Μέσα από το πρίσμα της μόδας που διαμορφώθηκε στην τζαζ εποχή και του απαράμιλλου στυλ που άλλαξε την ιστορία, θα παρουσιαστεί η θεματική για την εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ από την πρέσβειρα της International Jazz Day Β.Ελλάδος Αλεξάνδρας Καλέτσαρη την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 στον χώρο του Sugar Draft στις 9μ.μ.

Η εκδήλωση περικλείει ειδικό μουσικό αφιέρωμα και τιμάει μουσικούς της τζαζ σκηνής που μας άφησαν το 2023 από τον έμπειρο και εξαίρετο μουσικό παραγωγό Ανδρέα Νικάκη που θα επιλέξει ένα ξεχωριστό μουσικό ρεπερτόριο για να “χαθούμε”, να ταξιδέψουμε και να ξεναγηθούμε μουσικά μέσα από τις μαγικές φωνές των:
Tony Bennett, Astrud Gilberto,
και να περιπλανηθούμε μέσω των συνθέσεων των Burt Bacharach και Jeff Bech όπου θα υπάρχει απευθείας μετάδοση και μέσω live streaming σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Μανώλη Σιδερίδη, έναν σπουδαίο δάσκαλο και μουσικό που μας άφησε τον Δεκέμβριο του 2023 και είχε προσφέρει τόσα πολλά τόσο στην διδασκαλία και είχε αφήσει το στίγμα του στην μουσική σκηνή πανελλαδικώς και διεθνώς.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου Hu.M.A.N.S. (Όμιλος Νέων Επαγγελματιών & Επιστημόνων).

Υποστήριξη πολιτιστικού συλλόγου «Εράτυρα – Θεσσαλονίκη»

Αναλυτικό πρόγραμμα

Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ 2024, Θεσσαλονίκη
Project: «Jazz Prism»

20.30 Προσέλευση

21.00 Χαιρετισμός και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ
Αλεξάνδρα Καλέτσαρη, εκπρόσωπος International Jazz Day Βορ. Ελλάδος

21.10 Παρουσίαση – ομιλία με θέμα:
«Η τζαζ και η μόδα: πως διαμορφώθηκε το στυλ και η μόδα της εποχής μέσα από την τζαζ»
Έρευνα – εισήγηση
Αλεξάνδρα Καλέτσαρη, μουσικός παιδαγωγός / μουσικός

21.30 Μουσικό αφιέρωμα στους:
Tony Bennet, Astrud Gilberto, Burt Bacharach, Jeff Bech
Ανδρέας Νικάκης, μουσικός παραγωγός, δ/ντής SP RadioNetwork

23.30
Μουσικό πρόγραμμα / ποτ πουρί από την jazz – blues – rock.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Μανώλη Σιδερίδη για την συμβολή του στην μουσική σκηνή πανελλαδικά και σε διεθνές επίπεδο καθώς και στην εκπαίδευση.

Χώρος:
Sugar Draft, Κατσιμίδη 4 (περιοχή Ευκλείδης, Κυβέλεια)

Ελεύθερη είσοδος
(ειδική προσφορά για την εκδήλωση: έκπτωση σε κατανάλωση μπύρας
Alpha, Νύμφη, Μύθος)

Συντελεστές:

Ανδρέας Νικάκης – μουσικός παραγωγός, δ/ντής SP Radio Network
Γιώργος Πυρπιλής – φωτογραφική κάλυψη
Κατερίνα Σμαραγδή – graphic designer, υπεύθυνη Yellow Dot

Αλεξάνδρα Καλέτσαρη
μουσικός, μουσικός παιδαγωγός, εκπρόσωπος Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ Βορ. Ελλάδος, πολιτιστική διαχείριση

Υπό την αιγίδα του Ομίλου Hu.M.A.N.S (Όμιλος Νέων Επαγγελματιών & Επιστημόνων)
Υποστήριξη πολιτιστικού συλλόγου «Εράτυρα – Θεσσαλονίκη

Σχετικά με την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΖΑΖ

H UNESCO (ο οργανισμός του ΟΗΕ που ασχολείται με εκπαιδευτικά, επιστημονικά και πολιτιστικά θέματα) ανακήρυξε την 30η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ Μουσικής, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του οργανισμού τον Νοέμβριο του 2011 στο Παρίσι.

Από τον Απρίλιο του 2012, ξεκίνησε αυτή η επέτειος της τζαζ μουσικής, με συναυλίες και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, δρώμενα, ομιλίες, παρουσιάσεις και σεμινάρια.

Η UNESCO, με την αρωγή του Ινστιτούτο Jazz “Thelonious Monk”, στο οποίο είναι πρόεδρος μια εμβληματική μορφή της τζαζ μουσικής ο πιανίστας, συνθέτης της τζαζ Herbie Hancock & Πρέσβη Καλής Θελήσεως της Unesco, θέσπισε την 30η Απριλίου, ως την παγκόσμια μέρα της τζαζ μουσικής και την χαρακτήρισε ως «φωνή ελευθερίας».

Σκοπός του εορτασμού είναι «να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές».

Η 30η Απριλίου επιλέχτηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ, επειδή συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του Μήνα της Τζαζ, που εορτάζεται κάθε Απρίλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν τη γενέθλια χώρα της τζαζ μουσικής.

Ο λόγος της ιδιαίτερης τιμής στην τζαζ, είναι ότι ήθελαν να τονίσουν το ρόλο της, ως ένα μέσο επικοινωνίας των λαών, καθώς η τζαζ καταφέρνει να ενώσει της μουσικές και τους ανθρώπους, από κάθε γωνιά της Γης.

Και στην χώρα μας, όμως, έχει την τιμητική της, μιας διοργανώνονται εκδηλώσεις σε πόλεις όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα η Πρέβεζα και οι Σέρρες.

#SPRING IN THE CITY_ Ζωντανή Μουσική