Μπορεί η Ελλάδα να φημίζεται για τα ονειρεμένα-ηλιόλουστα τοπία και τα νησιά με τις γαλαζοπράσινες παραλίες αλλά υπάρχει και η ορεινή πλευρά της χώρας μας με τα εντυπωσιακά χιονισμένα βουνά που μπορείς να διασκεδάσεις κάνοντας χειμερινές δραστηριότητες. Άλλωστε, χειμώνας σημαίνει ζεστά ρούχα, βόλτα στο κρύο, ζεστή σοκολάτα ή καφές και αποδράσεις σε χειμερινούς προορισμούς. Σε πολλούς από εμάς μάς αρέσει το κρύο και με κάθε ευκαιρία θέλουμε να ξεφύγουμε πηγαίνοντας σε έναν από αυτούς.

Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή

Στην Ελλάδα είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε αρκετά μέρη – που είναι ιδανικά – για να ευχαριστηθούμε το χιόνι. Μικροί και μεγάλοι περιμένουν πως και πως κάθε χρόνο να επισκεφθούν τα χιονοδρομικά κέντρα. Τα λευκά τοπία σου χαρίζουν την απόλυτη ηρεμία ενώ κάνεις σκι ή snowboard και τα σαλέ των χιονοδρομικών σου προσφέρουν ζεστασιά, καθώς απολαμβάνεις το ρόφημα σου.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλές και καλές επιλογές σε χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία είναι ιδανικά για σκιέρ, αρχάριους και οικογένειες. Aς δούμε μερικές βασικές πληροφορίες για καθένα από τα παρακάτω 11 χιονοδρομικά κέντρα που ξεχωρίσαμε:

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας Καϊμάκτσαλαν

Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό, στα όρια του νομού Πέλλας που αποτελεί σύνορο με τα Σκόπια. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου. Το κέντρο διαθέτει έναν εναέριο αναβατήρα τύπου διθέσιας καρέκλας, τρεις συρόμενους αναβατήρες τύπου πιάτου και άγκυρας, δύο αναβατήρες αρχαρίων, εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης και 12 πίστες διάφορων δυσκολιών.

Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 74 χιλιόμετρα από τη Κοζάνη. Διαθέτει πολλούς και σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων όπου η ταυτόχρονη και άνετη άθληση χιλιάδων χιονοδρόμων είναι καθημερινότητα.

Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια 

Το χιονοδρομικό στα 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στη Νάουσα και πριν από λίγες μέρες έπεσαν οι υπογραφές της σύμβασης εκμίσθωσης μεταξύ του δήμου Νάουσας και της αναδόχου, από τον πρόσφατο διαγωνισμό για το Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια», και της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας «Ορεινός Τουρισμός». Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 23 έτη με ετήσιο μίσθωμα 31.000 ευρώ και προβλέπει την συνολική ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια» και τη μετατροπή του σε ορεινό θέρετρο 12μηνης λειτουργίας.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο ΒΔ τμήμα του νομού Γρεβενών, σε απόσταση 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της Πίνδου, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Η φύση της Πίνδου παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και το τοπίο είναι μοναδικό. Διαθέτει 7 αναβατήρες για να εξυπηρετήσουν γρήγορα και άμεσα τους χιονοδρόμους και συνήθως λειτουργεί έως την αρχή της άνοιξης.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το συναντάμε στα Πιέρια Όρη σε υψόμετρο 1450μ. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα. Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι

Το χιονοδρομικό μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος αλλά το τοπίο αποζημιώνει τους επισκέπτες. Η απόσταση από την πόλη της Καστοριάς είναι μόλις 22 χλμ και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνό δάσος Οξυάς. Διαθέτει 3 πίστες σκι, πίστα Snowboard & ένα εντυπωσιακό Snow-Park, πίστα αρχαρίων με Baby-Lift και έλκηθρα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου

Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται 19 χμ. δυτικά της Φλώρινας και σε υψόμετρο 1650 μ. έως 2000 μ., σχηματίζεται αυχένας, όπου βρίσκεται η διάβαση Βίγλας-Πισοδερίου. Στην τοποθεσία αυτή και μέσα σε δάσος από οξιές βρίσκεται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει συνολικά 12 διαδρομές, από τις οποίες 9 πίστες, 2 δρόμους αντοχής & 1 πίστα κατάλληλη για snowmobile. Από την κορυή του χιονοδρομικού θα έχετε πανοραμική θέα της Πρέσπας που συνδυάζεται με τη θέα των γύρω χιονισμένων βουνοκορφών.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού βρίσκεται στα όρια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, ενός δήμου με πανύψηλα δασωμένα βουνά, πλούσιους υδάτινους πόρους, ποικιλία βλάστησης, με μοναδικά φυσικά χαρίσματα και σπάνιες κλιματολογικές ιδιομορφίες. Απέχει 42χλμ. από τη Δράμα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, τρεις αναβατήρες, μία πίστα snowmobile και τρια σαλέ.

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά

Στη βόρεια πλευρά του Aλή Mπαμπά, μέσα σε δάσος από οξυές και πεύκα, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά δημιούργημα του Eλληνικού Oρειβατικού Συλλόγου Σερρών. Διαθέτει πίστα φωτιζόμενη, κατάλληλη για νυχτερινό σκι. Στο χιονοδρομικό λειτουργεί σαλέ με εστιατόριο, αναψυκτήριο και κοιτώνες, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές εκμάθησης.

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου δημιουργήθηκε από τον ΕΟΣ Βόλου το 1967, οπότε λειτούργησε και ο πρώτος εναέριος αναβατήρας. Διαθέτει πίστες ιδανικές για κάθε δραστηριότητα στο χιόνι, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί και ένα μεγάλο «μπαλκόνι» με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου – είναι ίσως το μοναδικό χιονοδρομικό στον κόσμο που βρίσκεται τόσο κοντά στη θάλασσα. Ένα από τα μεγάλα ατού του Πηλίου είναι οι πετυχημένες εκδηλώσεις νυχτερινού σκι. Μάλιστα, είναι από τα πρώτα χιονοδρομικά που καθιέρωσαν το νυχτερινό σκι στη χώρα μας.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου Μετσόβου 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και αποτελεί το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. Το Anilio Park αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο συνάντησης για σκι, χιονοδρομίες, trekking, ορειβασία, ποδηλασία, εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης και διασκέδασης, στο γεωγραφικό κόμβο Μακεδονίας-Ηπείρου-Θεσσαλίας.

Το μόνο σίγουρα είναι ότι τα μαγευτικά τοπία στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας είναι η αγαπημένη συνήθεια όσων λατρεύουν το χιόνι. Κάθε χρόνο μας χαρίζουν αξέχαστες εμπειρίες στα κατάλευκα μέρη που «ανοίγονται» μπροστά μας.