Τον sushi chef Άρη Γκαϊτατζή τον γνώρισα ένα βράδυ στο Kasai, το sushi bar του ξενοδοχείου Nikopolis. Είχε έρθει από την Αγγλία και μας σέρβιρε μία ποικιλία πιάτων, που ομολογώ με ενθουσίασαν με τη δημιουργικότητά τους. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις εμπειρίες του στο Λονδίνο, τη σχέση του με τη φιλοσοφία της ιαπωνικής κουζίνας και τους «δασκάλους» δίπλα στους οποίους μαθήτευσε. Ένας ενθουσιώδης chef με όρεξη να εισάγει νέες ιδέες στο τραπέζι. Τώρα, λοιπόν, δημιουργώντας το δικό του sushi bar, το Gohan, στη Ν. Ευκαρπία, μπορεί να μας μυήσει στη δική του «ιαπωνική κουζίνα».

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος

 

Η εμπειρία στο μεγαλύτερο group ιαπωνικής κουζίνας του Λονδίνου

Συζητώντας για τη δική του πορεία στα μονοπάτια της ιαπωνικής κουζίνας, μου εξηγεί πόσο καθοριστική ήταν η συνεργασία του με το Japan Center Group, έναν από τους μεγαλύτερους γαστρονομικούς ομίλους της Αγγλίας, κορυφαίο σε ό,τι αφορά την ιαπωνική κουζίνα, με καταστήματα και εστιατόρια, όπως η αλυσίδα Soryu και το fine dinning restaurant Sakagura. Ο Άρης ήταν head chef στο Soryu της Regent Street αλλά είχε και την επίβλεψη της κουζίνας και για άλλα εστιατόρια της ίδιας αλυσίδας. Σημαντική, επίσης, εμπειρία θεωρεί και το διάστημα που δούλεψε δίπλα σε έναν από τους κορυφαίους Ιάπωνες chefs, τον Kanji Furukawa, στο εστιατόριο Sakagura, ο οποίος εισήγαγε την κουζίνα του τόπου καταγωγής του, τη Hakata, σε γαστρονομικές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο.

Η γευστική ιεροτελεστία στο Gohan Sushi Bar

Ο χώρος στο Gohan με τις σκούρες επιφάνειες και το παιχνίδι του φωτισμού λειτουργεί ευεργετικά καθώς σε απομακρύνει από τον εξωτερικό χώρο και σε αφήνει να επικεντρωθείς στον λόγο για τον οποίο βρίσκεσαι εδώ: την απόλαυση του φαγητού.

Το μενού ακολουθεί τη φιλοσοφία της κουζίνας Hakata, που σημαίνει ότι η βαρύτητα δίνεται στην πρώτη ύλη και έπειτα η παράδοση συνδυάζεται με τη δημιουργικότητα. Περιττό να αναφέρουμε ότι οι πρώτες ύλες επιλέγονται αυστηρά για να υπηρετήσουν αυτή την παράδοση και τους κανόνες της ενώ όλες οι παρασκευές είναι χειροποίητες.

Gyoza (γκιόζα) με λαχανικά ή κοτόπουλο

Το μενού διαθέτει μία ποικιλία από ορεκτικά με τα κλασσικά φασόλια Edamame και τα χειροποίητα spring rolls να συναντούν πιάτα με τηγανιτές μπουκίτσες κοτόπουλου, σολομού, γαρίδας και καβουριού. Απολαυστική επιλογή είναι η Gyoza (γκιόζα), το ιαπωνικό dumpling που εκτός από τον ατμό, περνάει και από το τηγάνι αποκτώντας μια πιο «μαστιχωτή» υφή και βγάζοντας τα αρώματα του σησαμέλαιου στο πιάτο. Είτε γεμιστό με κοτόπουλο, είτε με λαχανικά, το θεωρώ μια εξαιρετική επιλογή για το ξεκίνημα του γεύματος.
Οι φίλοι των Poke Bowls θα ενθουσιαστούν με την ποικιλία των προτάσεων. Επιλέξτε ανάμεσε σε poke bowl με Μix από ταρτάρ ψαριών, shrimp tempura, tofu και κοτόπουλο, όλα σε συνδυασμό με sushi rice και συνοδευτικά υλικά που αναδεικνύουν τις γεύσεις και τη θρεπτική αξία κάθε πιάτου.

Πριν περάσουμε στο sushi, θα σταθούμε στα Hirata «Bao Buns» που γεμίζονται με τα χαρακτηριστικότερα υλικά της ιαπωνικής κουζίνας και με βάση μια ποικιλία πρώτης ύλης. Κοτόπουλο, χοιρινό, λαχανικά, tofu, γαρίδες, σολομός και πάπια. Δοκίμασα το τελευταίο με τηγανιτό φιλέτο πάπιας, αγγούρι, iceberg, μαγιονέζα και χειροποίητη tonkatsu sauce. Σας το συνιστώ. Με συνδυασμούς υλικών, όπως οι παραπάνω, μπορείτε να δοκιμάσετε noodles, ρύζι basmati ή τηγανιτό ρύζι ενώ και τα κυρίως πιάτα περιλαμβάνουν chicken curry με μανιτάρια saute και γάλα καρύδας, τηγανιτό φιλέτο πάπιας με ρύζι basmati, τηγανιτό αυγό, baby καλαμπόκι ψητό και τέλος, σολομός teriyaki.

Inside Our Roll με φύκια Wakame

Στα Premium Sides πιάτα μας προτείνει Ceviche με λαυράκι, τσίλι, αβοκάντο, φρέσκο κρεμμυδάκι και χυμό yuzu, Tataki Tuna, ελαφρά ψημένο φιλέτο τόνου με namayasai sauce και Tiradito, λαυράκι με aji amarillo sauce.

Σε ό,τι αφορά το sushi έχουμε επιλογές και συνθέσεις σε nigiri και sashimi με σολομό, τόνο, λαυράκι, γαρίδες και χέλι. Θα σας πρότεινα να επιλέξετε ένα πλατό με μία σύνθεση των παραπάνω για μεγαλύτερη γευστική ποικιλία. Όσο για το sushi εκτός από τα Maki Rolls που καλύπτουν μία μεγάλη γκάμα, η εντυπωσιακή κατηγορία του μενού είναι τα Inside Out Rolls. Συνδυασμός για όλες τις γευστικές προτιμήσεις, με διαφορετικές υφές και εντάσεις σε κάθε μπουκιά και με το βασικό συστατικό, το sushi rice να μη «χάνεται», όπως συμβαίνει συχνά με το sushi στη χώρα μας. Ένα κύριο υλικό μέσα στο ρολό του ρυζιού και ένα ακόμα εξωτερικά, αυτή είναι η λογική του Inside Out και στη δική μου επίσκεψη, ο chef πρότεινε το signature sushi του εστιατορίου, το Gohan Roll με γαρίδα tempura στο εσωτερικό, spicy κρέμα τυριού και αγγούρι ενώ εξωτερικά ένα φλαμπαρισμένο φιλέτο σολομού με teriyaki sauce, σουσάμι και σχοινόπρασο.

Gohan Roll

Το Gohan Susi Bar είναι μία ιδιαίτερη, φιλόξενη και πλούσια σε επιλογές γαστρονομική πρόταση για τη Θεσσαλονίκη. Ο chef Άρης Γκαϊτατζής υποστηρίζει μία κουζίνα με βάση τις εμπειρίες, την τεχνική του και – κυρίως – το πάθος του, που είναι καλοδεχούμενη στη Θεσσαλονίκη.

Gohan Sushi Bar

Περιοχή
Δυτικά

Διεύθυνση
Πολυτεχνείου 16, Ν. Ευκαρπία

Τηλέφωνο
2310681795

Facebook: Gohan Sushi Bar

Instagram: Gohan Sushi Bar