Για πρώτη φορά διοργανώνονται στη χώρα μας τα Ραδιοφωνικά Βραβεία Ελλάδας και Κύπρου από το ΝΟΗΣΙΣ (Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας) και μάλιστα η διαδικασία επιλογής των ανθρώπων που θα βραβευθούν περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του κοινού. Μπορείτε να ψηφίσετε και εσείς και να διαμορφώσετε τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν στην Τελετή Βράβευσης, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου.

Η πρωτοβουλία
Όπως σημειώνει το ΝΟΗΣΙΣ με έμφαση ανέλαβε τη διοργάνωση των Βραβείων τιμώντας το ραδιόφωνο «ως ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα και μέσο που άλλαξε τους κανόνες της επικοινωνίας και εισήγαγε νέες τεχνολογίες στον τομέα της ενημέρωσης, της συνέντευξης και της μουσικής / ακροαματικής διαδικασίας. Σήμερα το ραδιόφωνο καλύπτει ευρύ φάσμα πληροφόρησης στα πολιτιστικά, μουσικά, κοινωνικά, αθλητικά δρώμενα και γεγονότα και έχει ενσωματώσει και χρησιμοποιεί για τη λειτουργία του όλες τις νέες σύγχρονες τεχνολογίες που προσφέρονται ψηφιακά και διαδικτυακά. Παραμένει η μόνη εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που θέλουν να ενημερώνονται ή να διασκεδάζουν κάνοντας παράλληλα και κάποια άλλη εργασία, να οδηγούν, να διαβάζουν, να γράφουν. Τα βραβεία στόχο έχουν να αναδείξουν την αριστεία σε όλους όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το ραδιόφωνο και να υπενθυμίσουν στο ευρύ κοινό ότι η αριστεία και η αξία είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για την ανάπτυξη και την πρόοδο».

Οι Κατηγορίες και οι υποψηφιότητες

Τα Ραδιοφωνικά Βραβεία Ελλάδας-Κύπρου αποτελούν μια μοναδική διοργάνωση, με στόχο να προβάλλουν και να τιμήσουν:
•      το ραδιοφωνικό πρόγραμμα και όλους τους συντελεστές και   απευθύνονται σε όλα τα είδη ραδιοφωνικών σταθμών,
•            πολιτιστικά,
•            πολιτικά,
•            κοινωνικά,
•            εμπορικά,
•            αθλητικά,
•            μουσικά,
•            σε όλα τα δίκτυα,
•            σε δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς,
•            ανεξάρτητους παραγωγούς,
•            ρεπόρτερ,
•            συντελεστές εκπομπών και προγραμμάτων,
•            διαφημιστές, πωλητές,
•           δημιουργούς ραδιοφωνικών σποτ και εκφωνητές, από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στόχος είναι το Τρόπαιο των Βραβείων να αποτελεί μια αναγνώριση, η οποία πολύ σύντομα θα είναι απαραίτητο εργαλείο, και ένα σημαντικό πιστοποιητικό για το βιογραφικό κάθε συνεργάτη, κάθε επιχείρησης και κάθε στελέχους στο χώρο του Ραδιοφώνου.
Οι κατηγορίες των βραβείων καλύπτουν το ευρύτερο δυνατό φάσμα που αφορά τη ραδιοφωνική δραστηριότητα καθώς πρόκειται για περισσότερες από 70 κατηγορίες σε δημοσιογραφικό επίπεδο, παραγωγής ακόμη και διαφημιστικής προβολής.

Επίσης να σημειώσουμε ότι όσοι θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή για να διεκδικήσουν το βραβείο σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να το κάνουν στο www.radioawards.gr μέχρι την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου).

Ψήφισε και εσύ
Στην ιστοσελίδα, όμως, των Βραβείων στο www.radioawards.gr μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε ψηφίζοντας στην ενότητα ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ για την ανάδειξη των κατά τη γνώμη σας καλύτερων. Στην Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι από τον χώρο των επιχειρήσεων.

Η Τελετή Βράβευσης
Τα Ραδιοφωνικά Βραβεία θα απονεμηθούν την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου με την Τελετή Απονομής να ξεκινάει στο ΝΟΗΣΙΣ στις 17:30 και θα περιλαμβάνει και μουσικές παρενθέσεις εκτός από την ανακοίνωση των νικητών.

O Γιώργος Χατζηνάσιος υποστηρίζει τα Ραδιοφωνικά Βραβεία γράφοντας τη μουσική που θα τα συνοδέυει ενώ ο Γιάννης Ζουγανέλης εκτός απο την παρουσίαση θα μελοποιήσει και θα τραγουδήσει ζωντανά τον καλύτερο στίχο που θα σταλεί στο [email protected] για τα Ραδιοφωνικά Βραβεία. Στην κριτική επιτροπή εκτός των διακεκριμένων πανεπιστημιακών,  των επιστημόνων και των ειδικών σε διάφορους τομείς και εκπροσώπους φορέων , υπάρχουν επιχειρηματίες και καλλιτέχνες όπως η Ζέτα Δούκα , ο Παναγιώτης Μπουγιούρης,  ο Γιώργος Κωνσταντίνου και αρκετοί ακόμη που θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.   
Οι ακροατές συμμετέχουν όχι μόνο με την ψήφο τους αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στην έκθεση παλαιών Ραδιοφώνων. Στο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης σε μέρα που θα ανακοινωθεί στο site των βραβείων ο συλλέκτες αλλά και όλοι όσοι έχουν παλαιά ραδιόφωνα σπίτι τους καλούνται να τα ξεσκονίσουν και να τα εμπιστευθούν για ένα μήνα στο ΝΟΗΣΙΣ, που ετοιμάζει μια έκθεση ραδιοφώνων ακροατών με πολλά πολλά δώρα για τους συμμετέχοντες, ενώ το γνωστό πoλυκατάστημα FOKAS θα έχει θέμα στις βιτρίνες τα Βραβεία κληρώνοντας δώρα προσκλήσεις για την τελετή απονομής των Βραβείων. 
Εξαιρετική είναι η συμμετοχή του European School Radio με υποψηφιότητες απο σχολεία από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι των οποίων θα παρευρεθούν το διήμερο στη Θεσσαλονίκη.
Οι εταιρείες που αγκάλιασαν τη διοργάνωση είναι αρκετές και αυτό είναι αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια της προσπάθειας του ΝΟΗΣΙΣ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, ερωτήσεις για την ψηφοφορία και άλλες σχετικές πληροφορίες επισκεφτείτε το www.radioawards.gr (δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013).