Με καινούργιο περίπτερο, καινούργιες συμμετοχές και συνεργασίες, πλήθος εκδηλώσεων για οργανωμένες ομάδες και για το ευρύ κοινό υποδέχεται φέτος η  ΔΕΒΘ  παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς.

Σε ένα νέο δικό της χώρο στο Περίπτερο 12, η Παιδική Γωνιά της ΔΕΒΘ αυτονομείται,  μεγαλώνει και υποδέχεται παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια, εκδηλώσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς κ.ά. Συμμετέχουν 43 εκδοτικοί οίκοι και 10 πολιτιστικοί φορείς ενώ  θα πραγματοποιηθούν 129 εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς.

Επισκέψεις οργανωμένων ομάδων μαθητών

Οι επισκέψεις οργανωμένων ομάδων θα πραγματοποιηθούν τις δύο πρώτες ημέρες της Έκθεσης, την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Μαΐου, ενώ τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό.

Το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Υπολογίζεται ότι την Έκθεση θα επισκεφθούν περισσότερα από 3000 μαθητές από 70 σχολεία όλων των βαθμίδων,  από σχολεία της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών, που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και θα συμμετέχουν σε δρώμενα εκδοτικών οίκων και πολιτιστικών φορέων.

Αφιέρωμα στην ποίηση

Φέτος η Παιδική Γωνιά τιμά την ποίηση με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο:

έκθεση εικονογράφησης με τίτλο «Στίχοι ζωγραφιστοί», με τη συμμετοχή 40 Ελλήνων εικονογράφων που δημιούργησαν έργα με αφορμή το αγαπημένο τους ποίημα

-έκθεση ρίμας με τίτλο «Ριμαδόροι συγγραφείς», με τη συμμετοχή 63 Ελλήνων συγγραφέων που έγραψαν ρίμες

-έκθεση πάτσγουορκ με τίτλο “Textile art, fairy tale and poetry, όπου τα έργα συνοδεύονται από ποιήματα για την ποίηση

-γωνιά ανάγνωσης με τίτλο «Τραγουδοποιηματοπαίζοντας», χώρος ανάπαυλας και γνωριμίας με παλιές και νέες εκδόσεις αφιερωμένες στην ποίηση, τον έμμετρο λόγο και τα τραγούδια για παιδιά.

Αφιέρωμα στον Αίσωπο

Σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών παρουσιάζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα – παραστάσεις αφήγησης «Αίσωπος: Διαφορετικός και μοναδικός», «Αίσωπος και αρχαιοελληνικά παιχνίδια: Η ισχύς εν τη ενώσει» και «Αίσωπος και ιστορία του βιβλίου», για οργανωμένες ομάδες μαθητών και για το ευρύ κοινό.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα δικαιώματα του παιδιού

Σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γνωρίζουμε την «Πλανόδια βιβλιοθήκη» και το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!», που στόχο έχει τα παιδιά αναγνώστες να γνωρίσουν, να διεκδικούν και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους.

Ξένοι συγγραφείς και εικονογράφοι στην Παιδική Γωνιά

Οι Γάλλοι Christel Espié, Murielle Szac και Christophe Cazenove, ο Γερμανός Jurgen Bancherus, η Αμερικανίδα Meg Rosoff και ο Βάσκος Patxi Zubizarreta, προσκεκλημένοι από εκδοτικούς οίκους, ινστιτούτα και πολιτιστικούς φορείς, περιμένουν να γνωρίσουν τους μικρούς και μεγαλύτερους επισκέπτες με αφορμή τα βιβλία τους.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου  ALDUS UP.

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
4-7 Μαίου 2023
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ & ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
facebook: Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
website: thessalonikibookfair.gr