Τα φυτά εσωτερικού χρόνου όχι μόνο δίνουν χαρακτήρα στο σπίτι μας, αλλά προσφέρουν και συναισθηματικά, πνευματικά και σωματικά οφέλη. Η φροντίδα που τους προσφέρουμε έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα της ευτυχίας, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα, καθώς και τη μείωση του στρες. Επίσης, φιλτράρουν τις εσωτερικές τοξίνες του αέρα, τον καθαρίζουν και μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Αν θέλετε και εσείς να γεμίσετε το σπίτι σας με φυτά, παρακάτω συγκεντρώσαμε κάποια αγαπημένα μας και αρκετά εντυπωσιακά, για το πιο όμορφο ξεκίνημα!

Γράφει η Λυδία Κοκκινά

Σανσεβιέρια

Η Sansevieria trifasciata είναι πολυετές φυτό με μακριά και μυτερά φύλλα, γεμάτα ίνες. Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά επίπεδα φωτός, καθαρίζει τον αέρα και είναι πολύ ανθεκτική, γεγονός που την καθιστά ιδανικό φυτό για αρχάριους καλλιεργητές. Είναι, ίσως, το πιο ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου. Τα άνθη της είναι λευκά και μικρά και περνάνε σχεδόν απαρατήρητα. Την Sansevieria trifasciata μπορεί να την έχετε ακούσει και ως «γλώσσα της πεθεράς» λόγω των μυτερών και σκληρών, όρθιων φύλλων της που μοιάζουν με γλώσσες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη . (@thegreenwanderlust)


Κισσός

Λόγω του γεγονότος ότι ο κισσός είναι φυτό πολύ χαμηλών απαιτήσεων, μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε εξωτερικό, όσο και σε εσωτερικό χώρο. Το γένος απαριθμεί περίπου 400 είδη κισσού και μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια. Έχει κατασκευές ώστε να μπορεί να αναρριχάται, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου και σε κρεμαστά καλάθια. Ιδανικό φυτό για να τοποθετηθεί στο μπάνιο σας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μάρφη ♡♡ (@crafts_96)


Πόθος

Το Epipremnum aureum έχει μεγάλα, γυαλιστερά πράσινα φύλλα με κίτρινες κηλίδες που η χαρακτηριστική τους ιδιότητα είναι ο καθαρισμός του αέρα. Ο χρυσός πόθος είναι φυτό που μπορεί να ανεχτεί και χαμηλότερες εντάσεις φωτισμού, χωρίς να χάσει το χρώμα του και είναι πολύ εντυπωσιακός όταν χρησιμοποιείται ως κρεμαστό φυτό. Το γεγονός αυτό, το καθιστά ως πολύ δημοφιλές φυτό εσωτερικών χώρων, που δεν πρέπει να λείπει από καμία συλλογή. Άλλα κοινά ονόματα περιλαμβάνουν τα εξής: Devil’s Ivy, Ivy Arum και Ceylon Creeper.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Planty (@house_plant_lady)


Διφενμπάχια

Όμορφη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή η Dieffenbachia με τα γυαλιστερά, σκούρα πράσινα φύλλα και ένα φωτεινό, ζωηρό κίτρινο χρώμα στο κέντρο. Τροπικό φυτό με πολυτελή εμφάνιση για την διακόσμηση του εσωτερικού σας χώρου! Είναι εξαιρετικά εύκολη στην καλλιέργεια της και προτείνεται για αρχάριους καλλιεργητές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη M A R V I N (@rockinmarvin)


Πιλέα πεπερομιοδές 

Η Pilea peperomioides, γνωστή και ως “Chinese money plant”, είναι ένα φυτό με λεία, στρογγυλά, σαρκώδη, μεσαία μεγέθους πράσινα φύλλα σε μακριούς μίσχους. Αν ψάχνετε για ένα κομψό, μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου, τότε σίγουρα είναι αυτό. Ταιριάζει σε κάθε μινιμάλ διακόσμηση εσωτερικού χώρου ενώ πιστεύεται ότι φέρνει τύχη.


Μονστέρα

Η μονστέρα είναι αειθαλές πράσινο φυτό με μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα που φέρουν χαρακτηριστικές σχισμές και αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού εσωτερικού χώρου για το σπίτι και το γραφείο μας, καθώς επιβιώνει ακόμα και με λίγο φως. Με καταγωγή από το Μεξικό, η μονστέρα έχει αργή ανάπτυξη και μας δίνει λίγα φύλλα κάθε χρόνο. Τα νεαρά φύλλα της μονστέρας που έχουν σχήμα καρδιάς μπορούν να ξεπεράσουν σε μήκος το μισό μέτρο και σταδιακά το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος 2-3 μέτρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Planterina (@planterina)


Καλαθέα

Εντυπωσιακή, με μεγάλα γυαλιστερά φύλλα δίνει άλλο αέρα στο σαλόνι του σπιτιού ή στο γραφείο μας. Μιλάμε για την καλαθέα, το δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου που καθηλώνει με το μέγεθος των φύλλων, στενόμακρα ή στρογγυλά, σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς και όμορφα ριγέ σχέδια. Υπάρχουν πολλά είδη καλαθέας για να επιλέξουμε, όπως η καλαθέα μακογιάνα (Calathea makoyana) με φύλλα σε πράσινο-κόκκινες αποχρώσεις, η καλαθέα ορνάτα (Calathea ornata) με στενόμακρα πρασινο-ροζέ φύλλα και η καλαθέα κροκάτα (Calathea crocata) με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια. Πέραν της μεγάλης καλλωπιστικής της αξίας, η καλαθέα είναι από τα φυτά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον αέρα στον χώρου που βρίσκονται.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Planterina (@planterina)