«2015: Η ανατομία μιας χρονιάς»
Δοκιμάζουμε τα κρασιά της πρόσφατης σοδειάς
και κόβουμε τη βασιλόπιτά μας!

Στην επόμενη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI’96 την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Εννοιολογικά μιλώντας, η σοδειά ενός κρασιού αναφέρεται στη χρονιά κατά την οποία τρυγήθηκαν τα σταφύλια από τα οποία φτιάχτηκε. Το κρασί, βεβαίως, διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά του τόπου παραγωγής του, που το κάνουν να ξεχωρίζει, όπως οι τανίνες των κρασιών της Νάουσας, το βελούδο της Νεμέας, η δροσιστική οξύτητα της Σαντορίνης. Και αυτό γιατί, λίγο ως πολύ, τα διάφορα στοιχεία που συντελούν στη δημιουργία του κρασιού, δηλαδή το έδαφος, η τοποθεσία, το υψόμετρο, η ποικιλία του σταφυλιού, η περιποίηση και η αγάπη που προσφέρει ο αμπελουργός στο αμπέλι του και στη συνέχεια ο οινοποιός, όλα αυτά παραμένουν σταθερά, τα ίδια.

Εκείνο που διαφοροποιείται κάθε χρονιά είναι ο καιρός. Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στον αμπελώνα τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον τρύγο. Ο πρώτος εαυτός μιας σοδειάς αρχίζει να φαίνεται δειλά-δειλά την άνοιξη με την ανθοφορία. Στη συνέχεια διαμορφώνεται το καλοκαίρι στην καρποφορία, για να ολοκληρωθεί λίγο πριν από τον τρύγο. Αντιλαμβάνεστε πως κάθε σταγόνα βροχής, κάθε βαθμός θερμοκρασίας και ηλιοφάνειας, για να μη μιλήσουμε για το χαλάζι και τους ανοιξιάτικους παγετούς επηρεάζουν το αμπέλι, το σταφύλι, το κρασί της συγκεκριμένης σοδειάς. Και αυτή τη «διαφορετικότητα» της κάθε χρονιάς μας δείχνει η χρονολογία που αναγράφεται στις ετικέτες των κρασιών.

Στην πρώτη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI ’96 για την καινούργια χρονιά, με θέμα «2015: Η ανατομία μιας χρονιάς», θα θυμηθούμε τις καλύτερες, αλλά και τις πιο δύσκολες στιγμές της πρόσφατης οινικής χρονιάς. Θα δοκιμάσουμε φρέσκα λευκά και ροζέ κρασιά από διαφορετικούς αμπελώνες, ανακαλύπτοντας έμπρακτα γιατί η σοδειά του 2015 θεωρείται από πολλούς οινοποιούς, πολύ καλή.

Και όπως κάθε χρονιά, στο τέλος της συνάντησης θα κόψουμε τη βασιλόπιτά μας, η οποία θα αναδείξει τους τυχερούς της χρονιάς!

Σημειώστε, λοιπόν, στην ατζέντα σας την ημερομηνία: Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, στις 20.00, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα.

Οι συναντήσεις του Wine Club THESSALONIKI ’96 πραγματοποιούνται σε αίθουσες του The Met Hotel (26ης Οκτωβρίου 48, τηλ. 2310 017000).

Για να γίνετε μέλος του Wine Club THESSALONIKI ’96, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 888311 ή στο [email protected].