Το Σπιτόδενδρο είναι ένα σχολείο που δημιουργήθηκε από μία ομάδα εκπαιδευτικών με όραμα, σε ένα χώρο φιλόξενο και φωτεινό, που υπόσχεται να βοηθήσει τους γονείς να φροντίσουν και να μεγαλώσουν παιδιά χαρούμενα, δραστήρια και ευαισθητοποιημένα. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, εκτός των άλλων, προσφέρει και απογευματινή λειτουργία για όσους έχουν δύσκολα ωράρια στη δουλειά τους. Αξίζει να το γνωρίσετε. Δείτε γιατί παρακάτω.

Τρεις εμπνευσμένοι παιδαγωγοί και ένας ψυχολόγος δημιούργησαν το σχολείο των ονείρων σας

Το 2019 έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή του Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου ένας νέος χώρος μάθησης. Ο παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο «Σπιτόδενδρο» ιδρύθηκε από τους Γλαντζή Τάσο, Δημολιό Κωστή, Μπάσογλου Δημήτρη και Τουφεξίδη Ελίζα, 4 ανθρώπους με χρόνια εμπειρίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Μαζί με μια προσεκτικά επιλεγμένη ομάδα έμπειρων παιδαγωγών και συνεργατών, το Σπιτόδενδρο αποτελεί έναν χώρο που προσφέρει σε ένα ζεστό, φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας. Στο σχολείο εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες μέθοδοι μάθησης μέσω ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που είναι θεμελιωμένο στο παιχνίδι, τις ομαδοσυνεργατικές εμπειρίες και το βίωμα. Το Σπιτόδενδρο χαρακτηρίζεται από την ανθρώπινη πλευρά των εκπαιδευτικών και του προσωπικού που το απαρτίζουν. Είναι όπως λέει και το μότο του «ένα σχολείο με όλα τα παιδιά».

Ελίζα Τουφεξίδη και Κωστής Δημολιός

Πρωινή και απογευματινή λειτουργία

Το Σπιτόδενδρο απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας από 2 έως 6 ετών. Επιχειρώντας να εξυπηρετήσει κάθε οικογένεια προσφέρει πρωινή και απογευματινή βάρδια λειτουργίας. Τα πρωινά τμήματα λειτουργούν από τις 7:00 έως τις 15:00 ενώ τα απογευματινά από τις 15:00 έως τις 21:00. Υπάρχει ευελιξία όσον αφορά τις ώρες παραμονής του παιδιού στον χώρο έπειτα από συνεννόηση με τη γραμματεία, ενώ τα απογευματινά τμήματα διαθέτουν ευέλικτα προγράμματα παρακολούθησης από 2 έως και 5 φορές την εβδομάδα. Το σχολείο συνεργάζεται, επιπλέον, με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Χώροι και τοποθεσία

Η μάθηση και το παιχνίδι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στο Σπιτόδενδρο, ενώ το σχολείο φροντίζει παράλληλα για την ασφάλεια των παιδιών. Το σχολείο στεγάζεται σε ένα μεγάλο ισόγειο χώρο που πληροί όλες τις τελευταίες προδιαγραφές καθαριότητας και ασφαλείας. H παιδαγωγική δράση και η ελεύθερη απασχόληση των παιδιών υλοποιούνται στις μεγάλες και άνετες αίθουσες του χώρου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από μεγάλα διαλείμματα τα οποία πραγματοποιούνται στις δύο μεγάλες αυλές όπου τα παιδιά μπορούν ξέγνοιαστα να απολαύσουν αμέτρητες ώρες παιχνιδιού. Ένας κατάλληλα στεγασμένος χώρος μπροστά στην είσοδο του σχολείου ευνοεί τις δυνατότητες απασχόλησης των παιδιών στην αυλή ακόμη και κατά τις βροχερές ημέρες.

Σε επαφή με τη φύση

Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον και η καλλιέργεια μιας σχέσης αγάπης και σεβασμού για τη φύση, αποτελούν κάποιους από τους βασικούς στόχους το εκπαιδευτικού προγράμματος και των στόχων του σχολείου. Μέσα από εξορμήσεις στον οπωρώνα που φιλοξενείται στο πίσω μέρος της αυλής του σχολείου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαδικασίες καλλιέργειας και φροντίδας καρπών και φυτών.

Τις δράσεις του σχολείου ακολουθούν ώρες ξεκούρασης στην ειδική αίθουσα ύπνου που διατίθεται, στην οποία τα παιδιά μπορούν να ξεκουραστούν μετά τις ώρες παιχνιδιού.

Άνετη Τοποθεσία

Το Σπιτόδενδρο στεγάζεται σε μια κομβική αλλά παράλληλα μακριά από τους καταιγιστικούς ρυθμούς της πόλης τοποθεσία, δίπλα στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο (Ασκληπιού 8, Πυλαία, Θεσσαλονίκη). Το σχολείο διαθέτει σύγχρονα και ασφαλή σχολικά λεωφορεία για τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο. Για τους γονείς που επιλέγουν να μεταφέρουν το παιδί με δικό τους μέσο προσφέρεται άνετη και ασφαλής στάθμευση έξω από τους χώρους του σχολείου.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου επικεντρώνεται στην ομαλή ένταξη του παιδιού στη σχολική ζωή και τη σταδιακή του κοινωνικοποίηση μέσα από την καλλιέργεια δεξιοτήτων που αφορούν τη γλώσσα, την επικοινωνία, προ-μαθηματικές δεξιότητες, εικαστικά, μουσική και δεξιότητες δραματοποίησης.

Η μάθηση στο σχολείο επιτυγχάνεται μέσα από το βίωμα και τη συν-ύπαρξη με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, εκπαιδευτικών και μαθητών/ριών. Με γνώμονα αυτή την θεωρητική αρχή η παιδαγωγική ομάδα του «Σπιτόδενδρου» θέσπισε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη γνωστικών, κινητικών, γλωσσικών, αισθητικών, καλλιτεχνικών, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες από μαθήματα εγγραμματισμού στα ψηφιακά μέσα και γνωριμίας με την αγγλική γλώσσα, ενώ από τη νέα σχολική χρόνια στο σχολείο θα προσφέρονται εργαστήρια ρομποτικής, καλλιτεχνικών και κρουστών.

Παροχές υγείας-φροντίδας και ασφαλείας

Στο πλαίσιο των παροχών φροντίδας που σχετίζονται με την εύρυθμη και ολόπλευρη σωματική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών το Σπιτόδενδρο συνεργάζεται με έμπειρους και καταξιωμένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα η επιστημονική ομάδα του σχολείου απαρτίζεται από ψυχολόγο, παιδίατρο, λογοθεραπεύτρια και νοσηλεύτρια η οποία βρίσκεται στο χώρο του σχολείου καθημερινά και σε περιπτώσεις τραυματισμών ή/και ασθενειών, παρέχει τις υπηρεσίες της.

Εργαστήρια, σεμινάρια και εκδρομές

Στο «Σπιτόδενδρο» πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις γύρω από την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών. Παράλληλα στο σχολείο πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις που εστιάζουν στην ψυχαγωγία των οικογενειών. Το σχολικό έτος 2019-20 φιλοξενήθηκαν στο σχολείο μία σειρά από σχετικά σεμινάρια και εκδηλώσεις (Σεμινάριο πρώτων βοηθειών, σεμινάριο διαχείρισης των καταστάσεων αποχωρισμού, σεμινάριο ανάπτυξης του λόγου) αλλά και κυριακάτικες θεατρικές παραστάσεις με γνωστές θεατρικές ομάδες της πόλης μας. Κάθε μήνα πραγματοποιούνται, επιπλέον, εξορμήσεις και δράσεις σε φορείς και πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρο στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος προσφέρεται, τέλος, για τη διοργάνωση παιδικών θεματικών πάρτι και εκδηλώσεων, πλαισιωμένων και υποστηριζόμενων από το προσωπικό του σχολείου.

Εγγραφές

Οι εγγραφές για τη νέα χρονιά έχουν ήδη ξεκινήσει. Επικοινωνώντας με το σχολείο μέσω της γραμματείας, των κοινωνικών του δικτύων ή και μέσω email μπορείτε να ορίσετε ένα ραντεβού για να γνωρίσετε από κοντά το προσωπικό και τους χώρους του.

Διεύθυνση:

Ασκληπιού 8, Πυλαία-Θεσσαλονίκη (Δίπλα στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο)
Ώρες Λειτουργίας:
7:00-21:00 Πρωινή και Απογευματινή Βάρδια
Email: [email protected]
Site: www.spitodendro.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310472266