Η νουβέλα του Γεωργίου Βιζυηνού «Αἱ συνέπειαι τῆς παλαιᾶς ἱστορίας», η οποία θεματοποιεί τον έρωτα, τον θάνατο και τις ψυχικές διαταραχές, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή, στο θέατρο Σοφούλη (21η, 22 και 23 Απριλίου).

Ο Γεώργιος Βιζυηνός γεννήθηκε στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης και ταξίδεψε πολύ. Σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ψυχολογία. Έγραψε επιστημονικές μελέτες και λογοτεχνία. Δέχτηκε επαίνους αλλά και σκληρή κριτική. Για τους αθηναϊκούς πνευματικούς κύκλους της εποχής του ήταν ο ανεπιθύμητος και απόβλητος «τουρκομερίτης». Πέθανε έγκλειστος στο Δρομοκαΐτειο Φρενοκομείο.

Στο «Αἱ συνέπειαι τῆς παλαιᾶς ἱστορίας» ένας άνδρας που σπουδάζει στη Γοτίγγη της Γερμανίας και πάσχει από κάποιου είδους «νευρικό πάθος» επισκέπτεται έναν παλιό συμμαθητή και καλό του φίλο στην Κλάουσθαλ. Εκεί θα διαπιστώσει ότι ο φίλος του υποφέρει από βαθιά μελαγχολία, εξαιτίας ενός έρωτα που δεν ευοδώθηκε. Το έργο, με τα έντονα αυτοβιογραφικά του στοιχεία και την ψυχογραφική διείσδυση στους χαρακτήρες, αναδεικνύει την περιπλοκότητα των ανθρώπινων (συν)αισθημάτων και σχέσεων, καθώς και το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ρομαντισμός και ρεαλισμός, φανταστικό και πραγματικό, εξιδανίκευση και δαιμονοποίηση, αδιέξοδο και φυγή, λογική και παράνοια (με τις ρευστές διαχωριστικές τους γραμμές), διαφορετικές όψεις της αλήθειας και ένα παρελθόν που καθορίζει το παρόν ανθρώπων πολλαπλώς πασχόντων. Όλα αυτά συνυπάρχουν σε ένα έργο που κινείται μεταξύ μνήμης και φαντασίας, μεταξύ ανάμνησης και ψευδαίσθησης, στο σύνορο του εντός και του εκτός.

Φιλία, ανεκπλήρωτος έρωτας, τελειοθηρία, ενοχές, αυτοτιμωρία, όνειρα, αινίγματα, αναπάντητα ερωτήματα, ψυχικά τραύματα και ζωές πέρα από τα όρια. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Συντελεστές
Θεατρική διασκευή: Δέσποινα Μπισχινιώτη
Σκηνοθεσία: Διογένης Γκίκας, Δέσποινα Μπισχινιώτη
Κινησιολογική επιμέλεια: Μέλπω Βασιλικού
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – Μελοποίηση στίχων: Αίσωνας
Σκηνογραφική επιμέλεια: Θάλεια-Πελαγινή Κάλφα
Ενδυματολογική επιμέλεια: Φαίη Αποστολίδου
Σχεδιασμός φωτισμού: Ανέστης Ατακτίδης
Επικοινωνία: Μαρία Τότσκα
Ερμηνεύουν: Μιχαήλ Πάρτης, Διογένης Γκίκας, Δέσποινα Μπισχινιώτη
Ευχαριστούμε τον Πασχάλη Αραμπατζή για την πολύτιμη δημιουργική συμβολή του στην υλοποίηση της παράστασης.

 

info
Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 στις 21:00
Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στις 21:00
Κυριακή 23 Απριλίου 2023 στις 20:00
Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη
Εισιτήρια: viva.gr

από έως
#SPRING IN THE CITY_ Παραστάσεις