Γλυπτό έργο με τίτλο «ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (ΤΟ ΤΕΛΟΣ)» με το οποίο αποδίδεται φόρος τιμής στη μνήμη των 57 αδικοχαμένων συνανθρώπων μας στην τραγωδία των Τεμπών, πρόκειται να τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη, στην μαρμάρινη προβλήτα στην παλιά παραλία.

Η χωροθέτηση του γλυπτού κατόπιν δωρεάς του Συλλόγου θυμάτων Τεμπών πρόκειται να έρθει προς έγκριση την ερχόμενη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του Συλλόγου θυμάτων Τεμπών κ. Καρυστιανού, η εικαστικός Μαρία Μανδάκη και ο σιδηρουργός Γιώργος Σαντεξής, κατέθεσαν πρόταση δωρεάς του συγκεκριμένου γλυπτού έργου τέχνης προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την πρόταση, ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αποτελούν την αρχή και το τέλος μιας διαδρομής που ενώνει τις δυο πόλεις σε ένα κοινό δράμα. Στο Δήμο Αθηναίων πρόκειται να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί ένα γλυπτό «ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ» (Η ΑΡΧΗ) και στο Δήμο Θεσσαλονίκης το γλυπτό έργο «ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (ΤΟ ΤΕΛΟΣ)».

Σημειώνεται ότι η δημιουργία του μνημείου στην Αθήνα εγκρίθηκε ύστερα από την εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, κατά την 10η Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/3/2024. Πρόκειται να τοποθετηθεί στο πάρκο Ερμού και Πειραιώς, απέναντι από την Τεχνόπολη.

glypto_athinas.jpg

Το γλυπτό που θα τοποθετηθεί στην Αθήνα 

Με το έργο αυτό αποδίδεται φόρος τιμής στη μνήμη των 57 αδικοχαμένων συνανθρώπων μας. Τονίζοντας σε όλα τα σημεία του έργου το τεράστιο μέγεθος αριθμού 57  (ρίζες πλεγμένες 57-κλαδιά με παρακλάδια 57-πουλιά 57). Ένα έργο ευαίσθητο – ευγενικό με σεβασμό στον πόνο και συγχρόνως δυνατό. Ένα έργο για όλες αυτές τις ζωές που χάθηκαν αλλά ρίζωσαν για πάντα εδώ για να μην ξεχαστούν ποτέ.

Το γλυπτό έργο «ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (ΤΟ ΤΕΛΟΣ)» το οποίο προορίζεται για την πόλη της Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στην Μαρμάρινη Προβλήτα του 1896 στην παλιά παραλία Θεσσαλονίκης. Ο χώρος προτάθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη με τη σύμφωνη γνώμη της κ. Καρυστιανού πρόεδρο του Συλλόγου θυμάτων Τεμπών, της κ. Μανδάκη Μαρίας εικαστικό και  του κ. Γ. Σαντεξή σιδηρουργό.

mnimeio-tempi-thessaloniki.jpg

Φωτογραφία του προτεινόμενου γλυπτού στη Θεσσαλονίκη 

Στις απολήξεις των κλαδιών, στο έργο της Αθήνας, θα υπάρχουν 57 πουλιά που στο κάθε ένα θα αναγράφεται το όνομα και η ηλικία του κάθε θύματος από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα». Στο έργο της Θεσσαλονίκης τα πουλιά θα είναι  «πεσμένα» κάτω στην βάση του και στα κλαδιά θα υπάρχουν διάσπαρτα φύλλα που σκοπό έχουν να σηματοδοτήσουν την συνέχεια της ζωής.

Ο βράχος θα κατασκευαστεί από πέτρα Λακκώματος. Το συνολικό βάρος του έργου εκτιμάται σε 5-6 τόνους.

Το σύνολο των εργασιών της κατασκευής του γλυπτού καθώς και η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο σημείο θα εκτελεστούν με μέριμνα και δαπάνες του δωρητή.

Πηγή: typosthes.gr