Όπως ισχύει και στα υπόλοιπα επαγγέλματα, έτσι και στο χώρο των baristi ένα από τα μυστικά της επιτυχίας είναι να μαθαίνεις από τους καλύτερους! Με αυτό το σκεπτικό συγκεντρώσαμε χρήσιμες συμβουλές διακεκριμένων baristi για γνώση και έμπνευση.

Hidenori Izaki, World Barista Champion 2014

(πηγή: Sprudge)

Σύμφωνα με τον πρώτο barista από την Ασία που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2014, ο καλός καφές εξασφαλίζεται όταν κάθε βήμα της διαδικασίας παραγωγής πραγματοποιείται σωστά. Από το να έχει κανείς έναν τακτοποιημένο πάγκο μέχρι τη θερμοκρασία αφρίσματος, όλες οι λεπτομέρειες μετράνε!

Έχει επίσης και άλλη μία συμβουλή προς τους νέους baristi: να μην ξεχνάνε ότι η δουλειά τους δεν είναι μόνο η παρασκευή του καφέ, αλλά και η επαφή και η αλληλεπίδρασή τους με τους πελάτες. Συγκεκριμένα, πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν την εξυπηρέτηση των πελατών με τον ίδιο επαγγελματισμό που επιδεικνύουν σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον καφέ!

Αν θέλετε να δείτε από κοντά τον Hidenori Izaki και να ακούσετε περισσότερες συμβουλές, τότε σας έχουμε καλά νέα: θα έχουμε την τιμή να τον έχουμε κοντά μας κατά τη διάρκεια των Τελικών των Πρωταθλημάτων του SCAE Hellas που διοργανώνονται στη HO.RE.CA. 2017, μεταξύ 10 και 13 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo!

Μέχρι να ανακοινωθεί το πρόγραμμά του στα πλαίσια των Coffee Events, μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω video, όπου μιλάει για τη σημασία της προέλευσης του καφέ στην εκπαίδευση ενός barista.

Mikaela Wallgren, Silver στο World Brewers Cup 2016

(πηγή: The Coffee Collective)

Το «ασημένιο» κορίτσι της δανέζικης The Coffee Collective, που έχασε την πρώτη θέση με διαφορά μόλις 0,08 βαθμών από τον Tetsu Kasuya στο World Brewers Cup 2016, έχει πάθος με το brewing και την παρακάτω συμβουλή για όσους μοιράζονται το ίδιο πάθος με εκείνη: οι παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία του brewing μπορούν να γίνουν πιο εύκολα κατανοητοί εάν ένας barista «σπάσει» τη διαδικασία σε επιμέρους κομμάτια και καταγράφει τα βήματα που ακολούθησε κάθε φορά, καθώς και τα αποτελέσματά τους. Υποστηρίζει ότι έτσι είναι πιο εύκολο να παρακολουθηθεί το πώς επιδρά το κάθε βήμα στο τελικό αποτέλεσμα και οδηγεί σε πιο επιτυχημένους πειραματισμούς!

 

Berg Wu, World Barista Champion 2016

(πηγή: World Coffee Events)

Ο περσινός Πρωταθλητής του World Barista Championship εντυπωσίασε τους κριτές τόσο με την επιλογή του καφέ που χρησιμοποίησε (Geisha), όσο και με την τεχνική του! Πριν την εκχύλιση του espresso, ο Wu βούτηξε το portafilter του σε κρύο νερό για να αποφύγει να αναθερμανθεί ο espresso. Ο λόγος; Ο καφές που επέλεξε έχει πολλές λουλουδάτες αρωματικές νότες και νότες κίτρου. Τα αρώματα αυτά είναι μικρά μόρια, τα οποία εξαφανίζονται γρήγορα όταν θερμαίνονται, και ο Wu ήθελε να τα διατηρήσει.

Caleb Cha, World Latte Art Champion 2015

(πηγή: Bean Scene)

Ο βραβευμένος latte artist, για να τελειοποιήσει τα σχέδιά του, έκανε εξάσκηση σε περίπου 300 κούπες καφές την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για 2 μήνες. Έφτιαξε δηλαδή περίπου 12.000 κούπες latte art! Το κομμάτι που του πήρε περισσότερο χρόνο ήταν το να βρει τα σχέδια που θα έφτιαχνε, καθώς τα είχε μεν στο μυαλό του, αλλά όπως γνωρίζει καλά όποιος ασχολείται με το latte art, δεν του έβγαιναν όπως τα ήθελε στην κούπα κατά τη διάρκεια των αρχικών προσπαθειών του. Αλλά, όπως λέει και ο ίδιος και είναι ίσως η πιο διαχρονική συμβουλή τόσο για το latte art όσο και για μια επιτυχημένη κούπα καφέ: «You have to keep fixing it until it works».

Μπορείτε να θαυμάσετε τις βραβευμένες δημιουργίες του στην παρακάτω εικόνα:

Todd Goldsworthy, US Brewers Cup Champion 2016

(πηγή: Sprudge)

O barista που σήκωσε το κύπελο US Brewers Cup το 2016, δεν υπέρ των… δεσμεύσεων σε ό,τι αφορά το brewing! Σύμφωνα με τον ίδιο, γιατί να ασχοληθείτε μόνο με μια μέθοδο brewing, με μια συγκεκριμένη αναλογία καφέ/νερού ή ένα ορισμένο καβούρδισμα; Δοκιμάστε όσα περισσότερα προφίλ καβουρδίσματος από διαφορετικούς roasters! Κάντε brew κάθε καφέ που έχετε στη διάθεσή σας με όλες τις μεθόδους που έχετε στη διάθεσή σας! Πειραματιστείτε με τις αναλογίες και μην ξεχνάτε να σημειώνετε πάντα τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας και τα βήματα που ακολουθήσατε κάθε φορά!

Πηγή: http://blog.barista.gr