Την απομάκρυνση των λαμαρίνων από την πλατεία Ελευθερίας, είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, με τις εργασίες να ξεκινούν άμεσα σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε ανακοινώσει χθες ότι μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες από την πλατεία Ελευθερίας κι ο χώρος να αποδοθεί και πάλι στους δημότες, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την οριστική αξιοποίησή του.

Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει τη διερεύνηση της δυνατότητας να δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ παράλληλα με την επιφανειακή διαμόρφωση και ανάδειξη του χώρου σε πάρκο μνήμης και αναψυχής.

Μέχρι την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, η πλατεία Ελευθερίας θα λειτουργεί ξανά ως υπαίθριο πάρκινγκ, αποτελώντας μία ανάσα στο πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου: 

«Απόφαση της Δημοτικής Αρχής είναι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την οριστική αξιοποίηση της πλατείας, ο χώρος να μην παραμείνει αποκλεισμένος με λαμαρίνες, αλλά να ενταχθεί προσωρινά στο δημοτικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες.

Στην πλατεία Ελευθερίας, στο πλαίσιο του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, θα διαμορφωθούν θέσεις επισκεπτών. Μάλιστα, μετά τις 9.00 κάθε βράδυ τις καθημερινές, μετά τις 4.00 τα απογεύματα του Σαββάτου και τις Κυριακές η στάθμευση είναι δωρεάν».

Αυτό άλλωστε τόνισε κατά την κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, κ. Ζέρβας με ξεχωριστή αναφορά στην απομάκρυνση των λαμαρίνων και από τους σταθμούς του μετρό, υπογραμμίζοντας ότι «η πόλη ανασαίνει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει:

Στην πόλη και στους κατοίκους της αποδίδεται και πάλι η πλατεία Ελευθερίας, καθώς απομακρύνονται μέσα στις επόμενες ημέρες οι λαμαρίνες που κρατούσαν τον χώρο αποκλεισμένο. Μέχρι την οριστική αξιοποίηση και ανάδειξή του, ο χώρος αυτός εντάσσεται προσωρινά στο δημοτικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, ώστε να δοθεί μια ανάσα στο κυκλοφοριακό και στην αγορά.

Στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι στην πλατεία Ελευθερίας να δημιουργηθεί ένας υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων παράλληλα με την επιφανειακή διαμόρφωση και ανάδειξη του χώρου σε πάρκο μνήμης και αναψυχής. Μάλιστα, ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή και ελήφθη απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που ανάβει το πράσινο φως στον σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφορικά με τη δημιουργία υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κινήθηκε ταχύτατα και έχει ήδη αναθέσει σε εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία την ωρίμανση τόσο των μελετών όσο και της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διπλή αξιοποίηση της πλατείας Ελευθερίας.

Απόφαση της Δημοτικής Αρχής είναι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την οριστική αξιοποίηση της πλατείας, ο χώρος να μην παραμείνει αποκλεισμένος με λαμαρίνες, αλλά να ενταχθεί προσωρινά στο δημοτικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες.

Στην πλατεία Ελευθερίας, στο πλαίσιο του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, θα διαμορφωθούν θέσεις επισκεπτών. Μάλιστα, μετά τις 9.00 κάθε βράδυ τις καθημερινές, μετά τις 4.00 τα απογεύματα του Σαββάτου και τις Κυριακές η στάθμευση είναι δωρεάν.

Ωφελημένοι θα είναι και οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της πόλης. Κι αυτό γιατί η προσωρινή ένταξη της πλατείας Ελευθερίας στο δημοτικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα συνοδευτεί με  την παράλληλη αποδέσμευση πάνω από 130 θέσεων σε κομβικούς δρόμους, οι οποίες και θα αποδοθούν για δωρεάν στάθμευση στους μόνιμους κατοίκους του κέντρου.

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης προχωράει με σχέδιο και επενδύει στις υποδομές. Αξιοποιεί τον ενδιάμεσο χρόνο προς όφελος της ίδιας της πόλης. Καμία ανοιχτή πληγή στην πόλη, καμία εκκρεμότητα.

Πηγή: typosthes.gr