Σε ισχύ από σήμερα δέσμη μέτρων στην Αττική σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς του νέου κορωνοϊού, καθώς η περιφέρεια παραμένει στο «κόκκινο», διατηρώντας σταθερά και υψηλά την πρώτη θέση στην κατανομή των κρουσμάτων.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε την Τρίτη 15/9 ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, να υπογραμμίζει την ανησυχητική αντοχή της πανδημίας στα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης, χαρακτηρίζοντας τα αστικά κέντρα «εκκολαπτήρια της επιδημίας» μακροπρόθεσμα, και καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν τον κύκλο επαφών τους, φτιάχνοντας τις λεγόμενες «κοινωνικές φούσκες».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως το λεκανοπέδιο βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, καθημερινά. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για τις κλίνες ΜΕΘ που εμφανίζουν επιβάρυνση πάνω από 60% με ανοδική τάση.

Μάσκες παντού

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα:

  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες–διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων), όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου
  • Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
  • Ορίζεται όριο των έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε ο,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
  • Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
  • Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
  • Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ.

Πηγή: dikaiologitika.gr