Με τη Στέλλα Καλλέ γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά μας χρόνια και χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατηρήσαμε μία φιλική και ανθρώπινη επαφή με αναφορές σε κοινά μας ενδιαφέροντα. Είναι εκπαιδευτικός και διδάκτορας της Διδακτικής της Ιστορίας (έχουμε αποφοιτήσει αμφότεροι από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ) και είχα τη χαρά να μοιραστεί μαζί μου και την πρώτη της συγγραφική «περιπέτεια», τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Έρωτας και Αλάτι». Τώρα, λοιπόν, ήρθε η σειρά για νέες ιστορίες, για την αποτύπωση βιωμάτων πραγματικών ανθρώπων και καταστάσεων. Ιστορίες Αγάπης, όχι απλές, αλλά XL. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα τόσο για τις θερινές επιλογές των βιβλιόφιλων αλλά και για αυτή την ιδιαίτερη περίοδο, όπου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ενδοσκοπούμε.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Το «XL: Ιστορίες Αγάπης» είναι το δεύτερο βιβλίο σου. Έχει αλλάξει κάτι συγγραφικά σε σχέση με το πρώτο;
Πιστεύω πως ναι. Θα τολμήσω να χρησιμοποιήσω τον όρο και να πω ότι έχει ωριμάσει η γραφή μου και αυτό είναι κάτι που ακούω συχνά τις τελευταίες μέρες και από το αναγνωστικό μου κοινό.

Γράφοντας αυτό το βιβλίο υπήρξαν πράγματα που αναθεώρησες αλλά και κάτι νέο που έμαθες διερευνώντας το θέμα του έρωτα, της αγάπης, της συνύπαρξης;
Όταν προτίθεσαι να αποτυπώσεις την ιστορία ενός άλλου ανθρώπου σε λέξεις μαθαίνεις να είσαι πρώτα από όλα καλός ακροατής και να παρατηρείς πέρα από τον λόγο και την έκφραση του συναισθήματος. Αυτό που συνειδητοποίησα λοιπόν ακούγοντας και στη συνέχεια γράφοντας αυτές τις προσωπικές μαρτυρίες είναι ότι ο πόνος, ο ενθουσιασμός, η απώλεια, ο έρωτας παρόλο που είναι οικουμενικά συναισθήματα βιώνονται μοναδικά από τον καθένα και την καθεμιά από εμάς. Ταυτόχρονα όμως σε κάθε ιστορία αγάπης κάποιου άλλου υπάρχει κι ένα δικό μας κομμάτι που βρίσκει ταύτιση.

Πώς συγκεντρώνεις το «υλικό» που θα σε οδηγήσει σε μία ιστορία;
Δεν πρόκειται για «υλικό» που συντίθεται για να γίνει ιστορία. Πρόκειται για αληθινές αφηγήσεις γυναικών που γίνονται διηγήματα. Ήθελα λοιπόν να αποτυπώσω καθημερινές, οικείες ιστορίες που εύκολα ακούει κάποιος σε μια παρέα, σε μια ταβέρνα, στο αστικό. Ιστορίες όμως με θέματα που αγγίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα και μιλάνε για κοινωνικά στερεότυπα, κακοποίηση, νέους τρόπους γνωριμίας κτλ.

Πώς βρίσκεις μέσα στην καθημερινότητα χρόνο για τον «συγγραφικό χρόνο»;
Δημιουργώ χρόνο, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει. Η συγγραφή είναι ο δικός μου τρόπος ξεκούρασης και αποφυγής μιας μερικές φορές απαιτητικής καθημερινότητας.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς; Θεωρείς κάποιους από αυτούς ως επιρροή στον τρόπο γραφής σου;
Αγαπώ με πάθος την Ιζαμπέλ Αλιέντε και τον Λουίς Σεπούλβεδα αλλά νομίζω ότι η γραφή μου δεν έχει καθόλου δικές τους επιρροές.

 Έχεις προσωπικούς ήρωες;
Αν μιλάμε για τη ζωή μου και τις διαπροσωπικές μου σχέσεις ήρωες θεωρώ όλους όσους καταφέρνουν να δείχνουν καθημερινά καλοσύνη σε μια ιδιαίτερα τοξική καθημερινότητα. Αν μιλάμε για το βιβλίο μου όλες μου οι ηρωίδες μου κάνουν δύο σημαντικά κατ’ εμέ πράγματα: αγαπούν με πραγματικό δόσιμο ψυχής και δεν διστάζουν να βάλουν τέλος σε καταστάσεις που έχουν ψυχικό ή σωματικό κόστος.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δεκατρείς γυναίκες αφηγούνται. Δεκατρείς αληθινές ιστορίες. Ιστορίες γυναικών που αγάπησαν και αγαπήθηκαν, που ερωτεύτηκαν και πληγώθηκαν, που άλλοτε έπαιξαν ρόλο πρωταγωνίστριας και άλλοτε κομπάρσου. Ιστορίες καθημερινές, οικείες αλλά και μοναδικές. Ιστορίες για σένα και για μένα. Ιστορίες για τον έρωτα που δεν τιθασεύεται σε λέξεις και γράφει μόνος του όσα έχει να πει.

Η Στέλλα Καλλέ είναι διδάκτορας της Διδακτικής της Ιστορίας και εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Της αρέσει να μαθαίνει, να διαβάζει, να παρατηρεί τους ανθρώπους και να γράφει γι’ αυτούς. Αγαπά τα ταξίδια, τις αγκαλιές και τα θερινά σινεμά.
Το «Έρωτας και αλάτι» από τις εκδόσεις Μαλλιάρης ήταν το πρώτο βιβλίο της.

Φωτογραφία Εξωφύλλου:
Inner path, Στέλλα Σιδηροπούλου

Διαγωνισμός

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας παρακάτω.

Διαγωνισμός XL: Ιστορίες Αγάπης: Φόρμα Συμμετοχής

Κερδίστε 1 αντίτυπο του βιβλίου XL: Ιστορίες Αγάπης

Δήλωσε Συμμετοχή!
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου (Επίθετο, όνομα, τηλέφωνο, email) στην παρακάτω φόρμα μέχρι και την Τ 7/7 στις 11:00 και θα λάβεις μέρος στην κλήρωση για τον τυχερό που θα κερδίσει ένα αντίτυπο του βιβλίου XL: Ιστορίες Αγάπης

Τo όνομα του τυχερού θα ανακοινωθεί κάτω από τη φόρμα συμμετοχής!

Όνομα*

Επώνυμο*

Εmail*

Τηλέφωνο*

Αποδέχομαι τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων που καταχωρώ για τους σκοπούς του παρόντος σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.*

Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Η τυχερή είναι η Κουμπουρέλου Μαρία και θα ανακοινωθεί για την παραλαβή του δώρου της.