Στην Ιαπωνία όποιος χάσει κάτι, από κινητό μέχρι πιστωτικές κάρτες, ακόμη και ομπρέλες, μπορεί να το βρει. Το σύστημα Lost & Found του Τόκιο φαίνεται να λειτουργεί εξαιρετικά, χάρη στο Koban Police Station.

Όπως λέει η επικεφαλής του Lost & Found, Yukiko Igarashi στο BBC, μόνο το 2019 είχαν βρεθεί χαμένα μετρητά που ανέρχονταν σε 34 εκατομμύρια δολάρια. Το ίδιο έτος είχαν βρεθεί 4,15 εκατομμύρια χαμένα αντικείμενα. Αυτήν την στιγμή, βρίσκονται στα ράφια περίπου 600.000.

Σύμφωνα με την Igarashi, το μεγαλύτερο ποσοστό επιστροφής στον ιδιοκτήτη τους έχουν τα κινητά τηλέφωνα, σε ποσοστό 90%. Ακολουθούν τα πορτοφόλια με 70%, και τα έγγραφα όπως διπλώματα οδήγησης, κάρτες υγείας και πιστωτικές κάρτες.

Κάποια αντικείμενα επιστρέφονται ακόμη και την ίδια μέρα, άλλα όμως όχι, καθώς κανείς δεν τα αναζητεί ποτέ. Σε αυτήν την περίπτωση και πάλι τίποτα, δεν πάει χαμένο. Αν εντός τριών μηνών δεν αναζητήσει κανείς κάποιο αντικείμενο, ο πολίτης που το βρήκε μπορεί να ζητήσει να το έχει υπό την κατοχή του. Αν ούτε αυτό δεν συμβεί, τότε το αντικείμενο διατίθεται σε δημοπρασία.

To αστυνομικό τμήμα Koban, είναι ουσιαστικά «πανταχού παρόν» και έχει αναπτύξει μια «διαφορετική σχέση με τους πολίτες», όπως λέει η Yukiko Igarashi. Οι αστυνομικοί εξυπηρετούν τους πολίτες και καταγράφουν τα χαμένα αντικείμενα, ώστε αυτά να αναζητηθούν με ακρίβεια και να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.

Το αντικείμενο μεγαλύτερης αξίας που ευρέθη ποτέ ήταν 1 εκατομμύριο γεν (περίπου 8.800 δολάρια) σε έναν φάκελο. Η Igarashi πάντως λέει ότι το πιο ενδιαφέρον ήταν μια μασέλα και μερικά ψεύτικα δόντια: «Αναρωτιέμαι πώς γύρισε ο ιδιοκτήτης τους σπίτι», σημειώνει στο BBC.

Όπως φαίνεται, μεγάλο μέρος της διαδικασίας πιστώνεται στην ίδια την κουλτούρα των Ιαπώνων. Φαίνεται ότι μαθαίνουν αυτήν τη συμπεριφορά από μικρά παιδιά, ώστε να επιστρέφουν ακόμη και «μισό γεν». Οι Ιάπωνες έχουν ένα «societal eye», σε ελεύθερη μάλλον μετάφραση μια «κοινωνική κουλτούρα».