Το αφιέρωμα στα αριστουργήματα του Ελληνικού Κινηματογράφου και τους δημιουργούς του με προβολές σε κόπιες φιλμ 35mm συνεχίζεται για δεύτερη σεζόν.

Ο Κινηματογράφος Βακούρα προβάλλει μια από τις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, τους αριστουργηματικούς «Απόντες (1996)» του Νίκου Γραμματικού.

Η τρίτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του σπουδαίου δημιουργού αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς στο 37ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σάρωσε στα βραβεία.

Το σενάριο υπέγραψε ο σκηνοθέτης μαζί με τον μετέπειτα καταξιωμένο συγγραφέα Νίκο Παναγιωτόπουλο με πρωταγωνιστές μία «γροθιά» ταλαντούχων νέων και ως επί το πλείστον «άβγαλτων», κινηματογραφικά, ηθοποιών.

Την ταινία θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου και μουσικός Άκης Καπράνος. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Νίκο Γραμματικό μέσω βιντεοκλήσης. Η προβολή, όπως όλες του αφιερώματος, θα γίνει σε μια ανακατασκευασμένη Ernemann του 1952.

Υπόθεση:

Έξι παιδικοί φίλοι από τη Σαλαμίνα συναντιούνται σποραδικά στο διάστημα από το Ευρωμπάσκετ του 1987 μέχρι το Μουντιάλ του 1994. Μέσα σε αυτήν την επταετία η ζωή τους εξελίσσεται και οι σχέση τους περνά στάδια. Βλέπουμε τις διαφορετικές τους κοσμοθεωρήσεις, τις ιδεολογικές τους διαφωνίες, τους καβγάδες, τις σχέσεις τους με τις γυναίκες, τους διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους, την απόσταση που τους χωρίζει και τη φθίνουσα πορεία της φιλίας τους. Ταυτόχρονα με την ιστορία των έξι φίλων, βλέπουμε και τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στο εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την περίοδο.

Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Βαγγέλης Μουρίκης, Τάσος Νούσιας, Νίκος Γεωργάκης, Κωνσταντίνος Σταρίδας, Γιώργος Ευγενικός, Αντώνης Αντωνίου, Άρτο Απαρτιάν, Μηνάς Χατζησάββας, Ανατολή Αθανασιάδου, Βιβή Κόκκα, Στέργιος Νένες

 

info
Τρίτη 23 Απριλίου 2024 στις 21:00
Κινηματογράφος Βακούρα
Ιωάννου Μιχαήλ 8, Θεσσαλονίκη
Εισιτήρια: more.com