Προσχέδια και απεικονίσεις σχετικά με το πως θα διαμορφωθούν οι δρόμοι και οι περιβάλλοντες χώροι του έργου «Ανάδειξη του Άξονα Δημητρίου Γούναρη-Αναβάθμιση οδού Στρατηγού Καλλάρη και Πλατείας Φαναριωτών» έδωσαν στη δημοσιότητα το αρχιτεκτονικό γραφείο, MAS – Makridis Associates Architects, που έχει αναλάβει το έργο.

MAS – Makridis Associates Architects

Το εν λόγω έργο έχει στόχο τη αναβάθμιση της περιοχής και την ανάδειξη του ιστορικού άξονα της πόλης. Αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη εστιάστηκε:

• Στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου του ιστορικού κέντρου της πόλης και τη μετατροπή της αστικής περιοχής από ένα άναρχο χώρο στάθμευσης, σε ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον και σε μια περιοχή φιλική στους κατοίκους της πόλης.
• Στην ανάδειξη του μνημειακού άξονα της οδού Δ. Γούναρη που συνδέει το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης με το Γαλεριανό συγκρότημα, τη Ροτόντα και τον Πύργο Τριγωνίου.
• Στην αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση των δρόμων της περιοχής, της πλατείας Φαναριωτών και του περιβάλλοντος χώρου του ναού της Νέας Παναγίας
• Στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των ευρημάτων του αρχαίου Ιπποδρόμου Θεσσαλονίκης.
• Στην εξασφάλιση βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην περιοχή, με τη δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας με στάθμευση αποκλειστικά για ΑΜΕΑ, στη βελτίωση της ασφαλούς κίνησης πεζών, ατόμων με ειδικές ανάγκες και της κίνησης ποδηλάτων.
• Στην αύξηση των χώρων πράσινου (υπάρχον 650m2, προτεινόμενο 1.460m2), την εξασφάλιση φυσικής σκίασης, ηλιασμού και αερισμού και την παρουσία του υγρού στοιχείου για βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.
• Στον εμπλουτισμό του αστικού χώρου με σύγχρονο αστικό εξοπλισμό.

Η διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων γίνεται με συνεχείς ρέουσες κινήσεις, στενώματα και διαδρομές, διευρυμένες περιοχές στάσης με κατάλληλο αστικό εξοπλισμό και μεγάλες επιφάνειες πράσινου, με στόχο την ενοποίηση, τον εμπλουτισμό και την ανάδειξη του αστικού χώρου. Οι σχεδιαστικοί χειρισμοί παραμένουν αυστηροί, με ενιαίο ύφος και εκφραστική λιτότητα.

MAS – Makridis Associates Architects
MAS – Makridis Associates Architects

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι ημίλευκοι, γκρι και κόκκινοι -στις ιστορικές διαδρομές- γρανιτοκυβόλιθοι, χρωματιστή άσφαλτος, λευκό ‘κτενισμένο’ μάρμαρο Καβάλας, εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα και ανοξείδωτος χάλυβας.

Η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε σε ερευνητική εργασία που συντάχθηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού υπό τον καθ. κ. Ν. Καλογήρου, μελέτη της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε «Μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου της Ν. Παναγίας και των λειψάνων του αρχαίου Ιπποδρόμου Θεσσαλονίκης» της Γεν. Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

MAS – Makridis Associates Architects