Ένα εξαιρετικό κείμενο αφύπνισης θα ζωντανέψει από την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στο Θέατρο Σοφούλη για τέσσερις μόνο παραστάσεις. Η θεατρική παράσταση "Άκου Ανθρωπάκο" βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Wilhelm Reich έρχεται να ταρακουνήσει τις κοιμώμενες συνειδήσεις και να ζητήσει επιτακτικά την αλλαγή.

Ο συγγραφέας
Ο Βίλχελμ Ράιχ ήταν Αυστριακός ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, ερευνητής και συγγραφέας και υπήρξε ένας από τους πιο παρεξηγημένους και κυνηγημένους επιστήμονες. Για τις θεωρίες και τις ανακαλύψεις του διώχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ, την Γερμανία ενώ η αξία του έργου του αναγνωρίστηκε μετά θάνατον. Ο Ράιχ, αποκάλυψε μεγάλες -και γι’ αυτό επώδυνες- αλήθειες. Τις πλήρωσε με την ζωή του. Αν και είχε όλες τις προδιαγραφές να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα, προτίμησε μια πολύ δύσκολη και ταραχώδη πορεία, με πολλές συγκρούσεις, αλλά χωρίς κανέναν συμβιβασμό. Πέθανε στην φυλακή υπερασπιζόμενος τα πιστεύω του.

Το έργο
Στο δημοφιλέστερο έργο του «Άκου ανθρωπάκο», ο Ράιχ καταγγέλλει την μικροψυχία, την κακομοιριά και την «συμμορφωτική» κλίση μας σε ό,τι μας επιβάλλει το κατεστημένο, αποκαλύπτει ως βασική αιτία των δεινών μας τον προαιώνιο φόβο μας και οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο για όλους μας, καθώς μας παροτρύνει να το διεκδικήσουμε :

« Κράτα την ζωή σου στα χέρια σου, μην την εμπιστεύεσαι σε κανέναν άλλον, πόσο μάλλον στους εκλεγμένους ηγέτες σου. Γίνε ο εαυτός σου!»

Το θέατρο είναι πολιτική πράξη, από την στιγμή που ενθαρρύνει τον άνθρωπο, ενώνοντας τις δυνάμεις του με εκείνες των συνανθρώπων του, να γίνει καλύτερος.

Το «Άκου ανθρωπάκο», ανεβαίνει στη σκηνή, με στόχο να ανυψώσει όλο και ψηλότερα.

Σήμερα που ο στίχος του ποιητή «Το αληθινό μπόι του ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς», είναι τραγικά και ταυτόχρονα επιτακτικά, επίκαιρος.

Για δεύτερη χρονιά.
Διασκευή κειμένου / Σκηνοθεσία : Δέσποινα – Μαρίνα Σαμαρά
Παίζουν : Στέλιος Βασιλικός, Μαρία – Φανή Ψαθά, Όλγα Νικολαΐδου, Δέσποινα – Μαρίνα Σαμαρά
Εκφώνηση: Γιώργος Παγουλάτος
Βοηθοί σκηνοθεσίας: Κατερίνα Τζόβα, Χριστίνα Ντάβου
Επιμέλεια αφίσας : Σοφία Τσουκαλά

Ευχαριστίες στους
Χριστίνα Ντάβου, Μαργαρίτα Καλατζοπούλου, Ζωή Βεργάκη, Σωτηρία – Άννα Σπύρου

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

info
ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη
Πρεμιέρα: Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 21:15
Παραστάσεις: Πέμπτη 14, Παρασκευή 15, Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις 21.15
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310423925 & www.theatrosofouli.gr
ΟΑΣΘ: Νο 5 Στάση Βερβελίδη