Η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου είναι καθιερωμένα η μέρα εκείνη του χρόνου που περνάμε στη θερινή ώρα. Η αλλαγή της ώρας θα γίνει κανονικά και αυτή τη φορά, καθώς η κατάργησή της αποτελεί δευτερεύον ζήτημα, παρότι η συζήτηση είχε ήδη ανοίξει και οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί.

Έτσι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, θα γυρίσουν τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, και θα χάσουμε 1 ώρα ύπνου. Υπενθυμίζεται ότι όταν περνάμε στη χειμερινή ώρα κάθε Οκτώβριο, τα ρολόγια γυρίζουν 1 ώρα πίσω και κάπως έτσι, «κερδίζουμε» επιπλέον ξεκούραση.

Στη θερινή ώρα που θα περάσουμε τώρα, τα ρολόγια θα αλλάξουν και θα περάσουν από τις 03:00 π.μ. στις 04:00 π.μ.

Η αλλαγή της ώρας γίνεται σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την εφαρμόζουν ως νόμο, και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT), ενώ τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Πότε ξεκίνησε η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.

Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Στη δεκαετία του 1970 όμως, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.

Πηγή: ieidiseis.gr