από ΚΥΕ»):

Α1) στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας έχει άδεια και επιθυμεί την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων ή,

Α2) στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας δεν έχει άδεια για φέτος και καταθέτει τώρα την αίτηση με βάση τις νέες ρυθμίσεις,

θα πρέπει να αποστείλει μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

 1. [email protected] για τις επιχειρήσεις, των οποίων το ΑΦΜ τελειώνει σε 0 ή 1
 2. [email protected] για τις επιχειρήσεις, των οποίων το ΑΦΜ τελειώνει σε 2 ή 3
 3. [email protected] για τις επιχειρήσεις, των οποίων το ΑΦΜ τελειώνει σε 4 ή 5
 4. [email protected] για τις επιχειρήσεις, των οποίων το ΑΦΜ τελειώνει σε 6 ή 7
 5. [email protected] για τις επιχειρήσεις, των οποίων το ΑΦΜ τελειώνει σε 8 ή 9

 

 1. Αίτηση του επιχειρηματία. Για να κατεβάσετε πρότυπο αίτησης πατήστε εδώ.
 2. Σχέδιο κάτοψης κοινόχρηστου χώρου (σκαρίφημα) από μηχανικό.
 3. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για την ορθότητα του διαγράμματος. Για το λεκτικό της ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης που θα πρέπει να συμπληρωθεί πατήστε εδώ. Για τα βήματα ηλεκτρονικής έκδοσης υπεύθυνης δήλωσης μέσω του gov.gr πατήστε εδώ.

Σημείωση. Το συνολικό μέγεθος του μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που θα αποστείλετε δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 3 MB.

β) στην περίπτωση κατά την οποία, η αίτηση ενός επιχειρηματία, η οποία έχει υποβληθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω, δεν έγινε αποδεκτή, είτε ο επιχειρηματίας που έχει άδεια δεν επιθυμεί ανάπτυξη επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων, αλλά επιθυμεί μείωση ή επιστροφή (έως 50%) τέλους κατάληψης κοινοχρήστων χώρων θα πρέπει να αποστείλει μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

[email protected]

 1. Αίτηση του επιχειρηματία. Για να κατεβάσετε πρότυπο αίτησης πατήστε εδώ.
 2. Υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία για την ορθότητα της αίτησης. Για το λεκτικό της ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης που θα πρέπει να συμπληρωθεί πατήστε εδώ. Για τα βήματα ηλεκτρονικής έκδοσης υπεύθυνης δήλωσης μέσω του gov.gr πατήστε εδώ.
 3. Αντίγραφο απόρριψης της Διεύθυνσης Επιχειρηματία (στην περίπτωση κατά την οποία, η αίτηση ανάπτυξης επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων έχει υποβληθεί και δεν έγινε αποδεκτή)

Σημείωση. Το συνολικό μέγεθος του μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που θα αποστείλετε δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 3 MB.

Με την παραλαβή της αίτησης από την υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης θα αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον αιτούντα επιχειρηματία ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης που θα είναι στοιχείο επίδειξης στις ελεγκτικές αρχές και θα δύναται να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα.

Θεσσαλονίκη: Πιθανώς δεν θα ανοίξει το 30% από εστιατόρια, καφέ – μπαρ

Σαν γιορτή, αλλά και με αυξημένο άγχος, αντιμετωπίζουν την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων τους από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, μετά το δίμηνο lockdown λόγω πανδημίας, οι επιχειρηματίες της εστίασης στη Θεσσαλονίκη. Για ορισμένους εξ αυτών το άνοιγμα της αγοράς δημιουργεί προσδοκίες για σταδιακή επάνοδο σε μια -έστω νέα- κανονικότητα, για αρκετούς υπάρχει έντονος προβληματισμός, γιατί στην «εξίσωση» της επαναλειτουργίας των εστιατορίων και ψητοπωλείων, εξακολουθούν να υπάρχουν άγνωστοι «x», όπως το πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές και πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα, ενώ για κάποιους ισχύουν και τα δύο μαζί: αισιοδοξία και άγχος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ, Γιάννης Φιλοκώστας, επισημαίνει ότι «μετά από μια καραντίνα δύο μηνών η επαναλειτουργία των καταστημάτων μας είναι μια γιορτή, έτσι το βλέπω εγώ και αυτή τη στιγμή δεν με απασχολεί κάτι άλλο».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το πόσα εστιατόρια πιθανώς δεν θα επαναλειτουργήσουν, επισημαίνει πως είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθούν τέτοιες εκτιμήσεις και προσθέτει ότι πιο καθαρή εικόνα πιθανώς θα υπάρχει σε έναν μήνα από σήμερα, προς το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με τον κ.Φιλοκώστα, η Ένωση αριθμεί 1200 επιχειρήσεις-μέλη σε σύνολο 5000-6000 στον νομό Θεσσαλονίκης.

Πηγή: typosthes.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ