Το Messenger του Facebook εισάγει ένα νέο στοιχείο ασφαλείας, θέλοντας να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των κρυπτογραφημένων διαλόγων στα μηνύματα με «χρονοδιακόπτη».

Μετά την περσινή αναβάθμιση για μηνύματα που εξαφανίζονται μετά από λίγο στα κρυπτογραφημένα chat του inbox, φέτος το Facebook πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και ανακοίνωσε πως θα ενημερώνει με ειδοποίηση τους χρήστες, όταν κάποιος επιχειρεί να τραβήξει screenshot ένα «εφήμερο» μήνυμα.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες και να αισθάνεστε ασφαλείς, για αυτό θέλουμε να σας κρατάμε ενήμερους, κάθε φορά που κάποιος τραβά ένα screenshot των μηνυμάτων που εξαφανίζονται», ανακοίνωσε στο επίσημο blog της η Meta.

Όταν κάποιος επιλέγει την λειτουργία «εξαφάνισης» στο Messenger, η εφαρμογή διαγράφει τακτικά, αυτόματα τα μηνύματα. Τώρα, το app φαίνεται πως ακολουθεί τα χνάρια του Snapchat και στις ειδοποιήσεις των screenshots.

Tο Facebook λανσάρει κρυπτογραφημένα μηνύματα και συνομιλίες σε ομαδικά chat – το περίφημο E2EE – που θεωρείται «ο χρυσός κανόνας» για ιδιωτικότητα και ασφάλεια στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Με αυτό το σύστημα, δεν επιτρέπεται ούτε καν στον πάροχο της υπηρεσίας να αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα και έτσι ούτε καν η Meta δεν θα είναι σε θέση να διαβάσει τα μηνύματα ή να παρέχει πληροφορίες για αυτά σε τρίτα μέρη.

Όταν κάποιος επιχειρεί να τραβήξει screenshots τα μηνύματά σας σε ένα E2EE chat, οι υπόλοιποι ειδοποιούνται αμέσως.

 

Τα νέα χαρακτηριστικά θα γίνουν διαθέσιμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τόσο για τα κινητά όσο και για την επικοινωνία μέσω υπολογιστή.