Η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας ξεκινά, συνήθως, σε μικρότερες ηλικίες. Φυσικά, αν δεν έχει ξεκινήσει κανείς μαθήματα αγγλικών από παιδί, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να τα μάθει ως ενήλικας.

Μάλιστα, πλέον, υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα φροντιστήρια που προσφέρουν αγγλικά για ενήλικες στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. 

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η εκμάθηση αγγλικών βρίσκεται στις σκέψεις και στα σχέδιά σας, θα είναι χρήσιμο να μάθετε ορισμένα χρήσιμα tips που θα κάνουν την προσπάθειά σας ευκολότερη, αλλά και πιο αποτελεσματική.

Πάμε να τα δούμε!

Tip #1: Επιλέξτε το κατάλληλο φροντιστήριο

Ένα καλό και ποιοτικό φροντιστήριο είναι το παν σε αυτή την προσπάθεια εκμάθησης αγγλικών.

Φροντίστε να κάνετε μια καλή έρευνα πριν ξεκινήσετε μαθήματα, ώστε να βρείτε ένα φροντιστήριο με καλή φήμη και εξαιρετικούς καθηγητές, που θα καλύπτουν τις ανάγκες σας και θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε όπως πρέπει.

Η επαγγελματική καθοδήγηση είναι απαραίτητη, καθώς ένας καθηγητής με καλές θεωρητικές γνώσεις αλλά και ποιοτικές εκπαιδευτικές πρακτικές θα αποτελέσει ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας.

Αν, λοιπόν, στόχος σας είναι η ουσιαστική και ολοκληρωμένη μάθηση, τότε διαλέξτε με προσοχή τον σύμμαχό σας σε αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι.

Tip #2: Οργανώστε κι εφαρμόστε ένα πρόγραμμα μελέτης και εξάσκησης

Σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία είναι και αποτέλεσμα οργάνωσης και προγραμματισμού! 

Ο καλός προγραμματισμός σας βοηθάει να διατηρείτε τη συγκέντρωση και την οργάνωσή σας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το άγχος, το οποίο μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη ένταση στην περίπτωση που δεν έχετε ένα συγκεκριμένο σύστημα διαβάσματος.

Στις αρχές της εκπαιδευτικής σας προσπάθειας, λοιπόν, αφιερώστε λίγο χρόνο προκειμένου να φτιάξετε και να οργανώσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα μελέτης, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για την εξάσκηση των αγγλικών.

Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει συστηματική ενασχόληση με τις ασκήσεις του φροντιστηρίου, ώστε να έχετε τον απαραίτητο χρόνο να βλέπετε και να μαθαίνετε τα πάντα με την ησυχία σας.

Το να αφήνετε όλες τις υποχρεώσεις σας για την τελευταία στιγμή είναι μια πολύ λανθασμένη τακτική, καθώς είναι ιδιαίτερα πιθανό να μην προλαβαίνετε τις ασκήσεις που σας έχουν ανατεθεί.

Επιπλέον, το άγχος που θα δημιουργεί η ανάγκη για ολοκλήρωση των ασκήσεων λίγο πριν το μάθημα ή την προθεσμία, μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της μάθησης, καθώς «θολώνει» τον εγκέφαλο.

Tip #3: Επικεντρωθείτε στον στόχο

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά σας είναι να είστε επικεντρωμένοι στον στόχο που έχετε θέσει εξαρχής.

Αν, για παράδειγμα, στοχεύετε να μάθετε αγγλικά για να βρείτε δουλειά ή για να ανταποκριθείτε καλύτερα σε ένα εργασιακό περιβάλλον, τότε να φέρνετε στο μυαλό σας συστηματικά τα (εργασιακά) οφέλη που θα αποκομίσετε, αφού θα έχετε μάθει καλά τη γλώσσα.

Έτσι, θα ανανεώνετε συνεχώς το θάρρος και την αποφασιστικότητά σας και θα μαθαίνετε τη γλώσσα καλύτερα και αποτελεσματικότερα.

Tip #4: Βρείτε τρόπους να εξασκηθείτε

Όπως είπαμε και πριν, η εξάσκηση είναι πολύ σημαντική για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Δε χρειάζεται, όμως, να μένετε στις ασκήσεις του φροντιστηρίου. Μπορείτε να βρείτε και επιπλέον τρόπους να εξασκείστε στην καθημερινότητά σας.

Για παράδειγμα, εντάξτε στην καθημερινότητά σας την παρακολούθηση αγγλικών ταινιών ή σειρών (με αγγλικούς υπότιτλους ή και χωρίς υπότιτλους). Ξεκινήστε να ακούτε αγγλικά τραγούδια ή ζητήστε από τον περίγυρό σας να κάνετε καθημερινές συζητήσεις στα αγγλικά, προκειμένου να εξασκείτε τη γλώσσα συνεχώς.

Αυτά ήταν ορισμένα έξυπνα tips που ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να μάθετε αγγλικά σε μεγαλύτερη ηλικία.

Φροντίστε, λοιπόν, να εφαρμόσετε όλες ή τις περισσότερες από τις παραπάνω συμβουλές και κάντε την εκμάθηση αγγλικών εύκολη και αποτελεσματική, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεστε!